Байден: Обговоримо з Шольцом збереження військової підтримки України

Президент США Джо Байден обговорить із канцлером ФРН Олафом Шольцом збереження військової підтримки України, зміцнення її енергетичної інфраструктури.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це американський лідер повідомив у п’ятницю під час зустрічі з канцлером ФРН у Берліні.

"Сьогодні я та канцлер будемо обговорювати поточні зусилля щодо надання допомоги українським військовим, зміцнення цивільної енергетичної інфраструктури України, яка постійно піддається нападам і бомбардуванням Росії", - сказав він.

За словами Байдена, також буде обговорено, як допомогти Україні з відновленням, використовуючи заморожені російські активи.

Він вказав на те, що Німеччина є "найближчим і найважливішим союзником" Сполучених Штатів, важливість цього союзництва лише підтвердилася, "коли Путін розпочав вторгнення в Україну".

"Під вашим керівництвом Німеччина піднялася, щоб зустріти цей виклик.

Читайте також: Шольц: Підтримуємо Україну, але дбаємо, щоб НАТО не стало стороною війни

Ви продемонстрували мудрість, визнавши, що ця війна стала поворотним моментом в історії та нападом на самі принципи, які понад 75 років захищали мир і безпеку в Європі. І ви мобілізували опір. Ви вирішили діяти, перетворивши зовнішню політику Німеччини, щоб відповідати новим реаліям, бути сильними та стійкими разом з Україною", - сказав американський президент.

Він нагадав, що наразі США та ФРН є двома "найбільшими прихильниками України в її боротьбі за виживання як вільної та незалежної нації".

"Оскільки Україна стикається зі складною зимою, ми повинні зберегти нашу рішучість, наші зусилля і підтримку. Я знаю, що це коштує дорого. Але будьте впевнені, це ніщо порівняно з тим, що означало б жити в світі, де переважає агресія, де великі держави нападають і залякують менші тільки тому, що можуть", - сказав Байден.

Як повідомляв Укрінформ, президент США Джо Байден прибув у п’ятницю з візитом до Німеччини, розпочавши його із зустрічі з федеральним президентом ФРН Франком-Вальтером Штайнмаєром. Після цього Байден вирушив на переговори з німецьким канцлером Олафом Шольцом, потім відбудеться зустріч у форматі чотирьох – разом з президентом Франції Еммануелем Макроном і прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером.

Візит мав відбутися наприкінці минулого тижня, але був відтермінований через ураган у США.