Путін намагається уникнути мобілізації в Росії за рахунок угоди про «партнерство» з КНДР - ISW

Кремль, імовірно, використовує угоду про всеосяжне стратегічне партнерство з КНДР, щоб залучити до війни північнокорейських військових. Таким чином Володимир Путін намагається уникати мобілізації в РФ якомога довше.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики ISW звернули увагу на повідомлення українських ЗМІ про те, що російська 11-та повітряно-десантна бригада формує «батальйон» чисельністю 3000 осіб, укомплектований громадянами Північної Кореї (чисельний склад значно перевищує чисельність батальйону). За даними української розвідки, цей «батальйон», імовірно, буде задіяний у російських операціях у Курській області. При цьому близько 18 північнокорейських солдатів залишили позиції у Брянській і Курській областях ще до того, як підрозділ був залучений до бойових дій.

В ISW зауважили, що не можуть незалежно підтвердити правдивість цих повідомлень, однак російські чиновники не спростовували їх.

Зазначається, що Путін 14 жовтня вніс у Держдуму РФ угоду про всеосяжне стратегічне партнерство із КНДР для ратифікації. Речник Кремля Дмитро Пєсков у коментарі ЗМІ заявив, що ця угода має «однозначний» характер у контексті «взаємного співробітництва у сфері оборони та безпеки».

«Кремль, імовірно, використовує положення угоди про «взаємну оборону» для юридичного обґрунтування відправлення північнокорейських солдатів у зону бойових дій у Росії у відповідь на українську операцію в Курській області», – вважають в ISW.

Читайте також: У РФ засуджених мігрантів із Таджикистану й Узбекистану змушують йти на війну з Україною

На думку аналітиків, готовність Кремля домовитися про «взаємну оборону» з Пхеньяном також засвідчує, що Путін вишукує альтернативні шляхів формування збройних сил замість оголошення часткової або загальної мобілізації. За словами експертів, ця дилема стала особливо гострою для Путіна після початку української операції у Курській області.

«Путін, схоже, більш схильний прийняти північнокорейський персонал у російську армію і вдатися до інших заходів із формування нерегулярних сил, аніж закликати до ширшої мобілізації для реального вирішення ситуації на фронті», – вважають експерти.

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Південної Кореї Кім Йон Хьон вважає, що КНДР могла направити своїх військових в окуповані Росією українські регіони.