Шольц: Підтримуємо Україну, але дбаємо, щоб НАТО не стало стороною війни

ФРН і США як союзники підтримуватимуть Україну, але й далі дбатимуть про те, щоб не стати стороною війни.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц перед початком зустрічі з президентом США Джо Байденом, передає кореспондент Укрінформу.

«Наша позиція чітка: ми підтримуємо Україну так сильно, як можемо, але одночасно дбаємо про те, щоб НАТО не стало стороною війни, щоб ця війна не перетворилася на ще більшу катастрофу. Ми усвідомлюємо цю відповідальність. І ніхто не може зняти з нас відповідальності», - заявив Шольц. 

За його словами, з путінською агресією проти України війна повернулась в Європу, і тим важливішою є необхідність рішучої спільної реакції на це кричуще порушення міжнародного права. Канцлер відзначив провідну роль США у тому, що путінський план захоплення України "за кілька днів" провалився.

Читайте також: Байден: Треба підтримувати Україну до здобуття нею справедливого миру

Він запевнив, що партнери підтримують суверенітет і територіальну цілісність України, а також сильне НАТО, яке захищатиме кожен сантиметр своєї території.

Зустріч лідерів ФРН і США розпочалася на годину пізніше, ніж планувалося. Після цієї розмови вони зустрінуться за робочим обідом з президентом Франції Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден прибув у п’ятницю до Німеччини.