На футболках - імена побратимів, загиблих на «Азовсталі» та в Оленівці: як військові долають наслідки травми через мистецтво

Арт-терапія є одним із дієвих способів подолати наслідки травми.

Як це працює – показали двоє військових-художників, Артем Слєпухін та Сергій Герасименко. Також про пост-травматичний синдром розповіла практикуюча психологиня Наталія Умеренкова, яка має десятирічний досвід роботи з військовими.

У новому сюжеті проєкту “Український Свідок” – бійці, які долають наслідки травми через мистецтво. Сергій Герасименко пише ікони на ящиках з-під БК. Артем Слєпухін із позивним “Флейм”, боєць “Азову”, 92 дні провів у російському полоні. Нині він малює на футболках меморіали побратимам, загиблим на “Азовсталі” та під час теракту в Оленівці.

“Використовую дошки з-під піддонів, на ящиках з БК, – розповідає Сергій. – Люблю дерево, воно живе”. Як військовослужбовець знаходить час для творчості? “Іноді дають “відсипний”, зараз у мене два дні відпустки, – каже він, демонструючи ікони, що висять у галереї. “Це моя перша велика виставка, – зізнається Сергій”.

Артем показує футболку із написом “Ghoost Division”. На зворотному боці – імена та позивні. “Це хлопці з мого підрозділу. Вони загинули у Маріуполі та під час теракту в Оленівці, – розповідає він. – Після полону та реабілітації я захотів віддати шану хлопцям та зробити свого роду меморіал”.

Хлопець стверджує, що більше не воюватиме. “Мій психологічний стан цього вже не дозволяє, – каже митець. – Я свою роботу вже виконав”. Про реабілітацію каже так: якщо нею не займатись, то стан буде тільки погіршуватися. “Це відбиток на все життя, – розповідає Артем. – Так жити не можна”.

Проблему посттравматичного синдрому прокоментувала Наталія Умеренкова, практикуюча психологиня та спеціалістка по роботі з військовими та членами їхніх сімей. Також вона є очільницею громадського руху “Жіноча Сила України”.

“Якщо людина хоче виключити себе із життя, то насправді вона не хоче померти. Вона хоче припинити внутрішній біль, – розповідає Наталія. – Біль треба вербалізувати, хоча й не кожний військовий хоче це робити. Якщо цього не робити, то людина начебто ходить по колу, у лабіринті. А близька людина, або спеціаліст, може простягнути руку та витягнути її з цього лабіринту”.

* * *

Інстаграм Артема

ГР “Жіночка Сила України”: 1 та 2

Служба психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців
0 800 332 720; +38 067 130 32 73; +48 226 022 512
Щодня з 10:00 до 20:00 без вихідних.

* * *

Виставка робіт Сергія Герасименка та Артема Слєпухіна «Флейма»
Триває до 31 жовтня. Адреса: м. Київ, вул. Ольгинска, 6, Tower's gallery

Замовити авторський одяг.

«Український Свідок»