Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 23 по 29 вересня

США виділили оборонної допомоги на суму 7,9 млрд включно з авіабомбами JSOW

ВІДЕО

23.09/ Шортс: Росіяни штурмують позиції Сил Оборони «гарматним м’ясом» – боєць бригади «Кара-Даг»

23.09/ Шортс-Кисельов: Росіяни розстрілювали цивільних, які евакуювалися з Херсону

24.09/ Гетьман: Бої тривають по всій лінії фронту від півночі до півдня

24.09/ Шортс-Гетьман: Армія РФ почала бити КАБами по Запоріжжю

24.09/ Шортс-Гетьман: Курська операція увійде до підручників із тактики ведення бойових дій

26.09/ Сюжет: У Гостомелі відновили багатоквартирний будинок, зруйнований РФ у 2022 році

26.09/ Шортс-Бездітний: Анексований Крим схожий на тюрму

ФОТО

23.09/ Наслідки російського обстрілу Зaпоріжжя

23.09/ У Нідерландах розпочалися слухання по суті справи про порушення Морської конвенції

23.09/ У Львові для ветеранів організували заняття з мистецтва тату

24.09/ У Харкові презентували книгу з історіями жінок, які пережили трагічні події війни

24.09/ У Гостомелі відкрили відновлений багатоквартирний будинок

24.09/ Російські війська завдали чергового удару КАБами по Харкову

24.09/ В Івано-Франківську для потреб ЗСУ передали обладнання

24.09/ Наслідки російських обстрілів Борової на Харківщині

25.09/ У Харкові запрацював Центр координації протимінної діяльності

25.09/ Міжнародна конференція Make Russia Pay у Києві

25.09/ Виставка «Визволення? Окупація!» у Києві

26.09/ Наслідки нічного російського авіаудару КАБами по Запоріжжю

26.09/ У Києві відкрився другий рекрутинговий центр ЗСУ

26.09/ В Ужгороді попрощалися з військовим Міланом Романчаком

26.09/ У Калуші працює релоковане з Харківщини підприємство з виробництва гідравлічного обладнання

27.09/ В Ужгороді попрощалися із захисником Едуардом Кострабою.

БОЙОВІ ДІЇ

1 180  бойових зіткнень зафіксовано на фронті з 23 по 29 вересня за даними Генштабу. Сили оборони стримують натиск. Найгарячіше – на Лиманському, Времівському, Покровському та Курахівському напрямках, де відбулося більше половини боєзіткнень.

Атаки по Росії

У Єйську Краснодарського краю РФ 29.09 внаслідок атаки безпілотників пролунали вибухи поблизу військового містечка та військового аеродрому.

Сили оборони України 29 вересня завдали ураження по арсеналу російських загарбників поблизу селища Котлубань Волгоградської області РФ куди напередодні удару до арсеналу прибув ешелон з іранськими ракетами. Відстань до цілі – понад 600 кілометрів.

Підрозділи 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади 23.09 прорвали ще одну з ділянок російського кордону у Курській області.

Кіберфахівці ГУР МОУ 23.09 атакували АТ «Россільгоспбанк» і ПАТ «Московський кредитний банк». Порушено роботу сайтів, немає доступу до послуг інтернет-банкінгу, не працюють мобільні додатки. Технічні служби банків навіть приблизно не можуть визначити, коли відновиться стабільна робота сервісів.

27 вересня 2024 року у місті Коломна Московської області РФ ліквідовано полковника російської армії Коломєйцева. 51-річний Коломєйцев керував 924 державним центром (в/ч 20924) безпілотної авіації Міністерства оборони РФ, який займається підготовкою фахівців із бойового застосування БПЛА.

У місті Кам’янськ-Шахтинський Ростовської області РФ у ніч проти 23 вересня був атакований хімічний комбінат «Кам’янський», який, серед іншого, виробляє паливо для ракет.

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України у період з 23 по 26 вересня атакували понад 800 серверів у різних регіонах Росії – ГУР.

***

Підрозділи ГУР МОУ 24.09 в результаті надзвичайно складної та успішної операції повністю звільнили територію Вовчанського агрегатного заводу та знищили загарбників в усіх будівлях підприємства. Розвідники взяли в полон близько 20 російських загарбників.

Російські оператори розвідувальних безпілотників почали оснащувати свої дрони камерами заднього огляду для виявлення загроз із боку українських FPV-дронів – Defense Express.

Аеророзвідники 15-ї бригади оперативного призначення «Кара-Даг» Нацгвардії 25.09 виявили та знищили великий склад беєприпасів російських військ на Покровському напрямку.

Українські військові станом на 26.09 не залишали Вугледар Донецької області, незважаючи на постійні тяжкі штурми окупантів – 72-а ОМбр ім. Чорних Запорожців. Раніше Deep State повідомив, що ситуація навколо міста критична.

Росія почала встановлювати на ударні дрони Shahed-136 супутниковий зв'язок Starlink від SpaceX – Defense Express.

27.09 росіяни на 50 одиницях техніки намагалися штурмувати на Куп’янському напрямку в районі Піщаного. Захисники ворожу атаку відбили, знищивши і пошкодивши 40 одиниць техніки – Юрій Федоренко, командир батальйону ударних БпАК «АХІЛЛЕС» 92-Ї ОШБр ім. Івана Сірка.

28.09 росіяни продовжують перекидати резерви в бік Вугледара. Активізувалось переміщення колонами з території Росії через Маріуполь у бік Волноваха/Вугледар. Загалом може йтися про переміщення до 5 тисяч російських військових у бік Вугледара.

ВІЙНА: ВТРАТИ

Ворог

Загальні бойові втрати російської армії в Україні з 16 по 22 вересня 2024 року становлять:

  • 9 390 загарбників
  • 101 танк
  • 254 бойові броньовані машини
  • 462 артилерійські системи
  • 9 РСЗВ
  • 13 засобів ППО
  • 556 БПЛА оперативно-тактичного рівня
  • 6 крилатих ракет
  • 472 одиниці автомобільної техніки й автоцистерн
  • 153 одиниці спеціальної техніки РФ.

Україна

Російські окупанти упродовж тижня застосували проти України майже 900 авіаційних бомб, більш як 300 «Шахедів» і понад 40 ракет.

З 23 по 29 вересня Сили ППО знищили 256 із 300 ударних безпілотників типу Shahed-131/136, 10 керовані авіаційні ракети Х-59/69. 30  БПЛА локаційно втрачені у кількох регіонах України, 2 полетіли назад на територію РФ, ще один залетів на територію Румунії. Пошкоджено цивільну та енергетичну інфраструктуру у Полтавській, Рівненській, Одеській, Хмельницькій, Івано-Франківській, Миколаївській, Київській областях та м. Києві; 4 людини загинуло, 17 отримали поранення.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами з 22 по 29.09 Донецької, Херсонської, Запорізької, Сумської, Харківської областей 29 людей загинуло, 176 отримали поранення.

29 вересня російські окупанти завдали по Запоріжжю наймасованіших авіаційних ударів – скинули 13 авіабомб, поранення дістали 16 людей, руйнувань зазнали багатоповерховий та 6 приватних будинків, пошкоджень зазнала будівля залізничного вокзалу.

Ворог 28.09 застосувавши БпЛА типу «Шахед» завдав 2 авіаційні удари по лікарні у Сумах,  10 людей загинуло,  22 отримали поранення. 

Росія 24.09 завдала ударів КАБами по багатоповерхівках Харкова у Київському та Салтівському районах,  3 людини загинуло, 31 отримали поранення. У найбільш пошкодженому російським авіаударом під’їзді харківської багатоповерхівки мешкали 82 людини, їх зараз розшукують.

Росіяни 27.09 завдали удару по поліцейському управлінню у Кривому Розі, 3 людини загинули, 6 отримали поранення.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

Фахівці виявили забруднення небезпечними важкими металами ґрунтів на трьох уже розмінованих ділянках Первомайського району Миколаївської області.

На Черкащині та Кіровоградщині гасили три лісові пожежі, спричинені російськими обстрілами. На Черкащині пошкоджено 0,5 га мішаних насаджень віком від 81-го до 86-ти років. У Кирилівському лісництві філії «Чорноліське лісове господарство» (Кіровоградщина) постраждали захисні ліси на площі 1,1 га – Центральний лісовий офіс.

На деокупованій Херсонщині, у Бериславському районі, за добу водолази-сапери очищають 15 квадратних метрів акваторії.

Екологи провели обстеження території в Шевченківському районі Запоріжжя, яку 25.09  атакували російські війська і зафіксували, що площа засмічення ґрунтів після обстрілу складає понад 1300 метрів квадратних.

За тиждень з 18 по 25 вересня сапери розмінували майже 347 гектарів Харківської області. Усього піротехніки знешкодили 1305 боєприпасів.

Культура

США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба Штатів під час пересилання артефактів з РФ в Америку.

Економіка і соціальна сфера

Фахівці ДСНС в співробітництві з Харківобленерго розмінували за останні 2 місяці 120 км повітряних ліній електропередач в регіоні – Харківобленерго. Всього з моменту деокупації окремих районів області було розміновано 2 397 кілометри ліній. Однак згідно з планом необхідно розмінувати ще близько 6 987 кілометри в 16 громадах.

З початку повномасштабного вторгення в Запорізькій області пошкоджено 48 медичних закладів, зруйновано – 8.

Майже 41 тисяча будинків пошкоджені чи зруйновані на Донеччині від початку повномасштабного вторгнення РФ з 22 лютого 2022 року.

Відбудова

На Київщині вже відновлено 210 закладів освіти. Ще 30 закладів освіти в процесі відбудови.

У Гостомелі Київської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року.

У Київській області завершили відновлення гуртожитку Макарівського медичного коледжу та «пункту здоров’я» Гостомельського Центру первинної медико-санітарної допомоги, які зазнали пошкоджень унаслідок ударів окупантів у березні 2022 року.

ВІЙНА: ПОЛІТИЧНІ РІШЕННЯ, ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОРИВИ, ОПК, ДОПОМОГА СОЮЗНИКІВ

Український тил

Президент України Володимир Зеленський

  • вважає трагедію Бабиного Яру (29.09 в Україні вшановують пам’ять жертв трагедії у Бабиному Яру – ред.) страшним символом того, що найжахливіші злочини відбуваються, коли світ обирає не помічати, мовчати, бути байдужим та недостатньо рішучим, аби дати злу гідну відсіч;
  • сказав, що тепер він більш налаштований на позитивне розв'язання питання надання дозволу для України на завдання ударів по цілях углиб території РФ.

В інтерв’ю телеканалу ABC News 24.09

  • вважає, що війна з Росією є «ближчою до завершення», ніж багато хто вважає, та закликав союзників додатково посилити українську армію;
  • заявив, що Росія використовує китайські супутники для фотографування атомних електростанцій в Україні для підготовки до потенційного удару по них.

***

Міністр оборони Рустем Умєров заявив Forbes Ukraine:

  • Україна першою у світі запровадила технологію «рою дронів» – за рік вдалося знищити або пошкодити понад 200 об'єктів на території Росії.
  • У 2024 році Міноборони профінансувало український обороно-промисловий комплекс на понад $4 млрд, а кожен другий боєприпас із тих, що є на фронті зараз, українського виробництва.
  • У рамках платформи «Рамштайн» працюють 8 коаліцій спроможностей, які надали Україні нові системи ППО, профінансували виробництво українських артсистем, а в межах чеської ініціативи розпочалося постачання боєприпасів.
  • Міноборони спільно з правоохоронними та антикорупційними органами викрило десяток ділків, які збагачувались на армії. Тільки в 2024 році зекономлено на закупівлях понад 16 млрд грн.

Кабінет міністрів

  • ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту, який передбачає часткову компенсацію вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва в межах платформи «Зроблено в Україні»;
  • спростив процедуру призначення одноразової грошової допомоги у разі загибелі чи інвалідності військовослужбовця;
  • утворив Державне агентство з управління резервами України; до повноважень нової структури не входить управління мобілізаційним резервом;
  • призначив колишнього міського голову Житомира Сергія Сухомлина головою Держагентства з відновлення.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

  • 26.09 доручив віднести до захищених статей бюджету фінансування виробництва зброї та військової техніки, зокрема тих позицій, які передбачені програмою «Зброя перемоги»;
  • ознайомився з процесом установки двох когенераційних установок потужністю 1,5 МВт кожна, які забезпечать теплом понад 200 багатоквартирних житлових будинків.

Сервіс рекрутингу у мобільному застосунку для призовників, військовозобов'язаних та резервістів «Резерв+» стане доступний у жовтні – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації.

Жодних угод про «обмін» дітьми між Росією й Україною не було і не може бути. Так Дмитро Лубінець відреагував на матеріал газети Le Monde про те, що Україна та РФ проведуть обмін дітьми за посередництва Катару.

МЗС України

  • вважає неприпустимим використання в політичній рекламі Грузії зображень наслідків війни Росії проти України;
  • відреагували на заяву президента Чехії щодо окупації території України після закінчення війни і сказали, що тимчасові рішення щодо завершення війни Росії проти України не відновлять повноцінний мир, а лише відтермінують війну.

До Черкащини цього тижня масово прибувають паломники-хасиди для святкування з 2 по 4 жовтня в Умані Рош га-Шана – юдейського нового року. У місті вже посилено заходи безпеки. Станом на 27.09 до Умані вже приїхало близько 5 тисяч прочан.

Закон «Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій», який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою, набув чинності 23.09.

За ІІ квартал 2024 року реальний ВВП в Україні збільшився на 3,7% до аналогічного періоду минулого року.

В Україні уже введено в експлуатацію 100 МВт газової генерації, до кінця 2024 року очікується підключення ще 200 МВт.

Станом на 1 вересня 2024 року загальна сума вкладів фізичних осіб у банках України досягла 1 301,0 млрд грн, що на 12,5 млрд грн більше порівняно з попереднім місяцем.

У січні-червні 2024 року Група Нафтогаз отримала 24,4 млрд грн чистого консолідованого прибутку, що майже у 4 рази більше порівняно із першим півріччям 2023 року.

Союзники і партнери

Президент США Джо Байден оголосив про виділення оборонної допомоги Україні на суму 7,9 мільярда доларів та запровадження нових санкцій проти Росії.  Вирішено передати Україні тактичні плануючі керовані авіаційні бомби Joint Standoff Weapon (JSOW). Також у 2025 року Америка підтримає підготовку ще 18 українських пілотів винищувачів F-16.

Президент очолить зустріч Контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться 12 жовтня у Німеччині.

***

Візит Президента України до США

Президент Зеленський під час візиту у США провів майже три десятки зустрічей – на Генеральній Асамблеї ООН та у Вашингтоні. У Вашингтоні Зеленський зустрівся з представниками обох партій Сенату й Палати представників США. 26 вересня глава української держави зустрівся з главою Білого дому Джо Байденом і представив йому План перемоги нашої держави. Пізніше він зустрівся віцепрезиденткою США і кандидаткою в президенти від Демократичної партії Камалою Гарріс, яку теж ознайомив з деталями Плану перемоги. 27 вересня Зеленський у Нью-Йорку представив План перемоги кандидату у президенти США від Республіканської партії Дональду Трампу.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Андрій Сибіга зустрілись із міністром закордонних справ Китаю Ван Ї. Співрозмовники обговорили перспективи подальших контактів на найвищому рівні. Міністр закордонних справ КНР запевнив, що Китай готовий надавати Україні гуманітарну допомогу відповідно до її потреб.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга обговорив із генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі шляхи перешкоджання планам Росії завдати удару по ядерній енергетичній системі України.

***

79-а сесія Генеральної Асамблеї ООН

Президент США Джо Байден закликав країни-члени ООН бути невтомними у підтримці України, щоби допомогти їй перемогти у війні та зберегти свою свободу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав протистояти трьом основним чинникам нестійкості, з якими стикається людство, – безкарності, нерівності та невизначеності.

Глава МЗС Китаю сказав, що позиція Китаю щодо врегулювання війни РФ проти України продовжує полягати в тому, щоби негайно припинити вогонь та сісти за стіл переговорів, а також утриматися від санкцій та економічного тиску проти однієї зі сторін конфлікту. 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Сполучені Штати та інші держави НАТО не хочуть бачити Україну членом Альянсу, тож Туреччина буде враховувати позицію союзників при ухваленні власного рішення щодо цього – NBC. News.

***

Лідери «Групи семи» та країн-партнерів ухвалили Спільну декларацію з підтримки відновлення та відбудови України, яка передбачає військову, економічну й гуманітарну допомогу як у короткій перспективі, так і на повоєнний період.

Адміністрація Джо Байдена «ретельно вивчає» План перемоги, який Президент Зеленський представив під час зустрічі у Білому домі у Вашингтоні і, за потреби, розглянуть «додаткові дії», щоб допомогти українцям досягти перемоги.

Міністерська група G7+ закликала світову спільноту терміново активізувати підтримку енергетичного сектору України напередодні зими.

Нідерланди виділяють Україні 209,5 млн євро на відновлення критичної інфраструктури.

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс 24 вересня оголосив про введення додаткових санкцій проти Росії та Білорусі у зв'язку із вторгненням Росії в Україну.

Велика Британія запровадила нові санкції проти п’яти кораблів та двох судноплавних організацій залучених до російського сектору зрідженого природного газу (СПГ).

Литва 28 вересня оголосила про надання нового пакету військової допомоги Україні.

Бундестаг погодив 25.09 пропозицію уряду ФРН щодо збільшення фінансування військової підтримки України на приблизно 400 млн євро. 

Речник ЄС Петер Стано на брифінгу для преси заявив, що нові погрози Путіна щодо застосування ядерної зброї проти неядерних країн – це ще одне свідчення його безвідповідальної поведінки й вони не змінять позицію Євросоюзу щодо продовження підтримки України.

Глава МЗС Великої Британії Девід Леммі очікує, що рішення щодо скасування обмежень для України застосовувати західну далекобійну зброю по військових цілях на території РФ буде прийняте до початку зими.

Китай і Бразилія виступили 27.09 зі спільною заявою, у якій застерегли від погроз застосування ядерної зброї проти України.

Західні чиновники вважають, що є чіткі докази того, що китайські компанії таємно постачали зброю в Росію для використання у війні проти України.

Швейцарський парламент визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

Шведська компанія Saab планує налагодити виробництво в Україні, щоб підтримати розвиток незалежної оборонної спроможності країни.

Лідер терористичної організації «Хезболла» Хасан Насралла був ліквідований у результаті авіаудару по Бейруту, Ліванське терористичне угрупування «Хезболла» підтвердило його смерть. Також «Хезболла» підтвердила загибель командувача так званого Південного фронту Алі Каракі.

ПУБЛІКАЦІЇ ТА ІНТЕРВ’Ю

23.09/ Григорій Перепелиця, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень: За планами Байдена і Путіна, війни на території РФ не мало би бути.

23.09/ Андрій Кисельов, командир відділення взводу безпілотних літальних апаратів: Звільнення Лівобережжя Херсонщини – моя наступна мета.

25.09/ Як новобранців готують до бойових виходів.

25.09/ Донбас: важко, не апокаліптично, але готуємося до будь-яких сценаріїв.

26.09/ Володимир Бездітний, військовослужбовець Сил ТРО: Ми з автоматами чотири години воювали проти танків.

26.09/ Гульнара Абдулаєва, історик, журналістка, письменниця: Росіяни переписують історію Криму так само, як і після депортації кримських татар у 1944 році.

27.09/  Полон у Ягідному: «Нащадки мають пам’ятати, хто наш ворог».

28.09/ Ядерний шантаж Росії? Вибори у США для України важливіші.

28.09/ Олексій Мельник, експерт Центру Разумкова: У Байдена є шанс увійти в історію тим, хто допоміг перемогти Путіна.

Підготувала Марина Дмитрів