Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесятий

Рада ухвалила закон про збільшення податків. Силами оборони завдано вогневого ураження по аеродрому «Ханская» в російській Адигеї

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Вночі завдано вогневого ураження по аеродрому «Ханская», що в Республіці Адигея РФ. Зокрема, під удар потрапив склад боєприпасів, що розташований на території військового об’єкта – Генштаб. Джерела в СБУ повідомили Укрінформу, що на летовищі перебувало 57 російських бойових і тренувальних літаків та гелікоптерів. Серед них - Су-34, Су-35 та Мі-8. Скільки із них знищено чи пошкоджено, наразі встановлюється. Однак уже відомо, що на аеродромі сталися масштабні пожежі і детонація. Це підтверджується також супутниковим моніторингом. Місцева влада оголосила евакуацію.

Ударна група Військово-Морських Сил ЗСУ у взаємодії з підрозділами СБУ 09.10 атакували базу зберігання БпЛА типу "Шахед", що поблизу населеного пункту Октябрьский в Краснодарському краї РФ – Генштаб. Там зберігалося близько 400 ударних дронів. За результатами об’єктивного контролю зафіксовано точне влучання в ціль. На території об’єкту спостерігалася вторинна детонація.

***

Візит президента України до Великої Британії

Президент Володимир Зеленський прибув з візитом до Лондона – Укрінформ.

Президент Зеленський зустрівся з премʼєр-міністром Великої Британії Кіром Стармером і Генеральним секретарем НАТО Марком Рютте – Укрінформ. Обговорили також якомога швидше виконання рішень Вашингтонського саміту НАТО й узгодили свої наступні кроки.

Міністр оборони України Рустем Умєров обговорив із британським колегою Джоном Гілі подальші кроки для підтримки Сил оборони та інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс – Укрінформ. Умєров також повідомив, що  до кінця року на фронті зʼявиться більше артилерійських систем AS-90 і що маємо добрі новини щодо далекобійної зброї.

Візит президента України до Франції

Президент України Володимир Зеленський прибув до Єлисейського палацу де зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Олексій Кулеба, віцепрем’єр-міністр з відновлення — міністр розвитку громад та територій України: «Цілями ворожих обстрілів у першу чергу є порти, цивільні судна та зерноховища. Так, за останні три місяці ворог здійснив майже 60 таких атак. Їх наслідком стало пошкодження та знищення майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних суден».

Петер Стано, речник ЄС: «Росія налаштована і далі робити їжу свою зброєю, наражаючи на ризик мільйони людей не в Україні чи Європі – а вразливих людей в Азії та Африці. І це путінська відповідь тим, хто каже, що мир з Путіним можливий».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

На Харківському напрямку ворог передає в підрозділи додаткові артилерійські розрахунки та поповнює боєкомплект. За минулу добу на Харківщині знищено майже 100 окупантів та 60 одиниць ОВТ ворога - ОТУ «Харків».

Міністерство оборони Росії повідомило про нібито знищення дивізіону системи Patriot у Дніпропетровській області. Тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління комунікацій Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що ворог лише пошкодив кілька одиниць техніки, а не знищив – ЗМІ. Того дня Patriot вів протиповітряний бій проти групи російських балістичних ракет, частину з яких вдалося перехопити

На Харківському напрямку бійці бригади «Спартан» взяли в полон п'ятьох окупантів, які виявилися колишніми ув’язненими – ОТУ «Харків».

За даними Генштабу, від початку доби на фронті відбулося понад 90 боєзіткнень, найгарячіше - на Лиманському напрямку

У Білорусь прилетів вже другий російський МіГ. Можливими причинами перебазування російських винищувачів МіГ до Білорусі може бути як спробою росіян зберегти літаки, так і підготовкою до провокацій – ЦПД. 

***

Сили оборони України збили 41 із 62 російських безпілотників.14 ворожих безпілотників локаційно втрачені у різних регіонах України, імовірно, внаслідок активної протидії РЕБ.– Повітряні Сили ЗСУ.

У Кривому Розі з будинку, в який влучив ворожий дрон, врятували 7 людей, постраждали дві людини – ОВА.

***

Вранці 10 жовтня російські загарбники атакували Запоріжжя керованими авіабомбами, 6 людей отримали поранення - ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

У Чернівцях почали зводити два багатоповерхові будинки для внутрішньо переміщених осіб. Житло на 144 квартири зведуть за 10,5 мільйона євро від ЄС – ОВА.

Люди

З території Донецької області, яка на теперішній час залишається під контролем української влади, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну було евакуйовано 1,161 млн цивільних. Залишається зараз близько 335 тис. осіб – ОВА.

9 жовтня ворог атакував балістикою портову інфраструктуру Одещини, ушкоджень зазнало цивільне судно під прапором Панами – контейнеровоз «Shui Spirit». 8 людей загинуло і 9 поранено – ОВА.

У полоні РФ померла українська журналістка Вікторія Рощина. Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко підтвердив смерть української журналістки - Укрінформ. Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський 09.10 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних санкцій проти 90 фізичних і чотирьох юридичних осіб, а також 57 компаній – сайт президента.

Міністерство закордонних справ України засудило чергові спроби керівництва Грузії втягнути Україну у внутрішньополітичні процеси напередодні парламентських виборів – МЗС. Премʼєр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив про те, що політична реклама з використанням зображень наслідків війни РФ проти України «оголила правду».

До 15 листопада в Україні мають провести аудит "критичних" підприємств, які отримали такий статус від органів місцевого самоврядування. Якщо підприємство виявиться "не критичним для держави", то бронювання переглянуть - Іван Гаврилюк,

перший заступник Міністра оборони України.

***

Верховна Рада

-  зобов’язала засоби масової інформації страхувати журналістів на період їх відрядження в райони ведення бойових дій.

-  ухвалила закон щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Нацгварді, який передбачає можливість проходження служби на офіцерських посадах.

***

Міністерство аграрної політики та продовольства 10 жовтня 2024 року запускає сервіс єТваринництво», який спростить процедуру присвоєння відповідних статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві, апробації та реєстрації селекційних досягнень - Віталій Коваль, міністр аграрної політики та продовольства України.

Прокуратура підготувала клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для військовослужбовця 56-ї окремої мотопіхотної бригади Сергія Гнезділова, якому інкримінують дезертирство за самовільне залишення військової частини – Офіс генпрокурора.

***

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт №11416д щодо збільшення податків – Укрінформ. За словами голови комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, ухвалений Верховною Радою закон про підвищення податків до кінця року збільшить надходження до державного бюджету на 30 млрд грн.

Укренерго для стабільного проходження опалювального періоду накопичила втричі більший за нормативи запас ремонтного обладнання – Укренерго.

У вересні споживчі ціни зросли на 1,5% проти серпневого показника; у річному вимірі рівень інфляції прискорився до 8,6% - Держстат

Україна здатна пройти цю зиму без відключень електроенергії, якщо Росії не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергоінфраструктури – Герман Галущенко, міністр енергетики.

У січні - вересні 2024 року АТ «Укрзалізниця» перевезло 131,88 млн т вантажів, що на 23,3% більше показника аналогічного періоду минулого року – Укрзалізниця.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Генсекретар НАТО Марк Рютте висловив думку, що надання дозволу Україні використовувати далекобійну зброю по цілях на території Росії є юридично можливим, проте залежить від кожної країни-члена Альянсу – Укрінформ.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розширює Ініціативу стійкості сільського господарства України (AGRI -Україна) і мобілізує майже $1,75 млрд за участі організацій-донорів та приватного сектору для підтримки українських сільгоспвиробників - Агентство США (USAID).

Українська делегація представила в Організації із заборони хімічної зброї фактологічні дані щодо використання Росією на території України хімічної зброї проти українських військ – Укрінформ.

З 10 жовтня у Великій Британії запрацював підрозділ із контролю за дотриманням торговельних санкцій (OTSI) з новими повноваженнями щодо покарання компаній, які не дотримуються обмежень на надання послуг Росії – уряд Британії.

Папа Римський Франциск під час зустрічі з предстоятелем Української греко-католицької церкви Святославом запевнив, що й далі підтримуватиме Україну та не дасть світові забути про неї - Укрінформ

У ДТП, що сталася у четвер близько п’ятої ранку (за київським часом) у польській Медиці поблизу кордону з Україною, загинуло двоє громадян України, ще двоє перебувають у лікарнях – МЗС.

Парламент Латвії ухвалив в остаточному читанні поправки до Закону про військову службу, згідно з якими у разі мобілізації в латвійській армії можуть служити і громадяни інших країн - рішення Сейму

Через ураган "Мілтон", який вирує у Флориді, зруйновано щонайменше 125 будинків. Понад 3 мільйони споживачів залишилися без електропостачання. Понад 2200 авіарейсів скасовані у Сполучених Штатах Америки - "Голос Америки".

ВОРОГ

Путін відправив у відставку посла Росії в США Анатолія Антонова. Його також звільнено від обов’язків постійного спостерігача Росії при Організації американських держав у Вашингтоні - Радіо Свобода.

Путін підписав указ, який знімає обмеження для громадян Грузії на перебування в Росії без віз – росЗМІ.

Китайський автовиробник Chery, окрім імпорту готових автомобілів до РФ, почав збирати авто на трьох російських заводах, залишених західними компаніями після повномасштабного російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року – Reuters.

У російській республіці Калмикія під час навчально-тренувального польоту розбився літак Як-130.Причина інциденту встановлюється. За даними ЗМІ, пріоритетною версією є «відмова техніки» - ЗМІ.

Угорщина та російський "Газпром" домовились про можливе збільшення поставок газу РФ до цієї держави. 2024 році в країну надійде загалом 6,7 млрд кубометрів російського газу – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ