Терміналів Starlink у росіян стає все більше - військовий експерт

Військовий експерт у галузі радіотехнологій, військовослужбовець Сергій Бескрестнов з позивним "Флеш" заявляє, що кількість терміналів Starlink на російських позиціях суттєво збільшилася.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у телеефірі.

"Що робить РФ? Вони купують Starlink приватно, на фіктивні чи афілійовані фірми, які пов'язані з російським бізнесом, і далі передають це на фронт, де російські солдати користуються Starlink. В теорії SpaceX може відслідкувати ці Starlink і вимкнути, але цього не відбувається, тому ми фіксуємо, що у росіян Starlink стає все більше і більше. Ще рік тому такого не було. Зараз це не те що катастрофа, але дуже важко для нас, тому що ми вважали, що Starlink працює на нас, а зараз ми бачимо, що Starlink працює на росіян", - сказав Бескрестнов.

За його словами, теоретично припинити роботу Starlink на усіх територіях можна, але українська армія також використовує зв'язок Starlink для ударних та розвідувальних дронів, тому це неможливо.

Читайте також: Термінали Starlink для України продовжуватиме фінансувати виключно Польща - Сікорський

При цьому військовий експерт зазначив, що SpaceX чітко дотримується міжнародних санкцій і не надає послуг до свого зв'язку на території РФ, але на окупованих територіях, включаючи Крим, що вважаються українськими, "Starlink надає послуги і росіяни можуть спокійно користуватися цим видом зв'язку на окупованих територіях".

Як повідомляв Укрінформ, російські війська попри зусилля США зупинити потік технологій, продовжують використовувати на фронті незаконно отримані термінали супутникового зв'язку Starlink, що підвищує їхню бойову координацію та маневреність у війні проти України.

Фото: Getty Images