Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят перший

Конференція з відновлення України відбудеться у Римі 10-11 липня 2025 року. РФ перекинула близько 50 тисяч військових у Курську область з різних напрямків в Україні

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Фахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України завдали кіберудару по мережевій інфраструктурі Північно-кавказького федерального університету, який готує операторів БПЛА, фахівців з цифрового зв’язку, інженерів та фізиків для окупаційної армії РФ - повідомив у коментарі Укрінформу обізнаний співрозмовник у розвідці. Хакери ГУР атакували 11 вебсайтів, понад 7 тисяч службових ПЕОМ, 135 серверів та файлових сховищ.

Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні оголосила, що конференція з відновлення України відбудеться у Римі 10-11 липня 2025 року - Rai News.

Рада директорів Світового банку затвердила створення спеціального фінансового траст-фонду для України, розмір якого становитиме щонайменше 10 млрд доларів – Укрінформ.

***

Президент України Володимир Зеленський прибув до Ватикану і зустрівся із Папою Римським Франциском – Укрінформ. Після зустрічі з понтифіком український президент та його делегація вирушили до Державного секретаріату на переговори. Там Зеленський зустрівся з Державним секретарем Святого Престолу кардиналом Пʼєтро Пароліном.

Візит президента України до Німеччини

Президент України Володимир Зеленський прибув на зустріч з канцлером ФРН Олафом Шольцом. Перед початком перемовин з канцлером Зеленський заявив, що представить канцлеру План Перемоги - Укрінформу. Президент Зеленський назвав сьогоднішню зустріч із канцлером Німеччини Олафом Шольцом однією з найважливіших за весь час повномасштабної війни.

Німеччина надасть Україні у наступному році пряму військову допомогу на 4 млрд євро, а ще до кінця цього року ФРН разом із партнерами надасть Україні пакет підтримки на 1,4 млрд євро – Олаф Шольц, канцлер ФРН.

ЦИТАТИ

Марк Рютте, Генеральний секретар НАТО: «Союзники по НАТО не повинні боятись ядерного брязкання зброєю Путіна, бо альянс сильний і може відповісти на будь-які загрози».

Анналена Бербок, Глава МЗС Німеччини: «Він (Путін – ред.) відмовляється прийняти мир і кожен день посилає новий сигнал на користь війни та руйнування. Наразі він навіть не готовий говорити з канцлером Німеччини по телефону».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Росія перекинула близько 50 тисяч військових у Курську область Росії. Такі дії РФ призвели до ослаблення російських угруповань на інших напрямках, зокрема в Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях – Олександр Сирський, головком.

Оперативна обстановка на Харківському напрямку суттєвих змін не зазнала та залишається складною. Окупанти РФ проводили заходи з відновлення боєздатності штурмових груп загону «Шторм» - ОТУ «Харків».

Російські окупанти закріпилися на двох вулицях Торецька - до вулиці Центральної - Анастасія Бобовнікова, речниця ОТУ "Луганськ". За даними ОВА, українська армія контролює приблизно 40-50% Торецька.

Евакуація українських поранених військовослужбовців у Курській області відбувається за тими принципами, які функціонують по будь-якому іншому напрямку, а медичні заклади Курської області не використовуються для надання допомоги українським військовим - Медсили ЗСУ

У Феодосії після удару Сил оборони України по морському нафтовому терміналу 7 жовтня триває евакуація – ЗМІ.

За даними Генштабу, на фронті від початку доби відбулося 78 бойових зіткнень, найбільша активність російських окупантів спостерігається на Покровському та Курахівському напрямках.

***

Сили оборони України збили 29 із 66 ударних БПЛА, ще 31 локаційно втрачені – Повітряні Сили ЗСУ.

***

Внаслідок ракетної атаки 10.10 по обʼєкту критичної інфраструктури у Миколаєві поранені троє людей – ОВА.

Російські окупанти вночі 11 жовтня завдали удару балістичними ракетами по Одесі, загинули четверо людей, серед яких підліток, і ще десятеро поранені – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

США передали Укренерго автотрансформатор на заміну зруйнованому в прифронтовій зоні - посол США в Україні Бріджит Брінк.

Комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» забезпечено резервними джерелами живлення на випадок відключення електроенергії під час опалювального сезону. Щоправда, їх вистачить лише на пів доби - Віталій Луков, перший заступник міського голови.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністерство закордонних справ України спростовує маніпулятивні твердження, оприлюднені низкою іноземних ЗМІ, щодо нібито готовності України до поступок агресору за рахунок власного суверенітету та територіальної цілісності – МЗС.

Міністр молоді та спорту України Матвій Бідний, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт та президент Федерації боротьби Юрій Копитко звернулися до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха та президента United World Wrestling Ненада Лаловича не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань через підтримку агресії проти нашої країни – Укрінформ. Українські посадовці наголосили на неприпустимості участі спортсменів із цих країн у чемпіонаті світу з неолімпійських вагових категорій у Тирані, що відбудеться з 28-го по 31 жовтня.

Міністр оборони Рустем Умєров заявив про створення наглядових рад для Агентства оборонних закупівель і Державного оператора тилу – Укрінформ.

Командування Медичних сил спільними зусиллями з Міноборони і Генштабом ЗСУ досягло достатньо революційних змін у питанні цифровізації. Зокрема, на сьогодні майже 70% військових, які проходять ВЛК, дистанційно записуються на медогляди - Анатолій Казмірчук, командувач Медичних сил ЗСУ

Українські журналісти і медійники опублікували заяву з закликом до міжнародних організацій вжити невідкладних заходів у зв'язку з убивством української журналістки Вікторії Рощиної в російському полоні - Інститут масової інформації. Вікторія Рощина утримувалась у слідчому ізоляторі Таганрога Ростовської області РФ та у виправній колонії у тимчасово захопленому Бердянську, де до полонених застосовують тортури.

Від початку року кодифіковані та допущені до експлуатації в Силах оборони України понад 140 безпілотних авіаційних комплексів і 33 наземні роботизовані комплекси вітчизняного виробництва – МОУ.

Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міністерства оборони звернулося до Служби безпеки України з офіційною заявою про можливу фальсифікацію супроводжуючих документів одним із постачальників продуктів харчування для ЗСУ – МОУ.

Служба безпеки України затримала у Києві учасника міжнародної терористичної організації "Ісламська держава Іраку й Леванту", який сім років перебував у розшуку по лінії Інтерполу -  пресцентр СБУ,

Вранці 11 жовтня, поблизу Львова сталась дорожньо-транспортна пригода за участю автобуса «Варшава-Одеса», вантажівки і кількох легковиків. Три людини загинули, 35 постраждали – ОВА.

***

Від початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%» український бізнес отримав близько 335 млрд грн кредитних коштів - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр

За програмою заміщення власним виробництвом устаткування і запасних частин, які раніше надходили з РФ, філія АТ «НАЕК «Енергоатом» – ВП «Атоменергомаш» розгорнула виробництво елементів локалізуючих систем безпеки для вітчизняних АЕС – Енергоатом.

Компанії Групи Нафтогаз у січні - вересні 2024 року видобули понад 11 млрд кубометрів газу, що на 0,7 млрд кубометрів більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року - пресслужба Групи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Адміністрація США продовжує опрацьовувати деталі перенесеного візиту президента Джо Байдена до Німеччини, а також можливість проведення зустрічі Контактної групи з питань оборони України, так званого формату «Рамштайн» - Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому

Міністр фінансів України Сергій Марченко 11 жовтня підписав Четверту додаткову угоду з рядом Канади щодо додаткового кредиту в обсязі 400 млн канадських доларів (майже 300 млн доларів США) – Мінфін.

Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 серпня мали майже 4,2 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії – Євростат.

Європейський Союз відкладає запровадження нової біометричної системи контролю в'їзду для громадян країн, які не є членами ЄС, це мало відбутися 10 листопада - Reuters

Британський уряд проводить розслідування щодо 37 компаній, пов’язаних із Великою Британією, у справі про потенційне порушення російських нафтових санкцій, однак наразі жодних штрафів накладено не було - ВВС.

Ураган "Мілтон", який досяг узбережжя Флориди, спричинив торнадо. Внаслідок стихії загинуло щонайменше 16 людей, мільйони осіб лишилися без електрики - Reuters

ВОРОГ

Після зміни умов продажу іноземного бізнесу в Росії колишній власник зможе отримати лише 5% його ринкової вартості – BBC. Мінімальний дисконт для угод із продажу іноземних активів збільшиться з 50% до 60%, а добровільний внесок до бюджету зросте з 15% до 35% ринкової вартості активу. Для угод дорожче 50 млрд рублів буде потрібна згода президента.

У листопаді в російському Сочі відбудеться конференція "Форуму партнерства Росія – Африка", до якої залучено консалтингові фірми, пов’язані з російськими спецслужбами, що використовуються для посилення російського впливу на Африканському континенті – росЗМІ.

Суд у російській республіці Якутія засудив Віктора Саввінова, раніше помилуваного задля участі у війні з Україною, до 20 років колонії суворого режиму за подвійне вбивство – росЗМІ.

Росія оголосила до міжнародного розшуку телеведучу Тетяну Лазарєву у справі "про виправдання тероризму" – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ