Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят шостий

Президент України представив у ВРУ План перемоги України, який одностайно підтримали керівники фракцій і груп

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 16 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент України Володимир Зеленський під час виступу у ВРУ представив План перемоги України. До Плану перемоги входять п’ять пунктів: перший – геополітичний,  другий і третій – військові, четвертий – економічний, п’ятий – безпековий. Його основні тези:

  • Запрошення України в НАТО ще до закінчення війни
  • Зміцнення оборони
  • Неядерне стримування
  • Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій
  • Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи

Президент Зеленський зустрівся із керівництвом парламенту, головами парламентських фракцій і груп, на якій ішлося про реалізацію Плану перемоги. Керівники фракцій і груп одностайно підтримали План перемоги.

***

Парламент Естонської Республіки (Riigikogu) схвалив Заяву про визнання депортації кримськотатарського народу радянським режимом у 1944 році – актом геноциду – Укрінформ. Раніше депортацію визнали актом геноциду кримськотатарського народу у 2015 року Україна, у 2019 року Латвія та Литва, у 2022 – Канада, у 2024 – Польща.

Перші французькі дрони-камікадзе надійдуть в Україну протягом наступних кількох тижнів – Себастьян Лекорню, міністр збройних сил Франції. У березні цього року, Лекорню оголосив про замовлення на 2 тис. таких дронів у виробника безпілотників Delair – як для потреб французької армії, так і для України.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «План перемоги України – це план посилення нашої держави, посилення наших позицій. Щоб бути достатньо міцними у завершенні війни. Щоб Україна була з усіма мускулами… План можливо реалізувати, проте його успішна реалізація залежить від міжнародних партнерів. Підкреслюю: від партнерів. Це точно не залежить від Росії».

Андрій Сибіга, глава МЗС України: «Усі очільники зовнішньополітичних відомств країн Нордично-Балтійської вісімки підтримують дозвіл Україні завдавати ударів по військових цілях в глибині Росії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський обговорив із начальником штабу оборони Великої Британії адміралом Тоні Радакіном постачання зброї і можливості ураження військових об’єктів ворога «в оперативній та стратегічній глибині» – Генштаб.

Міністерство оборони України кодифікувало й допустило до постачання мультифункціональний дрон вітчизняного виробництва «Чаклун», який збудований за літаковою схемою і ефективно працює навіть за поганих погодних умов – МОУ.

За даними Генштабу, від початку поточної доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найактивніше окупанти РФ діють на Курахівському напрямку Донеччини.

На Запорізькому напрямку загарбники РФ штурмують  в районах Левадного та Новодаріївки. Тут тривають активні бойові дії. Говорити про те, що щось захопили, просунулися чи їх відбили – не можна, тому що дуже висока динаміка – Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня.

Сили оборони півдня України виявили та уразили місце навчання особового складу ворога. На момент ураження там перебувало близько двох десятків окупантів – Сили оборони півдня.

Російські окупанти посилили свою присутність на Кінбурнській косі. Це саме той... плацдарм, звідки зручно вести обстріли і Очакова, і прибережних територій, але здійснювати звідти якісь наступи, форсування, доволі проблематично – Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня.

На півночі Харківської області підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони України зачистили 400 гектарів лісу і знищили майже полк російських загарбників – ГУР МОУ.

За останні 2 місяці російськими окупаційними військами було захоплено більше територій України, ніж за попередні 10. Станом на кінець вересня чітких ознак критичного виснаження російського бойового потенціалу не спостерігалося – Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

На Далекому Сході Росії відбувається підготовка 10 000 північнокорейських військових. ЇХ готують для відправлення на прикордонні території біля України. Вони залучатимуться для ротації російських військ, щоб вивільнити особовий склад ворога для інших завдань – LIGA.net повідомив співрозмовник у воєнній розвідці.

***

Сили оборони України збили 68 із 136 російських безпілотників, 64 БПЛА  локаційно втрачені, 2 ворожі безпілотники повернулись назад у напрямку РФ – Повітряні Сили ЗСУ.

Ворог завдав удару дронами по одному з промислових об'єктів на території Тернопільської області, внаслідок чого виникла масштабна пожежа, яку локалізували. Жертв і постраждалих немає – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

За час повномасштабного вторгнення відбулося понад 50 російських атак по портах, пошкоджень зазнали понад 300 об’єктів портової інфраструктури та 23 цивільні судна. Було знищено понад 100 тис. тонн агропродукції – Андрій Сибіга, глава МЗС.

У Житомирській області в межах програми «єВідновлення» погодили 143 сертифікати загальною сумою понад 146 млн грн на придбання нового житла тим, чиї оселі знищені внаслідок обстрілів російської армії – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністри закордонних справ Швеції, Норвегії, Естонії, Фінляндії, Ісландії, Литви, Латвії і Данії (NB8) прибули з візитом до Одеси та обговорили посилення обороноздатності та енергетичної стійкості України напередодні зими і План перемоги Президента Володимира Зеленського – Укрінформ. Міністри закордонних справ країн Нордично-Балтійської вісімки (NB8) підписали пакет допомоги Україні на 44 млн євро. Кошти спрямують на купівлю генераторів та сонячних батарей.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак зустрівся з представниками південноафриканських ЗМІ та експертами з прав людини – Укрінформ.

Служба безпеки задокументувала підривну діяльність посадовця НЕК «Укренерго», який виправдовував збройну агресію РФ. Фігурантом є один з керівників департаменту безпеки держпідприємства, який відповідав за охорону стратегічно важливих об’єктів Об’єднаної енергосистеми України. За даними ЗМ, йдеться про Олега Грибенка – СБУ. НЕК «Укренерго» 14 жовтня відсторонило від виконання обов'язків свого співробітника, якого затримала Служба безпеки України.

Генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування після оприлюднення у ЗМІ інформації про те, що 50 прокурорів Хмельниччини впродовж останніх років отримали групи інвалідності – Офіс генпрокурора.

Почаївська міська рада та УПЦ МП подали апеляційні скарги на рішення суду, який повернув державі комплекс будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври у Почаєві – ухвала Західного апеляційного суду

На Миколаївщині завершили відновлювальні роботи на високовольтних мережах і повертають електрику усім відключеним споживачам – ОВА. Раніше повідомлялося, що енергетики працюють над усуненням технічних проблем, через які станом на ранок 16 жовтня частина Миколаївської та Херсонської областей залишилися без електропостачання.

У центрі столиці відбулася мирна акція родичів полонених та безвісти зниклих, які закликали відповідальні структури більш активно домагатись обміну і пошуку їх близьких – Укрінформ.

***

Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету за січень – вересень 2024 року становить 2,3 трлн грн, що на 10,7% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року – Мінфін.

Група Нафтогаз у січні – вересні 2024 року сплатила до державного та місцевих бюджетів майже 67 млрд грн податків – Нафтогаз.

Експорт товарів з України за січень – серпень 2024 року сягнув 27,578 млрд дол., що на 12% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас імпорт українських товарів збільшився на 9,8% – до 45,191 млрд доларів – Держстат.

В Укрметалургпромі прогнозують річне виробництво сталі на рівні 7,3 млн т, але за умов відсутності основних ризиків – нестабільного енергопостачання, обстрілів морських портів та гіпотетичної втрати Покровська – Укрметалургпром.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Сполучені Штати не будуть розміщувати поблизу України систему перехоплення ракет середньої дальності THAAD, аби збивати російські ракети та дрони, як вони це роблять для Ізраїлю, бо російсько-українська війна та війна на Близькому Сході – різні – Сабріна Сінгх, заступниця речника Пентагону.

Міністр оборони США Ллойд Остін цього тижня відправиться до Європи для участі, зокрема, в міністерських зустрічах НАТО та G7, де говоритиме про подальшу підтримку України – Пентагон.

Десятки австралійських танків Abrams будуть відправлені в Україну в рамках нового пакету військової допомоги від Австралії на суму 245 мільйонів доларів – Abc news.

Вашингтон зберігає тверду позицію, що Україна прямує «незворотнім шляхом» до членства в Північноатлантичному альянсі, однак можливість короткострокового запрошення України до НАТО поки офіційно не розглядається – Джуліанн Сміт, постійна представниця США при НАТО.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте наголосив, що основна стратегія Альянсу полягає у наданні військової допомоги Україні, тож якщо Київ вирішить розпочати переговори з Росією щодо закінчення війни, це станеться лише з позиції сили – ЗМІ.

Президент США Джо Байден планує поїздку до Німеччини, під час якої зустрінеться з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Емманюелем Макроном та прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером – CNN.

Європейська Комісія надає 3 мільйони євро для роботи моніторингових місій МАГАТЕ на атомних електростанціях України, які можуть бути використані, зокрема, і для місій на підстанціях, що є критичними для забезпечення роботи АЕС – Міненерго.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) може схвалити п’ятий транш програми для України обсягом 1,1 млрд доларів США у рамках щорічних зборів МВФ та Світового банку у Вашингтоні наступного тижня – Брент Німен, заступник міністра фінансів США.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц знову наголосив на своїй готовності провести переговори з Путіним про справедливий мир в Україні – Rheinische Post.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія разом із країнами-партнерами запустили новий спільний механізм для моніторингу дотримання санкцій Ради Безпеки ООН щодо КНДР – МЗС Японії.

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував міграційну стратегію уряду країни, зокрема щодо тимчасової відмови на прийняття заявок від іноземців щодо надання притулку. Своєю чергою глава польського уряду Дональд Туск назвав аргументи президента РП безпідставними – Укрінформ.

Голова КНР Сі Цзіньпін заявив, що успішне партнерство Китаю і Сполучених Штатів буде корисним для всього світу – Reuters.

Президент Касим-Жомарт Токаєв розглядає пропозиції щодо вступу Казахстану в БРІКС, однак у найближчому майбутньому країна утримається від членства в цій організації – Берік Уалі, радник президента Казахстану.

ВОРОГ

У Підмосков'ї горить будівля на території військового аеродрому «Чкаловський». За даними близьких до силовиків ТГ-каналів, площа пожежі 800 кв. м. Попередньо – обійшлося без постраждалих. Причину пожежі не повідомляють – ЗМІ.

У Підмосков'ї вранці 16 жовтня застрелили 44-річного заступника начальника однієї із військових частин полковника Микиту Кленкова – «Настоящее время». Микита Кленков служив в одному з підрозділів російського загону спецпризначення. Він повернувся з фронту тиждень тому.

Представники російської влади, а також бізнесмени та інші російські впливові особи за допомогою піар-агентств намагаються видалити з пошукової видачі Google розслідування, репортажі та новини про їхню діяльність – видання «Проект».

Російські постачальники не можуть доставити в країну до 30-40% контейнерів з автомобільними запчастинами через проблеми з платежами. Раніше деталі в основному виходило привозити за 15-30 днів залежно від регіону. Але з літа ситуація змінилася – успішно доходять за ті самі терміни тільки 60-70% контейнерів, а решта зависають, оскільки оплата за вантаж не надходить відправнику – The Moscow Times.

За перші шість місяців 2024 року російські суди засудили до покарання 6088 російських військових – це рекордний показник щонайменше з 2011 року. Найчастіше їх судять за самовільне залишення частини, за невиконання наказу та дезертирство – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ