Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят третій

Російські воєнні злочинці могли розстріляти 9 полонених ЗСУ на Курщині. ЗСУ знищили групу причетних до злочину росіян. Українці в ніч на 27 жовтня переведуть стрілки годинників на зимовий час

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Офіс генерального прокурора розпочав кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу 9 українських військовополонених в Курській області Російської Федерації – Андрій Костін, очільник ОГП.

Глава МЗС України Андрій Сибіга звернувся до міжнародної спільноти із закликом звернути увагу на часті тортури і страти українських військовополонених Росією і вжити у зв’язку з цим негайних заходів – Укрінформ.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до міжнародних організацій щодо можливого розстрілу 9 українських військовополонених на Курщині РФ – телеграм Дмитра Лубінця.

Бійці 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади знищили штурмову групу росіян, яка причетна до розстрілу бійців ЗСУ 10 жовтня, в одному з населених пунктів Курської області РФ – Десантно-штурмові війська ЗСУ.

***

Українці в ніч на 27 жовтня востаннє переведуть стрілки годинників на зимовий час, який надалі вже не змінюватиметься. На території України закріплюють єдиний київський час – UTC+2 – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Андрій Сибіга, глава МЗС України: «Жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими є абсолютним варварством, грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни. Страти стають дедалі частішими. Міжнародна спільнота повинна вжити негайних заходів. Видати ордери МКС на арешт російських катів. Посилити санкційний тиск».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «У світі поновлення конфліктів та геополітичного суперництва оборона потребує лідерства у баченні, включно з розвинутими технологіями. Європейська оборонна промисловість має величезний потенціал. Наше завдання – розкрити його».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Російські окупанти за тиждень застосували проти України близько 900 керованих авіаційних бомб, понад 40 ракет та 400 дронів – Володимир Зеленський, президент України.

Українські оборонці за тиждень знищили 8460 російських загарбників і 1662 одиниці техніки та озброєння РФ, зокрема літак, гелікоптер і 52 танки – Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Піратські термінали Starlink американської компанії SpaceX допомагають Росії просуватися на полі бою в Україні, зокрема, вони використовувалися під час захоплення Вугледара – The Washington Post.

На фронті від початку цієї доби вже 80 бойових зіткнень: найбільше атак на Курахівському напрямку – Генштаб ЗСУ.

Бійці 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади відбили масовану атаку ворога на Курахівському напрямку, у якій були задіяні 30 одиниць ворожої бронетехніки – командування Десантно-штурмових військ ЗСУ.

У ніч проти 13 жовтня українські військові відновили положення біля Новогродівки на Донеччині. Біля Новоіванівки Суджанського району РФ тривають важкі бої. Росіяни просунулися біля Веселого Донецької області, Кругляківки Харківської області – DeepState.

На Півдні ворог активізував свої зусилля у спробах заволодіти островами, які розташовані по Дніпру. Інтенсивність штурмових атак зросла – Сергій Братчук, речник Української добровольчої армії «Південь».

На Харківському напрямку бійці бригади «Спартан» Нацгвардії України за допомогою fpv-дронів знищили один російський танк, чотири броньовані машини піхоти та зупинили штурм загарбників – Олександр Півненко, командувач НГУ.

Нищівних втрат зазнали росіяни на трасі Коренево – Новоіванівка. Саме там колона ворожої техніки потрапила в засідку на Курщині. Зазначається, що колона складалася з танка, бронеавтомобіля «ВПК-Урал» і БТР-80 – ЗМІ.

У Феодосії догорів нафтовий термінал, який палав майже тиждень, знищено вісім цистерн – OSINT-аналітики.

За повідомленням видання «Главком», на фронті загинув український гандболіст Роман Заєць, який неодноразово перемагав в Універсіадах Львівщини та ставав призером Універсіад України. Вічна пам'ять Герою...

***

Сили оборони України вночі 13 жовтня збили 31 російський ударний безпілотник, 36 ворожих БПЛА локаційно втрачено – Командування Повітряних Сил ЗСУ. У Київській та Черкаській областях через падіння уламків російських безпілотників пошкоджені приватні будинки. Без жертв.

На Херсонщині внаслідок атаки ворожого дрона по Бериславу двоє людей зазнали поранень, ворог вдарив з артилерії по Білозерці, поранений чоловік – Херсонська ОВА.

На Донеччині внаслідок атак окупантів у неділю троє цивільних загинули, ще трьох травмовано. У місті Краматорськ уражено промислову зону – Донецька облпрокуратура, Краматорська МВА.

Росіяни обстріляли Куп’янськ і Борову на Харківщині, є поранений – Харківська облпрокуратура. На Харківщині помер чоловік, який отримав поранення під час обстрілу 12 жовтня.

Російські загарбники минулої доби обстрілювалии Донецьку, Запорізьку, Херсонську області, вбили двох жителів, поранили 18 – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Станом на ранок 13 жовтня через бойові дії та технологічні порушення залишаються без електропостачання 503 населені пункти – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що при уряді створений штаб, який контролюватиме питання підготовки опалювального сезону в областях і їх готовність до «зимових викликів» – телеграм Шмигаля.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга провів телефонну розмову з главою дипломатії ЄС Жозепом Боррелем. Серед іншого сторони обговорили й заморожені російські активи – МЗС України.

Дерусифікація грошей: голова НБУ Андрій Пишний звернувся до голови Верховної Ради Руслана Стефанчука з пропозицією замінити «копійки» на «шаги» – telegram-канал Данила Гетманцева.

У наступній версії застосунку Армія+ з’являться функції навчання, а трохи згодом – електронний військовий квиток та соціальні послуги і бонуси від бізнесів – Міноборони України.

Енергосистема на сьогодні працює стабільно, а ті заморозки, які прогнозують, не будуть тривалими, тому застосування графіків відключень електроенергії не прогнозується – Микола Колісник, заступник міністра енергетики.

В Україні створили нову платформу для повідомлень про булінг у школах – МОН.

***

За тиждень з 7 по 11 жовтня Національний банк України продав на міжбанку 877,4 млн дол, при цьому купив 600 тис дол. – НБУ.

АТ «Укрзалізниця» у вересні 2024 року перевезло 2,2 мільйона пасажирів далекого сполучення – пресслужба Укрзалізниці.

Працівники Держмитслужби за 9 місяців 2024 року виявили порушень митних правил на майже 17 млрд гривень – Держмитслужба.

Станом на жовтень, українським морським коридором через порти Великої Одеси транспортовано вже понад 50,1 млн тонн агропродукції до 50 країн на всіх континентах, включаючи Африку, Азію, Європу та Америку – Мінрозвитку громад та територій України.

Україна та Угорщина розглядають можливість відкриття спільного аграрно-індустріального хабу на українсько-угорському кордоні для переробки, перевалки і фасування продукції з України, яка йде на експорт – Мінагро.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Франція, Велика Британія, Італія та Німеччина підтвердили, що інвестиції в український оборонно-промисловий комплекс зростатимуть – Рустем Умєров, міністр оборони України, за підсумками зустрічей з очільниками оборонних відомств вказаних держав.

Очільник МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що в країні незабаром відкриють базу протиракетної оборони (ПРО), яка може збивати російські ракети – Radio Rebeliant.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур висловив зацікавленість у закупівлі оборонної продукції з України,  зокрема ракет дальньої дії. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво – ERR.

Засідання контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») за участю лідерів країн найближчим часом не відбудеться – німецький телеканал ZDF.

13 жовтня в Литві розпочалися вибори до парламенту (Сейму), на яких за місце у парламенті борються 14 політичних партій та одна коаліція. У ході цих парламентських виборів буде обрано 141 члена Сейму – Lrt.

Президент США Джо Байден має намір відвідати Німеччину наступного тижня. Офіційні зустрічі Байдена заплановані з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром та канцлером Олафом Шольцем на п'ятницю, тобто 18 жовтня – Der Spiegel.

Міжнародна військово-спортивна асоціація CISM (Conseil International du Sport Militaire) помічена в організації змагань із російськими військовими – BILD. Міноборони Німеччини вже проводить перевірку.

У Німеччині заявили, що розслідування причин пожежі на борту німецького нафтового танкера «Анніка» з 640 тоннами нафти у Балтійському морі розпочнеться у понеділок – dpa. Експерти досі не можуть встановити причину пожежі.

Із наближенням президентських виборів у США, що мають відбутися 5 листопада, відносини між штабом віцепрезидентки Камали Гарріс і Білим домом останніми тижнями стають все більш напруженими – Axios.

Кандидатка на посаду президента США від Демократичної партії Камала Гарріс розкритикувала свого суперника-республіканця Дональда Трампа за приховування інформації про стан його здоров’я – BBC.

Британія додала до підсанкційного списку двох російських олігархів – Андрія Мельниченка і Григорія Березкіна. Їм «заморозили» активи і застосували санкції щодо трастових послуг – Радіо свобода.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі на спеціальному брифінгу заявила, що представить «технічний» уряд Грузії до парламентських виборів 26 жовтня – Sova.

Іран передав Росії два своїх супутники для запуску на орбіту – ЗМІ.

***

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу закликав вивести миротворчі сили ООН на півдні Лівану (UNIFIL) із зони бойових дій, заявивши, що бойовики «Хезболла» прикриваються ними – Times of Israel.

«Хезболла» випустила по Ізраїлю десятки снарядів і підозрілий повітряний об'єкт, що перетнув лівано-ізраїльський кордон у прибережній зоні поблизу міста Нагарія – ЦАХАЛ.

США завдали авіаударів по кількох таборах угруповання «Ісламська держава» в Сирії – АР. Повідомляється, що жертв серед цивільного населення немає.

ВОРОГ

У Росії заочно висунули звинувачення голові Служби безпеки України Василю Малюку через атаку на Кримський міст у 2023 році – росЗМІ.

Прессекретар російського диктатора Пєсков заявив, що Путін нібито «як і раніше, відкритий до переговорів» з канцлером Німеччини Олафом Шольцом – росЗМІ.

Під час масштабних стратегічних навчань «Океан – 24», які провів військово-морський флот РФ, росіяни перебільшили кількість наявних кораблів, а самі навчання провели для демонстрації спроможності свого флоту на тлі війни – розвідка Британії. Але Москва побоялася проводити навчання у Чорному морі.

У російській Якутії впав літак Ан-2. На борту було п'ятеро людей: троє членів екіпажу і двоє пасажирів, один з яких загинув – BBC.

Два російські винищувачі МіГ-31К, які прибули до Білорусі цього тижня, повернулися до РФ – «Беларускі Гаюн».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ