Іноземці зможуть отримати офіцерські посади в ЗСУ - рішення Ради

Верховна Рада ухвалила закон щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Нацгварді, який передбачає можливість проходження служби на офіцерських посадах.

Про це народний депутат із парламентської фракції «Голос» Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №12023 була підтримана 276 голосами народних депутатів.

Закон вирішує критичні питання щодо проходження служби іноземцями у Збройних Сил України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

У пояснювальній записці до проєкту закону зазначається, що необхідність удосконалення законодавства виникла у зв’язку із складною оперативною обстановкою, що склалася на лінії бойового зіткнення та потребує значного збільшення чисельності бойового складу ЗСУ та інших військових формувань як шляхом проведення додаткових заходів мобілізації, так і за рахунок залучення у добровільному порядку на військову службу за контрактом усіх охочих, які мають відповідні військово-облікові спеціальності та бойовий досвід, у тому числі серед іноземців та осіб без громадянства.

Документом регламентується, що іноземці та особи без громадянства можуть бути прийняті на військову службу за контрактом до ЗСУ, Державної спеціальної служби транспорту та Національної гвардії.

Скасовується норма щодо того, що іноземці можуть бути тільки на посадах, що підлягають заміщенню військовослужбовцями рядового, сержантського і старшинського складу. Тобто відтепер для іноземців немає обмежень щодо посад, зокрема офіцерського складу.

Читайте також: Рада ухвалила закон щодо громадянства для добровольців з РФ та Білорусі

Згідно з ухваленим документом, іноземцям та особам без громадянства доступ до державної таємниці надається у виняткових випадках на підставі міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою, або у випадках письмового розпорядження Президента з урахуванням необхідності забезпечення національної безпеки на підставі пропозицій РНБО.

Очікується, що реалізація закону унормує питання можливості проходження іноземцями та особам без громадянства військової служби на посадах офіцерського складу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

Коментуючи ухвалення закону, міністр оборони України Рустем Умєров зазначив, що це "відкриває шлях до збільшення кількості іноземців, які проходитимуть службу за контрактом на посадах офіцерського складу у ЗСУ, Держспецтрансі та Нацгвардії".

"Раніше вони могли служити лише на рядових та сержантських посадах, але новий закон посилює кадровий потенціал нашого війська", - наголосив Умєров.

Він подякував Кабінету міністрів і Верховній Раді за підтримку Сил оборони.

Як повідомляв Укрінформ, 17 вересня Верховна Рада підтримала у першому читанні урядовий законопроєкт щодо внесення змін до порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства. Документом пропонується створення Центру рекрутингу для іноземців.