Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят дев’ятий

У Брянській області ЗСУ уражено 67-й арсенал ГРАУ. Там зберігалися, зокрема, КАБи. Зустріч «Рамштайн» 12 жовтня не відбудеться, нова дата наразі не відома

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 09 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Зустріч у форматі «Рамштайн» та зустріч лідерів Великої Британії, США, Франції, ФРН, яка була запланована 12 жовтня, не відбудеться. Нову дату мають оголосити пізніше - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду ФРН

Вночі 09.10 підрозділи Сил Безпілотних Систем ЗС України успішно провели операцію з ураження ворожого арсеналу поблизу н.п. Карачево, Брянської області. 67-й арсенал ГРАУ використовується для зберігання та модернізації артилерійського та ракетного озброєння, зокрема іранського походження - Сили безпілотних систем. За інформацією Генштабу ЗСУ, на території складу зберігалися боєприпаси до ракетно-артилерійського озброєння, зокрема й ті, що надійшли з КНДР, а також керовані авіаційні бомби..

***

Візит Президента України до Хорватії

Президент Зеленський прибув до хорватського міста Дубровник, де візьме участь у  саміті «Україна – Південно-Східна Європа» - Укрінформ.

Президент Зеленський та прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович підписали Угоду про довгострокову підтримку та співробітництво між державами - - Укрінформ.

Третій саміт «Україна – Південно-Східна Європа» під головуванням Президента України та прем'єр-міністра Хорватії відбувся у Дубровнику – Укрінформ.

Головні заяви саміту:

-  перший пункт Плану перемоги стосується геополітичної впевненості у Європі та посилення НАТО, зокрема, членства України в Альянсі - президент Зеленський

-  Зеленський заявив, що бачить можливість вже у найближчі місяці закласти передумови для завершення російсько-української війни у 2025 році на прийнятних для України умовах

-  Україна зараз має отримувати таку підтримку партнерів, яка дасть їй змогу встановити новий баланс сили і змусить Росію припинити агресію - прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович

ЦИТАТИ

Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії: «Неприпустимо звинувачувати у війні, яка була розв’язана Російською Федерацією проти України, законне прагнення народу України до свободи, адже коріння цієї злочинної агресії – це жага до влади особисто Путіна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

За даними Генштабу, окупанти від початку доби атакували позиції Сил оборони 80 разів, бої тривають на шести напрямках, найактивніше загарбники діють на Курахівському.

Ситуація на Харківському напрямку залишається складною, відзначається більш активне використання окупантами снарядів північнокорейського виробництва - ОТУ «Харків».

Ворог продовжує просування в міській забудові Торецька, в місті тривають важкі динамічні бої, ситуація змінюється щогодини - Анастасія Бобовнікова, речниця ОТУ «Луганськ».

На Харківському напрямку в районі Глибокого ворог продовжував ротацію особового складу, вишукуючи нові маршрути пересування. Поблизу Стариці окупанти намагалися поповнити особовий склад на передових позиціях, однак унаслідок вогневого ураження, завданого Силами оборони, зазнали втрат і відмовилися від своїх намірів - ОТУ «Харків».

У Феодосії в тимчасово окупованому Криму нафтобаза, яку було вражено Силами оборони України 7 жовтня, горить вже третю добу. Довжина шлейфу диму сягає 54 км –Телеграм-канал "Крымский ветер".

У Вовчанську на Харківщині здійснювалося поодиноке переміщення особового складу ворога з метою логістичного забезпечення та поповнення втрат - ОТУ «Харків».

На напрямку Роботиного Запорізької області російські окупанти можуть незабаром розпочати штурмові дії. Противник перекидає на передові позиції штурмові групи, проводить заняття з особовим складом, а також проводить розвідувально-пошукові дії - Влад Волошин, речник Сил оборони Півдня

9 жовтня, винищувач МіГ-31К ВПС РФ вперше за останні півтора року здійснив посадку на аеродром «Мачулищі» у Білорусі. Цей винищувач здатен нести гіперзвукові аеробалістичні ракети Х-47М2 «Киджал» і запускати їх на відстань у 2000 кілометрів - моніторингова група «Беларускі Гаюн»

Сили та засоби протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних сил України за минулий тиждень знищили 180 російських безпілотників різних типів - Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ

***

У ніч на 9 жовтня ворог атакував Україну трьома ракетами Іскандер-М/KN-23 і 22 ударними безпілотниками – Повітряні сили України знищили 21 дрон. Ще один ударний безпілотник повернув у напрямку Росії – Повітряні Сили ЗСУ.

На Одещині внаслідок атаки російського дрона пошкоджено скління та фасад девʼятиповерхового будинку. Травмовано 5 осіб, 3 з них госпіталізовані у стані середнього ступеня тяжкості – ОВА.

РФ атакувала Полтавщину трьома балістичними ракетами, є пошкодження промислового обʼєкта – ОВА.

***

Ворог став частіше атакувати Запоріжжя. Лише за останні 2,5 тижня було 30 ударів КАБами. - Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

На Донеччині для забезпечення водою населення пробурять свердловини у ряді міст, де ворожими обстрілами були зруйновані об’єкти комунальної власності – ОВА.

По об'єктах ПрАТ "Укргідроенерго" від початку повномасштабної війни, крім підриву окупантами Каховської ГЕС, було завдано понад 140 ракетних ударів - Валентина Гвоздія, голова наглядової ради "Укргідроенерго".

Культура

На окупованих Росією українських територіях знаходиться 1,7 мільйона артефактів. І вони під ризиком того, що Російська Федерація вивезе їх не просто до Росії, а за кордон - Микола Точицький, міністр культури та стратегічних комунікацій України 

Втрати. Воєнні злочини

У місті Каховка Херсонської області російські загарбники закатували до смерті 45-річного місцевого жителя Володимира Закаблука. Це сталося на початку жовтня 2024 року - Центр журналістських розслідувань.

У Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі у розшуку перебувають близько 49 тисяч осіб - Артур Добросердов, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Запорізької, Херсонської, Донецької та Харківської областей 7 людей загинуло, 61 отримала поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Верховна Рада ухвалила закон про звільнення від мобілізації військовозобов’язаних віком до 25 років, які за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час і обмежено придатними - у воєнний – Укрінформ.

Заступниця керівника Офісу Президента Ірина Мудра заявила, що Верховна Рада ухвалила важливий законопроєкт, який завершує процедуру ратифікації Римського Статуту – Укрінформ.

МКСК запускає серію публікацій про українських митців, яких вбила Росія. Серія "Розстріляне покоління" розповість про українських митців, які загинули через повномасштабне вторгнення Росії в Україну – МКСК.

Авторкою радіодиктанту національної єдності у 2024 році стане українська письменниця Оксана Забужко. Читатиме текст письменник, музикант і військовий Павло Вишебаба – Укрінформ.

В Одеській області на кордоні з невизнаним Придністров’ям встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський теле- та радіосигнал. Зараз обладнання перебуває на стадії тестування – ОВА.

***

7 жовтня 2024 наглядова рада Приватбанку оголосила про обрання Мікаеля Бьоркнерта на посаду голови правління банку - пресслужба банку. У Мікаеля Бьоркнерта понад 25 років досвіду роботи у фінансовому секторі. Дотепер він обіймав посаду керівника напрямку банківського бізнесу Swedbank.

За останні три квартали АТ "Українська оборонна промисловість" (УОП) наростила чистий дохід на 50%, порівняно з аналогічним періодом минулого року - пресслужба УОП. З січня по вересень 2024-го найбільший вітчизняний виробник озброєнь заробив 83,1 млрд грн, в той час, як в аналогічний період минулого року дохід становив 55,4 млрд грн. Чис

У Одеській області Морська охорона Державної прикордонної служби спільно з правоохоронними органами затримала суховантаж USKO MFU під прапором Камеруну, який незаконно заходив у порти тимчасово окупованого Криму для здійснення комерційної діяльності – ДПСУ.

Фонд державного майна України продав на приватизаційному аукціоні АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГКХ) за 3,93 млрд грн. – ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Папа Римський Франциск у п’ятницю, 11 жовтня, прийме у Ватикані Президента України Володимира Зеленського – Ватикан.

У Білому домі працюють над форматом зустрічі Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") після скасування візиту президента США Джо Байдена до Німеччини – Укрінформ.

Уряд Литви схвалив пропозицію виділити 13 млн євро Литовському фонду співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги - ці додаткові кошти буде використано для фінансування проєктів відновлення в Україні - Delfi.

Послаблення вимог безпеки для в’їзду громадян Росії на територію Угорщини, яке було запроваджене урядом цієї країни, піддає ризику візову систему не лише Угорщини, а й усього ЄС - Урсула фон дер Ляєн, президентка Європейської комісії

Головнокомандувач збройних сил США в Європі генерал Кріс Каволі передав до Конгресу список озброєнь, які можуть допомогти Україні в боротьбі проти Росії, але з різних причин ще не були надані - CNN

Литва продовжує укріплювати кордон з Калінінградською областю РФ, зокрема встановлені «зуби дракона» на мосту через річку Німан, що веде до цього російського ексклава - Литви Лаурінас, міністр оборони Кащюнас.

На форумі Ukrainian Day in Moldova 2024 у Кишиневі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець оголосив про призначення голови Національного конгресу українців Молдови (НКУМ) Дмитра Лекарцева представником омбудсмена – Укрінформ.

ВОРОГ

Путін та прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час зустрічі в Москві домовилися, що з 1 січня 2025 року прикордонники РФ перестануть нести службу на контрольно-пропускному пункті на кордоні Вірменії та Ірану – росЗМІ

Прессекретар російського диктатора Пєсков підтвердив, що Дональд Трамп, бувши президентом США, відправляв до Росії дефіцитні пристрої для тестування на COVID-19 - Bloomberg

Новий проєкт бюджету РФ на 2025 рік, запропонований російським урядом, демонструє, що Кремль готовий урізати важливі видатки для фінансування війни проти України - британська розвідка

Сінгапурська фінансова корпорація OCBC з 1 листопада припиняє операції, пов'язані з Росією. У зверненні до корпоративних та приватних клієнтів OCBC послався на операційні проблеми, пов'язані з дотриманням нормативних вимог через санкції щодо Росії - Bloomberg.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ