Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 30 вересня по 6 жовтня

ЗСУ завдають ударів по аеродромах і базах зберігання пально-мастильних матеріалів РФ. Україна на «Рамштайні» представить кроки для справедливого закінчення війни

ГОЛОВНЕ ЗА ТИЖДЕНЬ

З Вугледара Донецької області задля збереження особового складу і бойової техніки та для ведення подальших дій 2.10 вивели підрозділи Збройних сил України.

1 жовтня у брюссельській штаб-квартирі НАТО відбулася церемонія передання повноважень від генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга до нового очільника Альянсу – колишнього прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте.

Франко-німецький оборонний концерн KNDS відкрив дочірнє підприємство в Києві, яке займатиметься технічним обслуговуванням та ремонтом своїх систем, включаючи танки Leopard, артилерійські системи CAESAR, гаубиці PzH 2000 та зенітний танк Gepard.

Парламентська асамблея Ради Європи у резолюції до 90-х роковин Голодомору в Україні визнає Голодомор актом геноциду проти українського народу та закликає всі національні парламенти ухвалити відповідні заяви. ПАРЄ наголошує, що нинішню агресивну війну РФ необхідно розглядати в контексті попередньої спроби знищення української нації та вважати її новим етапом геноцидної політики Росії.

ВІЙНА ВИГЛЯДАЄ ТАК

30.09/ Шортс_Кушнір: Ворог б'є по Торецьку десятками авіабомб на добу

 01.10/ Лахно (Лелека): Суспільство перестало реагувати на військових і почало жити своє життя

01.10/ Шортс_Кушнір: Скільки ще людського ресурсу може витратити ворог

02.10/ Волошин: Для збереження особового складу і техніки було прийнято рішення вивести підрозділи з Вугледара

03.10/ Шортс_Хамець Рево: Техніка від партнерів допомагає ефективно знищувати ворога на полі бою

30.09/ У Харкові попрощалися з Максимом Кудріним

01.10/ Наслідки російського обстрілу Запоріжжя 1 жовтня 2024 року

01.10/ У Дніпрі погасили марку до Дня захисників та захисниць України

01.10/ Концерт до Дня захисників і захисниць України у Львові

3.10/ Наслідки влучання російської керованої авіабомби в житловий будинок у Харкові

НА ФРОНТАХ

Верховний головнокомандувач

Ситуація на фронті та підготовка до «Рамштайну» стали ключовими темами доповідей 1.10 Президенту Володимиру Зеленському від міністра оборони Рустема Умєрова, головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського та начальника Генштабу ЗСУ Анатолія Баргилевича. Глава ГУР МОУ Буданов доповів Президенту Зеленському про наміри російських військ до кінця поточного року.

Президент України провів засідання Ставки у Сумській області. Головними питаннями стали захист інфраструктури, енергетики – робота ППО. Президент також зустрівся з військовими ЗСУ, які виконують завдання в Курській області,  заслухав доповідь командира бригади Героя України Дмитра Волошина.

Атаки по РФ

Кіберфахівці Головного управління розвідки МОУ атакували кілька ворожих онлайн-ресурсів, які мають стосунок до постачання окупаційної армії або відстежування переміщення людей в РФ – Укрінформу повідомив обізнаний співрозмовник у розвідці. Внаслідок операції отримано дані до ресурсу okrug.ru, який є постачальником військового спорядження та уніформи для МО РФ (ВКС РФ, СВ РФ, ВМФ РФ).

Кіберкорпус ГУР МО здійснив чергову атаку на банківський сектор РФ, який забезпечує агресію російських військ проти України. Під кіберудар потрапили, зокрема, Альфа-банк, банк «Открытие», а також телекомунікаційний оператор «Ростелеком».

Дрони СБУ, а також ССО атакували склади з КАБами, стоянки літаків СУ-35 і СУ-34, а також місця зберігання авіаційного пального на військовому аеродромі «Борисоглєбськ» у Воронезькій області РФ.

Сили оборони вночі 4 жовтня завдали удару по російській базі зберігання пально-мастильних матеріалів «Аннанєфтєпродукт» у Воронезькій області – Генштаб.

Бойові дії

Сили оборони України уразили ракетами Storm Shadow та реактивними снарядами GMLRS три командних пункти російських військ.

На Донеччині 5.10 після удару російської ППО впав ворожий літак, який пускав КАБи по контрольованій Україною території. За даними Defense Express у районі Костянтинівки Донецької області міг упасти не російський військовий літак, а найновіший ударний БПЛА С-70 «Охотнік».

З 30.09 по 6.10 на Харківському напрямку ворог збільшив активність, Сили оборони України стримують натиск росіян. У Вовчанську противник з посилив штурмові групи, фіксується прибуття особового складу у підрозділи управління БпЛА та артилерійські підрозділи.

Бригада «Буревій» Гвардії наступу спільно з побратимами з інших підрозділів Сил оборони України відбили на Харківському напрямку ворожий штурм, в якому російські окупанти задіяли понад 50 одиниць важкої техніки – МВС.

Таврійські десантники 1.10 відбили масовану російську атаку на Курахівському напрямку фронту, знищивши 19 одиниць бронетехніки ворога.

Українські військові 3.10 зупинили наступ російських загарбників під Покровськом Донецької області. Спроба прориву ворога до Любимівки на Курщині теж зупинена.

Через ракетний удар 3 жовтня на окупованій Росією території поблизу Донецька загинуло понад 20 військових, серед них було шість офіцерів з Північної Кореї.

ЗСУ завдали 3.10 успішного удару балістичними ракетами ATACMS по російській радіолокаційній станції «Небо-М». Її знищення суттєво знижує здатність армії РФ виявляти, відстежувати і перехоплювати аеродинамічні та балістичні цілі.

Більш як третина з 500 тисяч боєприпасів, які мають бути передані Україні в рамках чеської ініціативи до кінця року, вже знаходяться на місці.

Окупанти РФ  станом на 4.10 перебувають за 7 кілометрів від околиць міста Покровськ, у місті пошкоджено 80% критичної інфраструктури.

ТИЖДЕНЬ В ЦИФРАХ І КАРТИНКАХ

З 30.09 по 06.10 Сили ППО знищили 254 із 361 ударних безпілотників типу Shahed-131/136, 81  БПЛА локаційно втрачені у кількох регіонах України, 4 полетіли назад на територію РФ, 2 – на територію Білорусі. Пошкоджено цивільну та енергетичну інфраструктуру у Одеській, Кіровоградській, Дніпропетровській, Сумській, Миколаївській, Київській областях; 6 людей отримали поранення.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами з 30.09 по 06.10 Донецької, Херсонської, Запорізької, Сумської, Харківської областей 33 людей загинуло, 128 отримали поранення.

Атаки:

  • Внаслідок влучання російської керованої авіабомби в житловий будинок у Харкові  ввечері 02.10 постраждали 12 людей, серед них – трирічна дитина.
  • Внаслідок атаки росіян на прикордонне село Корюківського району Чернігівщини загинули 3 людей, зокрема шестирічна дитина, ще 4 отримали поранення.
  • 06.10 Росія уразила суховантаж на Одещині ракетою «Іскандер-М», було пошкоджено газовий трубопровід.

Військові злочини

Щонайменше 177 українських військовополонених загинули в російському полоні з початку повномасштабної агресії Росії проти України.

Прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої 1 жовтня інформації про ймовірний розстріл окупантами РФ 16 українських військовослужбовців.

На території агрегатного заводу у Вовчанську на Харківщині влітку 2024 року окупанти стратили чотирьох українських військових.

УКРАЇНСЬКИЙ ТИЛ

Президент Зеленський

  • на зустрічі «Рамштайн» представимо План перемоги, чіткі, конкретні кроки для справедливого закінчення війни;
  • провів зустріч із керівниками провідних оборонних компаній світу в межах другого Міжнародного форуму оборонних індустрій;
  • у День захисників і захисниць України присвоїв звання Героя України льотчику «Джусу» Андрію Пільщикову, який пілотував втрачений Україною літак F16 (посмертно).

***

Візити до України

  • Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Павер 2.10 втретє від початку повномасштабного вторгнення прибула з візитом до Києва. 
  • Новий Генеральний секретар НАТО Марк Рютте 3.10 прибув з офіційним візитом до Києва, на третій день після призначення. Під час візиту Рютте сказав, що Україна близька до НАТО як ніколи.

***

До кінця цього року в Україні планують виготовити 1,5 млн дронів.

Кабінет міністрів

  • дозволив командирам частин призивати добровольців без участі ТЦК;
  • ухвалив рішення про звільнення Станіслава Гайдера з посади заступника міністра оборони України, а також Людмили Дараган з посади державного секретаря МОУ;
  • розподілив 2 млрд 548 млн гривень гранту від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) на програми екстреного відновлення в енергетичній, безпековій та інфраструктурній сферах;
  • змінив термін явки громадян на військову службу під час мобілізації, скоротивши його до семи-десяти діб залежно від місця проживання.

Міністерство оборони

  • України зосереджується на виробництві ракет та дронів і планує оголосили про велику ракетну програму;
  • за 9 місяців 2024 року кодифікувало і допустило до експлуатації в Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 вітчизняного виробництва.

АТ «Українська оборонна промисловість» у ході Другого міжнародного форуму оборонних індустрій (DFNC2) підписало документи про співпрацю із зброярськими компаніями зі США, Франції та Польщі.

Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков презентував іноземним партнерам новітні зразки вітчизняної зброї, ефективність яких доведена на полі бою. Серед представлених зразків: протитанковий ракетний комплекс «Стугна», самохідна артилерійська установка «Богдана», бронеавтомобілі, наземні дрони-камікадзе, машини для розмінування і безпілотні літальні апарати.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович просить Кабінет міністрів України передбачити хоча б 1 млн гривень на програму з пошукових робіт, зокрема й за зверненнями польських громадян.

Міністерство внутрішніх справ вже облаштувало 750 пунктів незламності й у разі потреби готове розгорнути ще 450.

За майже два місяці роботи у додатку «Армія+» зареєструвалися 300 000 військовослужбовців, а понад 1 000 військових формувань вже використовують його для електронних рапортів.

ЕКОНОМІКА ВІЙНИ

За умови низьких температур (мінус 10-15 градусів) енергетики можуть застосовувати одну чергу у графіках відключень у ранкові та вечірні години. За теплої погоди Україна зможе пройти опалювальний сезон без відключень.

В Україні стартували онлайн-аукціони «Земельного банку», де перші 16 торгів з суборенди державних сільськогосподарських земель принесли понад 35 мільйонів гривень, які надійдуть до державного бюджету.

Станом на 1.10. запаси газу в українських підземних сховищах сягнули 12,4 мільярда кубометрів.

Із початку повномасштабної війни рахунку, відкритого Національним банком України, на потреби оборони, перераховано майже 37,3 млрд грн, із них у вересні 2024 року – понад 1,9 млрд грн.

За 8 місяців 2024 року споживчі ціни зросли на 4,9%.

З січня по вересень 2024 року українські морські порти перевалили 74 мільйони тонн вантажів. Це суттєво більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли обсяги становили 41,1 млн тонн.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Людські втрати

Починаючи з 2014 року, Росія вбила в Україні 96 працівників медіа. 69 із них загинули, ставши на захист України – Інститут масової інформації.

Внаслідок російської агресії проти України в період з 1 червня по 31 серпня загинуло 589 цивільних осіб і ще 2 685 людей зазнали поранень, що на 45% більше, ніж за попередні три місяці.

Від початку повномасштабної війни станом внаслідок спрацювання російських мін та вибухонебезпечних предметів постраждала 1041 особа, зокрема майже сотня дітей.

Екологія

Через російські обстріли горіли майже 17 гектарів лісу на Харківщині та Полтавщині – Слобожанський лісовий офіс.

Росія скоїла в Україні понад 4700 екологічних злочинів на 64 млрд доларів, що призвело до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдало шкоди природно-заповідному фонду України.

В Україні внаслідок широкомасштабного вторгнення Росії 128 тисяч кв. км суходолу та 14 тисяч кв.км акваторії України забруднені вибухонебезпечними предметами.

Культура

Культурні цінності, викрадені російськими окупантами в Україні, почали з’являтися на міжнародному чорному ринку.

В Україні внаслідок повномасштабної російської агресії зазнали пошкоджень 1169 пам’яток культурної спадщини, з них у вересні – 22.

Економіка

На окупованій частині Херсонщини окупанти знищують Державне підприємство «Дослідне господарство «Асканійське». Частину худоби м’ясної породи окупанти вивезли кудись на територію Росії, а решту збираються або теж вивезти, або пустити під ніж. Це буде катастрофою для виведення порід корів, адже Асканійський племінний завод вважався одним із найкращих в Україні.

Через масований ворожий обстріл, північ Донецької області залишиться без водопостачання на невизначений період.

Запорізька АЕС цього тижня на 36 годин втрачала зв’язок з єдиною резервною лінією електропередач, що свідчить про нестабільність постачання електроенергії, необхідної для охолодження шести реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки.

На Херсонщині більш як 30 тисяч цивільних обʼєктів пошкоджені чи вщент знищені. Найбільше постраждав житловий сектор – майже 95% від загальної кількості руйнувань. Ворожими снарядами понівечені 27,6 тис. приватних осель і 1,2 тис. багатоповерхівок.

Медицина

В Івано-Франківську потреба реабілітації для військових зросла майже у 10 разів – щоденно її проходять 40 бійців, а потребують – майже 400.

ВІЙНА&ЖИТТЯ

01.10/ Радіо «Афродита»: любов та сила радіостанції УПА

            ЦИТАТА: «Пильні й терпеливі» слухачі чекали на щоденні випуски підпільної радіостанції УПА не лише за кордоном і особливо – не за кордоном, а в Україні, яка вкотре опинилась між двома окупантами – радянськими та німецькими. На жаль, були ще й інші «пильні й терпеливі – німецькі та радянські вуха, які полювали на позивні й тривалий час не могли знайти цю загадкову Афродиту».

02.10/ Руслан Марцінків, міський голова Івано-Франківська: Мова – одне з питань, яке треба ставити для збереження держави.

ЦИТАТА: «..У  місті гостро стоїть питання будівництва реабілітаційного центру. У нашій центральній міській лікарні (ЦМКЛ) щоденно проходять реабілітацію близько 40 бійців, а потребують її майже 400. Тобто потреба реабілітації зросла майже у 10 разів».

04.10/ Вихід з Вугледара: необхідний крок, фронт не обвалився. А з КАБами – треба закінчувати

ЦИТАТА: «Керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко наголошує на тому, що втрата Вугледара не є катастрофою для українських сил: «Через загрозу потрапити в пропагандистську пастку, яку могли б розіграти росіяни, захопивши наших військових у полон, було ухвалено правильне рішення – залишити місто. Я абсолютно підтримую слова Президента Зеленського про те, що важливіше зберегти життя людей».

06.10/ Учителька з Харківщини: Вони казали, що дають «зелений» коридор. Відпускали людей і крили.

ЦИТАТА: «Вони казали, що дають «зелений» коридор. Відпускали людей і крили. Ми все ж проїхали – до рядів мін, вилізли з машин і пішли до наших… Над головами постійно літав дрон. Обстріл! Ми залізли у бліндаж учотирьох і ще зі собакою, яку вивозило подружжя. Було тісно, собака намагався ховатися між нами, йому закривали вуха… Не вщухало, рвалося поруч, полетіла глина на голови. Наче стихло. Пішов дощ. І знову почали накривати».

ДОПОМОГА: СОЮЗНИКИ І ПАРТНЕРИ

У Міністерстві закордонних справ України спростували інформацію джерела Financial Times щодо обговорення міністром закордонних справ України на приватних зустрічах на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку територіальних компромісів задля досягнення миру.

Сполучені Штати вважають, що План перемоги, представлений українською стороною як документ, містить продуктивні кроки.

1 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Пропаганда і свобода інформації в Європі» більшістю голосів. Резолюція також наголошує на визнанні Російської православної церкви пропагандистським рупором Кремля та закликає на поширенні країнами персональних санкцій проти російських пропагандистів.

До України 3.10 прибула система протиракетної оборони Patriot, надана Румунією.

НАТО не буде перехоплювати ракети та безпілотники над Україною так, як робить це над Ізраїлем, бо це «два дуже різні ландшафти і поля бою» і це було б «втягненням нас у війну» – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

Пентагон уклав контракт із компанією Boeing вартістю 6,9 млрд дол. на виробництво бомб малого діаметра з подальшим їх продажем, зокрема Україні.

Україна закупить у французького відділення спільного франко-німецького концерну KNDS 12 артилерійських систем CAESAR – Себастьян Лекорню, міністр збройних сил Франції

Тренування нової групи українських пілотів на американських літаках F-16 у США будуть сплановані та розпочнуться після того, як вони пройдуть навчання з мовної підготовки – Пентагон.

Депутата Європейського парламенту, ексголову фінської розвідки Пекку Товері обрали головою делегації Європарламенту з питань України – Yle.

Парламент Румунії на спільному пленарному засіданні підтримав запит президента Клауса Йоганніса про створення у країні морського тренувального центру для підготовки українських військових.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило 825 мільйонів доларів на підтримку енергетичної системи України цієї зими – Саманта Павер, адміністраторка USAID.

Президент Хорватії Зоран Міланович не погодився відправити військових Збройних сил країни для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU) – HRT.

Люксембург став 17 країною-партнером, хто долучився до «коаліції дронів», створеної у рамках формату «Рамштайн» – Міноборони.

Швейцарія надасть 1,5 млрд швейцарських франків (близько $1,7 млрд) протягом наступних чотирьох років на проєкти відновлення України, а також залучить до них приватний сектор – ЗМІ.

Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій визнав іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) терористичною організацією і закликала ЄС наслідувати її приклад – Lrt.

Уряд Ізраїлю не давав жодних гарантій адміністрації Байдена, що удар по ядерних об’єктах Ірану не розглядається ними як відповідь на масштабну ракетну атаку іранським режимом – CNN.

Увечері 1.10 Іран випустив по Ізраїлю 180 балістичних ракет. В Ірані заявили, нібито 90% ракет успішно вразили цілі в Ізраїлі. Водночас, за словами представників ЦАХАЛу, абсолютна більшість з них були перехоплені силами ППО – ЦАХАЛ.

Підготувала Марина Дмитрів