Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 7 по 13 жовтня

 ВРУ ухвалила закон про збільшення податків. ЗСУ завдали вогневого ураження по аеродрому «Ханская» і нафтобазам РФ. На Курщині ЗСУ частково повернули позиції

ГОЛОВНЕ ЗА ТИЖДЕНЬ

6 жовтня Україна отримала винищувачі F-16 від Нідерландів. Решта 24 літаків прибудуть протягом найближчих місяців.

Президент США Джо Байден через загрозу нового потужного урагану на півдні США відклав візит до Німеччини цього тижня, де передбачалася його участь у засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн»). Адміністрація США продовжує опрацьовувати деталі перенесеного візиту президента Джо Байдена до Німеччини, а також можливість проведення зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

КОМЕНТАР. Олександр Юсупов, експерт-міжнародник: «Вважаю, що тут має місце сукупність обох факторів – один із найсильніших ураганів в історії США та наближення президентських виборів. Тому зустріч і вирішили перенести. А її проведення за участю Блінкена або по відеозвʼязку було б помилкою, адже існувала домовленість про особисту зустріч на рівні лідерів. До того ж, там мали бути розглянуті питання найвищого значення, насамперед, про більш конкретних кроків щодо вступу України в НАТО».

У Франції заявляють, що передадуть Україні винищувачі Mirage 2000 у першому кварталі 2025 року. Вони будуть оснащені новим обладнанням: для ведення повітряного і наземного бою та радіоелектронної боротьби.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні оголосила, що конференція з відновлення України відбудеться у Римі 10-11 липня 2025 року.

Рада директорів Світового банку затвердила створення спеціального фінансового траст-фонду для України, розмір якого становитиме щонайменше 10 млрд доларів.

ВІЙНА ВИГЛЯДАЄ ТАК

07.10/ Горбач: Добровольці зможуть мобілізуватися напряму до частин без ТЦК

07.10/ Інтерв’ю Командири нашої перемоги Юрій Ахіллес Федоренко: «Ахіллес» про паритет у БПЛА, знищену ворожу техніку, Курськ, мобілізацію

09.10/ Інтерв’ю Олександр Новосельський у «Станції Краматорськ»: Воювати мають машини – людей мусимо берегти

10.10/ Шортс_Новосельський: Україна може виготовляти дрони, не гірше за Тайвань та Китай

8.10/ В Чорноморську від нічної атаки «Шахедів» постраждала багатоповерхівка

09.10/ Робота артилерійського розрахунку на позиціях у Харківській області

09.10/ Поховання військових на Південному кладовищі в Києві

11.10/ У Києві активісти вшанували пам’ять української журналістки Вікторії Рощиної

НА ФРОНТАХ

Верховний головнокомандувач

  • відвідав 07.10 основний командний пункт командування Сил територіальної оборони ЗСУ, заслухав доповідь командувача Сил ТрО Ігоря Плахути щодо завдань, які бригади виконують у зоні бойових дій.
  • 08.10 провів засідання Ставки, ключовою темою якого стало забезпечення Сил оборони зброєю та військовою технікою.

***

Атаки по РФ

Сили оборони України вночі 7 жовтня завдали успішного удару по морському нафтовому терміналу у тимчасово окупованій Феодосії. Після прильоту пошкоджено п'ять резервуарів з пальним – два зруйновані повністю, ще три горіли більше 5 днів.

10 жовтня вночі завдано вогневого ураження по аеродрому «Ханская», що в Республіці Адигея РФ. Зокрема, під удар потрапив склад боєприпасів, що розташований на території військового об’єкта. Джерела в СБУ повідомили Укрінформу, що на летовищі перебувало 57 російських бойових і тренувальних літаків та гелікоптерів. Серед них – Су-34, Су-35 та Мі-8.

В ніч на 10 жовтня дрони СБУ, ГУР, ЗСУ та ССО уразили склад «Шахедів» у районі Єйська. Там зафіксовано кілька сильних вибухів, які спричинили пожежу та подальшу детонацію на місці зберігання безпілотників.

Ударна група Військово-Морських Сил ЗСУ у взаємодії з підрозділами СБУ 09.10 атакували базу зберігання БпЛА типу «Шахед», що поблизу населеного пункту Октябрьский в Краснодарському краї РФ. Там зберігалося близько 400 ударних дронів. За результатами об’єктивного контролю зафіксовано точне влучання в ціль. На території об’єкту спостерігалася вторинна детонація.

Вночі  09.10 підрозділи Сил Безпілотних Систем ЗС України успішно провели операцію з ураження ворожого арсеналу поблизу н.п. Карачево, Брянської області. 67-й арсенал ГРАУ використовується для зберігання та модернізації артилерійського та ракетного озброєння, зокрема іранського походження. На території складу зберігалися боєприпаси до ракетно-артилерійського озброєння, зокрема й ті, що надійшли з КНДР, а також керовані авіаційні бомби..

Сили оборони України вночі 12 жовтня уразили склад паливно-мастильних матеріалів у районі міста Ровеньки на тимчасово захопленій росіянами території Луганської області. На території об’єкта фіксувалася пожежа.

Кіберфахівці ГУР Міноборони України спільно з активістами групи «Во Теаm» 7 жовтня паралізували роботу судової системи держави-агресора

Спецоперація ГУР вивела з ладу російський тральщик Балтійського флоту ЗС РФ «Александр Обухов». Тральщик став на дороговартісний капітальний ремонт. Це вже другий корабель Балтійського флоту ЗС РФ, знешкоджений за останні пів року.

Фахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України 11.10 завдали кіберудару по мережевій інфраструктурі Північно-кавказького федерального університету, який готує операторів БПЛА, фахівців з цифрового зв’язку, інженерів та фізиків для окупаційної армії РФ. Хакери ГУР атакували 11 вебсайтів, понад 7 тисяч службових ПЕОМ, 135 серверів та файлових сховищ.

Бойові дії

Головком Сирський заявив, що Росія перекинула близько 50 тисяч військових у Курську область Росії. Такі дії РФ призвели до ослаблення російських угруповань на інших напрямках, зокрема в Запорізькій, Херсонській та Донецькій областях.

За вересень зафіксовано 250 випадків застосування росіянами проти Сил оборони України спеціальних боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами. Уряд Великої Британії 8 жовтня, запровадив санкції проти військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту Збройних сил Росії (РХБЗ РФ) та їхнього очільника.

На Курщині тривають активні бої (станом на 12.10). Після того, як Сили оборони частково повернули позиції, куди влізли росіяни, окупанти РФ почали знову посилати колони на штурм.

12.10 бійці 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади знищили штурмову групу російської армії в одному з населених пунктів Курської області Російської Федерації.

На Кінбурнській косі 12.10 окупанти РФ намагається збільшити кількість особового складу та озброєння. Ймовірно, щоб штурмувати та форсувати Дніпро, де ріка впадає в Чорне море.

Станом на 13.10 Сили оборони України відновили положення біля міста Новогродівка Донецької області. Тривають важкі бої біля Новоіванівки Суджанського району РФ.

На східному фронті найгарячіший напрямок – Торецький, 09.10 ворог продовжував просування в міській забудові Торецька, в місті тривають важкі динамічні бої, ситуація змінюється щогодини. 11.10 російські окупанти закріпилися на двох вулицях Торецька – до вулиці Центральної. За даними ОВА, українська армія контролює приблизно 40-50% Торецька.

Ситуація на Харківському напрямку (09.10) залишається складною, відзначається більш активне використання окупантами снарядів північнокорейського виробництва, ворог передавав в підрозділи додаткові артилерійські розрахунки та поповнює боєкомплект. Неподалік населеного пункту Липці ворог за допомогою БпЛА здійснив дистанційне мінування території протипіхотними мінами.

Російські окупанти 07.10 намагалися атакувати газовидобувні вежі поблизу острова Зміїний, але українським Силам оборони вдається утримувати контроль над вежами й островом.

Міністерство оборони Росії повідомило про нібито знищення дивізіону системи Patriot у Дніпропетровській області. Тимчасовий виконувач обов’язків начальника управління комунікацій Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат 10.10 заявив, що ворог лише пошкодив кілька одиниць техніки, а не знищив. Того дня Patriot вів протиповітряний бій проти групи російських балістичних ракет, частину з яких вдалося перехопити

На Харківському напрямку10.10  бійці бригади «Спартан» взяли в полон п'ятьох окупантів, які виявилися колишніми ув’язненими.

«Кілька тисяч» північнокорейських піхотинців зараз проходять навчання у Росії та можуть бути направлені на лінію фронту в Україні до кінця 2024 року – The Washington Post.

ТИЖДЕНЬ В ЦИФРАХ І КАРТИНКАХ

Внаслідок обстрілів російськими окупантами з 07.10 по 13.10 Донецької, Херсонської, Запорізької, Сумської, Дніпропетровської та Харківської областей 17 людей загинули, 121 отримали поранення.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Втрати. Воєнні злочини

У вересні в Україні загинули щонайменше 208 цивільних осіб і 1 220 дістали поранення. Вересень став місяцем із найбільшою кількістю жертв серед мирного населення у 2024 році.

В Єдиному реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, наразі у розшуку перебувають близько 49 тисяч осіб.

10.10 у полоні РФ померла українська журналістка Вікторія Рощина. Вікторія Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року під час поїздки на окуповані Росією території.

Уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубінець

  • 6.10 повідомив про черговий воєнний злочин росіян – розстріл беззбройних українських військових у Нью-Йорку Донецької області.
  • 13.10 звернувся до міжнародних організацій щодо можливого розстрілу 9 українських військовополонених у Курській області Російської Федерації.

У місті Каховка Херсонської області російські загарбники закатували до смерті 45-річного місцевого жителя Володимира Закаблука. Це сталося на початку жовтня 2024 року.

Культура

На окупованих Росією українських територіях знаходиться 1,7 мільйона артефактів. І вони під ризиком того, що Російська Федерація вивезе їх не просто до Росії, а за кордон.

Економіка

У ніч на 6 жовтня Росія пошкодила цивільне судно «Paresa» під прапором Сент-Кітс і Невіс, що було завантажене зерном кукурудзи для експорту. Це сталось біля одного з причалів в морському порту «Південний».   

Росіяни за 2024 рік вивезли через порт Маріуполя понад 180 тисяч тонн вкраденого українського зерна.

По об'єктах ПрАТ «Укргідроенерго» від початку повномасштабної війни, крім підриву окупантами Каховської ГЕС, було завдано понад 140 ракетних ударів.

За останні три місяці ворог здійснив майже 60 атак по портах, цивільних суднах та зерноховищах. Їх наслідком стало пошкодження та знищення майже 300 об’єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів та 22 цивільних суден».

У Чернівцях почали зводити два багатоповерхові будинки для внутрішньо переміщених осіб. Житло на 144 квартири зведуть за 10,5 мільйона євро від ЄС.

УКРАЇНСЬКИЙ ТИЛ

Президент Зеленський

  • 09.10 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про застосування персональних санкцій проти 90 фізичних і чотирьох юридичних осіб, а також 57 компаній.
  • 12.10 доручив Міністерству оборони забезпечити реалізацію французької моделі взаємодії, яка полягає у залученні інвестицій для створення нових виробництв.

***

В Україні на ринку ОПК з’явилися приватні виробники ракет. За кількістю вироблених артилерійських систем у місяць Україна стала першою у світі. Також з’явилися приватні виробники броньованої техніки, деяким з них уже вдалося наростити виробництво до 3 од. машин на місяць.

Біля Ужгорода 07.10 відбулася зустріч прем'єр-міністрів України та Словаччини Дениса Шмигаля та Роберта Фіцо, на якій очільники урядів обговорили співпрацю у сфері енергетичної безпеки та інфраструктурні проекти. Денис Шмигаль повідомив, що Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії.

Питання дати проведення другого Саміту миру вирішуватиметься після завершення тематичних конференцій щодо пунктів Формули миру, які відбудуться протягом жовтня.

Верховна Рада ухвалила закон:

  • про виплати родинам військових у разі полону чи зникнення безвісти;
  •  «Про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України»;
  • згідно з яким статус особи з інвалідністю внаслідок війни зможуть отримати військовослужбовці, які дістали травми під час захисту України;
  • про звільнення від мобілізації військовозобов’язаних віком до 25 років, які за станом здоров’я визнані непридатними до військової служби в мирний час і обмежено придатними – у воєнний;
  • зобов’язала засоби масової інформації страхувати журналістів на період їх відрядження в райони ведення бойових дій;
  • ухвалила закон щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у ЗСУ, Державній спеціальній службі транспорту та Нацгварді, який передбачає можливість проходження служби на офіцерських посадах.

МЗС України

  • засудило чергові спроби керівництва Грузії втягнути Україну у внутрішньополітичні процеси напередодні парламентських виборів;
  •  спростовує маніпулятивні твердження, оприлюднені низкою іноземних ЗМІ, щодо нібито готовності України до поступок агресору за рахунок власного суверенітету та територіальної цілісності.

Служба безпеки України провела 08.19 спецоперацію, у ході якої затримала кремлівського ідеолога збройної агресії РФ Дмитра Чистіліна. Фігурант є помічником Сергія Глазьєва, ексрадника Путіна, одного з головних «модераторів» захоплення Криму, Донецької та Луганської областей та розробника «Стратегії інформаційної війни».

Міністерство культури і стратегічних комунікацій (МКСК) запускає серію публікацій про українських митців, яких вбила Росія. Серія «Розстріляне покоління» розповість про українських митців, які загинули через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Львівський апеляційний суд залишив без змін запобіжний захід для В’ячеслава Зінченка, якого підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон: тримання під вартою без права на заставу до 17 листопада.

В Одеській області на кордоні з невизнаним Придністров’ям встановлюють телекомунікаційні вишки, які блокуватимуть російський теле- та радіосигнал. Зараз обладнання перебуває на стадії тестування.

До 15 листопада в Україні мають провести аудит «критичних» підприємств, які отримали такий статус від органів місцевого самоврядування. Якщо підприємство виявиться «не критичним для держави», то бронювання співробітників переглянуть.

Від початку року кодифіковані та допущені до експлуатації в Силах оборони України понад 140 безпілотних авіаційних комплексів і 33 наземні роботизовані комплекси вітчизняного виробництва.

Служба безпеки України 11.10 затримала у Києві учасника міжнародної терористичної організації «Ісламська держава Іраку й Леванту», який сім років перебував у розшуку по лінії Інтерполу.

ЕКОНОМІКА ВІЙНИ

Верховна Рада України 10.10 ухвалила у другому читанні законопроєкт №11416д щодо збільшення податків.

КОМЕНТАР. Данило Гетманцев, голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ: «Ухвалений Верховною Радою закон про підвищення податків до кінця року збільшить надходження до державного бюджету на 30 млрд грн. У 2025 році надходження у державний бюджет від впровадження ініціативи становитимуть 135 млрд грн».

Міжнародні резерви України станом на 1 жовтня становили 38,9 млрд дол. США, таким чином за вересень вони скоротилися на 8,1%.

Україна здатна пройти цю зиму без відключень електроенергії, якщо Росії не вдасться зруйнувати вцілілі після попередніх атак обʼєкти критичної енергоінфраструктури – Герман Галущенко, міністр енергетики.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) отримав кредитну лінію від Японського банку міжнародного співробітництва (JBIC) на загальну суму до 150 млн дол для підтримки важливих проєктів в Україні та просування зелених ініціатив.

За останні три квартали АТ «Українська оборонна промисловість» (УОП) наростила чистий дохід на 50%, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За програмою заміщення власним виробництвом устаткування і запасних частин, які раніше надходили з РФ, філія АТ «НАЕК «Енергоатом» – ВП «Атоменергомаш» розгорнула виробництво елементів локалізуючих систем безпеки для вітчизняних АЕС

Компанії Групи Нафтогаз у січні – вересні 2024 року видобули понад 11 млрд кубометрів газу, що на 0,7 млрд кубометрів більше порівняно з аналогічним періодом 2023 року.

Металургійні підприємства України у вересні 2024 року скоротили виробництво основних видів продукції відносно показників серпня. У вересні в Україні було вироблено 624,1 тис т чавуну, 610 тис. т сталі та 503,9 тис. т прокату, що у порівнянні із серпнем менше на 3%, 11,7% та 14,5% відповідно.

ДОПОМОГА: СОЮЗНИКИ І ПАРТНЕРИ

Президент України цього тижня був з візитами до Хорватії, Британії, Франції, Італії і Німеччини. Президент провів зустрічі з прем’єр-міністрами цих країн, генеральним секретарем НАТО Марком Рютте, Папою Римським Франциском. Під головуванням Президента України та прем'єр-міністра Хорватії відбувся Третій саміт «Україна – Південно-Східна Європа». Результатами візитів стали оборонні пакети для захисту, ППО, інвестиції у виробництво дронів та іншої зброї в Україні.

КОМЕНТАР. Олег Саакян, політолог: «…Ці зустрічі точно зміцнять дипломатичні позиції України. Паралельно з цим ми спостерігаємо ще й активність з боку новопризначеного генсека НАТО Марка Рютте, а також інших лідерів, які входять до так званої «коаліції рішучих».

Нідерланди виділять €400 мільйонів на безпілотники для України.  Приблизно половину цих коштів буде витрачено в Нідерландах, а решту розподілять між Україною та іншими державами – учасницями проєкту.

Велика Британія виділила Україні 3,5 млрд фунтів стерлінгів (майже $4,5 млрд) на закупівлю сучасного військового обладнання від британських виробників.

Країни Євросоюзу та Європарламент мають швидко здійснити всі законодавчі процедури, щоб Україна могла отримати виплати за новим кредитом у 35 мільярдів євро вже до кінця цього року – Єврокомісія.

Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що в країні незабаром відкриють базу протиракетної оборони (ПРО) та висловив сподівання, що ПРО буде збивати й російські ракети, які летять у бік Польщі.

Уряд Литви схвалив пропозицію виділити 13 млн євро Литовському фонду співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги – ці додаткові кошти буде використано для фінансування проєктів відновлення в Україні.

Головнокомандувач збройних сил США в Європі генерал Кріс Каволі передав до Конгресу список озброєнь, які можуть допомогти Україні в боротьбі проти Росії, але з різних причин ще не були надані.

Генсекретар НАТО Марк Рютте висловив думку, що надання дозволу Україні використовувати далекобійну зброю по цілях на території Росії є юридично можливим, проте залежить від кожної країни-члена Альянсу.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розширює Ініціативу стійкості сільського господарства України (AGRI -Україна) і мобілізує майже $1,75 млрд за участі організацій-донорів та приватного сектору для підтримки українських сільгоспвиробників.

З 10 жовтня у Великій Британії запрацював підрозділ із контролю за дотриманням торговельних санкцій (OTSI) з новими повноваженнями щодо покарання компаній, які не дотримуються обмежень на надання послуг Росії.

Міністр фінансів України Сергій Марченко 11 жовтня підписав Четверту додаткову угоду з рядом Канади щодо додаткового кредиту в обсязі 400 млн канадських доларів (майже 300 млн доларів США).

Статус тимчасового захисту в країнах ЄС станом на 31 серпня мали майже 4,2 млн осіб, які залишили Україну внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Міністри оборони держав Північноатлантичного Альянсу на зустрічі 17-18 жовтня в Брюсселі почнуть обговорення, присвячені перегляду відносин НАТО з Росією.

Одним з пріоритетів Польського головування в ЄС у першому півріччі 2025 року буде євроінтеграція України і політика «відкритих дверей» для нових країн.

Міністерство оборони Норвегії створило в офісі військового аташе посольства в Києві посаду відповідального за військову співпрацю між обома країнами.

Словаччина готова розширити операції з ремонту військової техніки на кордоні з Україною.

Президент США Джо Байден із посиланням на оцінку експертів повідомив, що збитки, завдані ураганом Мілтон у штаті Флорида, становлять приблизно 50 мільярдів доларів.

ВІЙНА&ЖИТТЯ

08.10/ Володимир Горбулін, перший віцепрезидент НАН України: Завдяки новітнім технологіям ядерна зброя перетвориться на воєнний рудимент

ЦИТАТА: «Російсько-українська війна ще не є війною майбутнього. Скоріше, це війна перехідного періоду. Однак саме вона формує нові правила і випробовує нові інструменти».

08.10/ Бійці ППО: Хлопці з наших мобільних підрозділів із кулеметів збивали ракети.

ЦИТАТА: «Бойову славу окремо не підраховують, але кожен знає, що він збив, і до того ще й постійно навчається. Наша ціль – не пафосно розповідати, хто скільки збив ракет, а щоб не було уражень. Безпека цивільного населення – гордість цих хлопців. Вони знають, що свою позицію на виїзді можуть перекрити настільки якісно, що жодна ціль не зайде».

09.10/ Руслан Мирошниченко, позивний Санта, командир 2-го Інтернаціонального Легіону: Коли ми з легіоном прибули на Схід, я сказав: «Хлопці, вас до цього готувало все ваше життя»

ЦИТАТА: «Основа батальйону – добровольці, ти не можеш їх гнути через коліно. Все має бути свідомо, через авторитет, через довіру, бо іноземець добровільно прийшов ризикувати своїм життям за Україну. Такий підхід вимагає постійного спілкування з людьми. Кожен є носієм військового досвіду, і треба його вміло поєднати і використати».

09.10/ Війна в Україні: мобілізація у 20 років – необхідність чи перебір?

ЦИТАТА: «Армія ж насамперед потребує піхоти, а піхота – це високі фізичні навантаження. Треба вдягнути бронежилет, узяти зброю, сухпай, кілька кілометрів подолати і після цього вступити в бій. Пересічний українець років 45-ти навряд на це вже здатний».

09.10/ Ураган і вибори: це не бажання уникнути рішення щодо України, Байден не міг вчинити інакше.

ЦИТАТА: «Зараз уся американська еліта з-поміж демократів сидітиме в Сполучених Штатах і демонструватиме з усіх боків, що намагаються долати цей виклик найкращим чином. Бо зрозуміло, що все одно будуть негативні картинки, постраждалі, і необхідно зараз мінімізувати електоральні виклики. А Байден, який у цей час летить над Атлантикою, коли американці страждають від буревію – це найгірше, що можна придумати з погляду електоральних процесів.

10.10/ Пройшла Оленівку, Донецьке СІЗО та колонію в Маріуполі. Військова кухарка, мати трьох дітей Інна Семеген понад рік перебувала у ворожому полоні

ЦИТАТА: «У них були списки, наші односельчани все розповіли. Тому коли запитали, чи є у нас вдома військові, я зізналася, що військова кухарка, перебуваю в декретній відпустці. Показала їм військовий квиток. Вони сказали взяти документи, телефон і проїхати з ними у «відділення поліції». Запевняли, мовляв, «відкатаємо пальчики, увечері будеш вдома». Та додому я не повернулася ні того вечора, ні в найближчий рік».

11.10/ Бліц-турне Президента по столицях Європи – це засідання 12.10, поділене на фрагменти

ЦИТАТА: «Відкладений «Рамштайн» відбудеться пізніше, а ці візити – шанс підсилити аргументацію для рішучіших кроків з боку наших партнерів».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ