Пам’яті військовослужбовця Івана Томчука (позивний «Пес»)

Хвилина мовчання

Пішов на захист сім’ї та пошуки безвісти зниклого на війні родича

Іван народився 5 червня 1998 року в селі Липне Житомирської області. Після закінчення школи хлопець вирішив здобути освіту кухаря-кондитера. Його захоплення згодом переросло у професію, однак повномасштабне вторгнення РФ змусило відкласти усі мрії та плани і стати на захист Батьківщини.

Дружина військового Лілія згадує, як вони мріяли про власне житло, а чоловік мав амбітні плани щодо власного бізнесу.

"Він пішов до армії добровольцем. Після дня народження нашого синочка твердо заявив мені, що має намір нас захистити. Він був простою людиною, яка намагалась всім допомогти. Він мав на меті також знайти чоловіка його сестри, який вважається безвісти зниклим. Та не судилось….", - говорить жінка.

За її словами, Іван прагнув потрапити до "Азову", однак доля склалась інакше. Він поїхав навчатися за кордон, а після повернення став військовослужбовцем Третьої окремої штурмової бригади.

"Для мене він завжди буде люблячим та коханим чоловіком, який турбувався про свою сім'ю та про всіх дорогих йому людей. В яких би він не був обставинах, намагався підтримати кожного. Те ж саме я чула й від його побратимів, які називали його душею компанії, й поважали за те, що виручав у будь-якій ситуації", - з гордістю розповідає дружина воїна.

Іван віддав своє життя за Україну 24 травня 2024 року в районі населеного пункту Новоєгорівка Харківської області. "Його побратими казали, що це сталося під час перестрілки з ворогом. Стався приліт, від якого він не зміг врятуватися", - додає Лілія.

Від побратимів чоловіка вона також дізналась його позивний - "Пес". За словами військових, на Іванові, мовляв, рани швидко заживали.

Родина зареєструвала на сайті Президента петицію з проханням присвоїти Івану Томчуку звання Героя України, яка ще не набрала необхідної кількості голосів, тож рідні воїна просять допомогти своїми підписами.

Шана і слава Герою!

Фото із сімейного архіву