Наступ на Запоріжжя — непосильне завдання для ворога

Максимум, на що здатні росіяни – це зосередитися в напрямку якоїсь окремої локації: Оріхів, Гуляйполе, Велика Новосілка. Хоча, від цього теж не легше

Протягом останніх тижнів в мережах настійливо поширюють інформацію про нібито підготовку ворожої армії до великого наступу на Запоріжжя.

Це дійсно так?

На Запорізькому напрямку ворог справді дещо активізувався, але масштабного наступу не буде.

Чому?

Бо росіяни не мають повноцінного потенціалу для цього. Запорізька лінія фронту — це майже 100 кілометрів.

«Ресурсу, щоб їх (ці 100 кілометрів, - Ред.) охопити в росіян критично не вистачає. Тому максимум, що вони можуть – це зосередитися в напрямку окремої якоїсь локації. Це може бути Оріхів, шляхом зрізання Роботинського виступу (Роботинський виступ має для окупантів певний тактичний сенс, оскільки коли фронт рівний, наступати простіше, втім, цей виступ вони безуспішно зрізають уже понад рік – це їхній головний біль, - Ред.), а може бути й Гуляйполе», - коментує Укрінформу Олександр Коваленко, військовий оглядач групи «Інформаційний спротив».   

Або – Великої Новосілки (Времівський напрямок), яка знаходиться фактично на межі Донецької та Запорізької областей. І за якою, на відстані 15-16 кілометрів, знаходиться дорога, яка сполучає Запоріжжя та Курахове. Ворог прагне її перерізати, щоб зробити перебування наших військових у Кураховому та на його околицях неможливим. Зараз до Великої Новосілки росіяни намагаються просуватися одразу з трьох сторін: зі сторони Приютного у бік Новодарівки, а також зі сторони Старомайорського та Золотої Ниви у бік Макарівки та Благодатного.

«Росіяни можуть спробувати пройтися вглиб материка в напрямку траси Курахове – Запоріжжя, обрізати цю дорогу, перекрити нам сполучення, змусити нас відійти від Курахового та швидко захопити значну частину території, не докладаючи шалених зусиль», - вважає Іван Ступак ексспівробітник Служби безпеки України. І на це теж варто звернути увагу.

Проте загально – прорватися до самого Запоріжжя ворогу не вдасться.

«Ще раз: потенціалу та ресурсів у росіян достатньо лише для атак на окремих локаціях – не більше», - підкреслив Олександр Коваленко.

Тоді що це взагалі було?

На думку експертів, це ворожа інформаційно-психологічна операція ворога, мовляв, наступ буде всюди (аби посіяти паніку серед українців: бійтеся нас, ми атакуватимемо по всьому фронту (насправді, ні). До слова, ще у лютому-березні ц.р. росіяни активно поширювали чутки про «наступ на Суми», «оточення Харкова» та «просування Запорізькою лінією фронту». Тобто, як казав президент Кучма, «це вже було».

Олександр Коваленко доповнює: «Паралельно інформація «про масштабний наступ РФ на Запоріжжя» йде і від наших балакучих голів, яких я називаю розгубленими панікерами-істеричками. Їхня мета – хайпанути».

Що мається на увазі? Після того, як увечері 22 вересня окупанти вперше атакували КАБами Запоріжжя (і продовжують регулярно це робити), деякі експерти почали озвучувати версії про нібито-то підготовку умов для наступу РФ на місто.

«Чи свідчать ці удари про таку підготовку? Ні!», - наголосив військовий оглядач.

Втім, до КАБів повернемося трохи згодом. Спершу – пропонуємо думки інших військових експертів. 

ДОНЕЦЬКИЙ НАПРЯМОК – ПРІОРИТЕТ №1 ДЛЯ ВОРОГА. А ЗАПОРІЗЬКИЙ – ЦЕ СПРОБА ВІДВОЛІКТИ УВАГУ ЗСУ

Павло Нарожний, військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта", стверджує, що в окупантів немає сил наступати одночасно на кількох ділянках. Якщо взяти до уваги найбільше офіційне джерело, яке повідомляє про ситуацію на війні, зведення Генштабу, скільки та в яких місцях за добу відбуваються бойові зіткнення, то…

«14 жовтня на Оріхівському напрямку було два бойові зіткнення, на Времівському – три. 13 жовтня – три й два БЗ відповідно», - каже експерт. 

Це, за його словами, не йде ні в яке порівняння з активністю ворога на Покровсько-Курахівському напрямку, де за 14 жовтня було зафіксовано 90 боєзіткнень, а за 13 жовтня – 64.

«Тому у ворога зараз немає сил атакувати на декількох напрямах одночасно. На Харківському напрямку на добу теж 2-3 зіткнення. Відкинути наші війська з Курської області ворог не може. Росіяни зупиняють там українське військо, але не проводять контратаки, бо не мають на це сил», – вважає пан Нарожний.

Крім того, говорячи про ймовірність наступ росіян на Запоріжжі, він зазначив, що варто брати до уваги логістику. Організувати її на тій місцевості легко ворогу точно не вдасться.

«У противника не так багато способів доставити під Оріхів необхідну величезну кількість артснарядів й палива для роботи важкої техніки, зокрема танків, щоб здійснювати там наступальні дії. Ворог може зробити це або через Крим, однак тут варто згадати нещодавні удари по нафтобазі у Феодосії, або по землі через Приазов'я», - розповідає військовий експерт.

Росіяни могли б скористатися новою рокадною залізницею, яка йде з Маріуполя до Бердянська, однак є великі сумніви, чи вона працює і спроможна перевозити велику кількість боєприпасів, ба більше – потрібна інфраструктура й спецтехніка, аби все це розвантажити.

«А «свіжоокупована» залізниця з Волновахи до Мелітополя була ворогу недоступна, бо ЗСУ утримували Вугледар. Від нього до цієї залізниці 18 кілометрів, навіть відійшовши від Вугледара, ЗСУ можуть діставати ворога там, завдавати ударів. А по залізничному депо в Мелітополю вже декілька разів уражали, тобто логістика для наступу на Запоріжжі для ворога точно не буде простою», – запевняє Павло Нарожний. І додає, що прямо зараз у росіян немає можливостей, щоб починати наступ на Запоріжжі: «Слід також брати до уваги й погодні умови осені, за декілька тижнів можуть розпочатися дощі, тоді пересуватися важкій техніці буде дуже важко».

Іван Тимочко, голова Ради резервістів Сухопутних військ, вважає, що нарощування сил ворога на цій ділянці фронту наразі навряд чи можливе.

«Для того, щоб відкрити новий напрямок, потрібно як мінімум накопичити 40-50 тисяч додаткового особового складу. Тобто це їм треба або провести мобілізацію, або я не знаю, який спосіб, ще кому що, обіцяти, чи кого чимось налякати, щоб різко збільшити чисельність російської армії», - каже пан Тимочко.

За його словами, стратегічні резерви росіяни підтягнули вже по суті на лінію фронту. Тому різко наростити сили на конкурентному напрямку, не знімаючи військ з інших, навряд чи вдасться.

Він нагадав, що Херсонсько-Запорізький напрямок, зокрема Кринки, були для них шаленою проблемою.

«А це невеличке село, яке ЗСУ утримували скільки часу. І тут починати нову атаку на Запорізькому напрямку? Тим паче на напрямку, де був у свій час, наш контрнаступ, де все закопано з обох сторін, зарито... Вони можуть наважитися, звісно, і можуть пробувати, наприклад, зіграти якусь активізацію для того, щоб не давати ЗСУ з цих напрямків тягнути війська на більш активні лінії фронту, - розмірковує військовий. - Як відволікаючий удар – так, вони можуть провести це однозначно. Але казати про якесь різке нарощування сил і військ зараз на Запорізькому напрямку, про те, що найближчим часом Росія зможе щось організувати – це навряд чи».

Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень, каже, що у ворога немає потенціалу для прориву української оборонної лінії: «Я б не став казати, що ворог зараз має потенціал, аби прорвати нашу лінію оборони на Запорізькому напрямку і прорватися до самого Запоріжжя. Такого потенціалу немає».

За словами експерта, наразі тривають певні демонстративні дії, спрямовані на те, щоб відтягнути наші сили.

«Перегрупування та доукомплектування підрозділів (росіян, - Ред.) було здійснено на двох напрямках: на Запорізькому та Времівському – що на стику між Запорізькою та Донецькою областями. Мета, яку зараз переслідуватиме ворог, полягає у відтягненні наших сил та максимальному розтягненні нашої лінії оборони, - вважає пан Мусієнко. - Це не щось таке, чого не було раніше на тому ж напрямку, зокрема, в районі Роботиного».

УДАРИ КАБ ПО ЗАПОРІЖЖЮ: ЧОМУ ЦЕ НЕ ПІДГОТОВКА УМОВ ДЛЯ НАСТУПУ РФ НА МІСТО

«Якби формувалися умови для наступу на Запоріжжя, то били б не по житлових кварталах, а по військових об'єктах, лініях оборони і рубежах. Натомість ми є з вами свідками одного з численних епізодів вчинення воєнних злочинів проти цивільного населення. Це звичайний, кривавий, нещадний терор», - каже Олександр Коваленко.

Водночас він не заперечує, що група військ «Дніпро» (зона відповідальності лівобережна Херсонщина та Запорізька обл., - Ред.) залишається однією з найчисельніших і цілком може собі дозволити операцію рівня… зрізу Роботинського виступу.

«Але, хочу звернути увагу, що тільки за минулий місяць до складу ГВ «Північ», а саме, до курського угруповання, було відправлено кілька підрозділів зі складу ГВ «Дніпро» та з Пологівського напрямку (теж Запорізька обл., - Ред.), де оперує ГВ «Схід», зокрема 38-ї та 64-ї окремих мотострілецьких бригад, - звертає увагу пан Коваленко.

Таким чином, він просить не поширювати панічних флуктуацій про те, що російські окупаційні війська готуються наступати на Запоріжжя.

«Так, вони йтимуть на Роботинський виступ з метою відкриття Оріхівського напрямку, так, вони кидатимуться на Гуляйполе і намагатимуться найближчим часом вгризтися в Макарівку і на цьому все. А все інше — терор і вбивство українців. Як і завжди, протягом уже як третього року повномасштабного вторгнення», - резюмував оглядач групи «Інформаційний спротив».

Мирослав Ліскович. Київ