Участь північнокорейських солдатів у війні в Україні не змінить ситуацію на фронті - розвідка Естонії

В естонській розвідці прокоментували повідомлення про відправлення Північною Кореєю військових до Росії для участі у війні проти України, зазначивши, що це свідчить про проблеми Москви із підтриманням військової активності.

Як передає Укрінформ, про це сказав командувач розвідувального центру Сил оборони Естонії Антс Ківісельг, повідомляє ERR.

Ківісельг зазначив, що у публічних повідомленнях є інформація про створення підрозділу чисельністю близько 3000 осіб на базі десантно-штурмової бригади, укомплектованої північнокорейськими військовими. Він припустив, що ця бригада у майбутньому може діяти у Курській або Брянській областях.

«Водночас можливе відправлення Північною Кореєю на український фронт таких сил – 3000 людей або 10 000 людей – не принесе ніяких суттєвих зміни на поле бою», – зазначив командувач розвідки, додавши, що за довготривалого застосування такої тактики це може зіграти суттєву роль у майбутніх боях.

Він пояснив, що надання військової допомоги Росії надає керівництву КНДР та Ірану можливість використовувати її у власних інтересах.

Читайте також: Україна закликала НАТО обмінятися розвідданими щодо участі військових КНДР у війні - Умєров

«Це дає Ірану та Північній Кореї можливість вимагати від РФ ексклюзивних гарантій безпеки або технологічну інформацію, яка досі лишалась недоступною, яку ці країни зможуть використати у майбутньому», – заявив Ківісельг.

Він зауважив, що також військовослужбовці, які беруть участь у боях на території України або РФ, отримають військовий досвід, який зможуть використати проти своїх країн-сусідів у їх регіоні.

Як повідомлялося, у п’ятницю Національна служба розвідки Південної Кореї заявила, що північнокорейський режим вирішив відправити 12 тисяч військових для підтримки РФ у війні проти України. Йдеться про чотири бригади вояків, серед яких є спецпризначенці.

Читайте також: Росія зможе накопичувати резерви за рахунок військових Північної Кореї - керівник ЦПД

За даними розвідки Південної Кореї (NIS), Пхеньян почав переправляти в Росію своїх спецпризначенців з 8 жовтня. Під час першого етапу близько 1500 північнокорейських солдатів прибули на чотирьох десантних кораблях у супроводі трьох російських кораблів.

Наразі північнокорейські військові дислокуються у Владивостоці, Уссурійську, Хабаровську і Благовєщенську. За даними південнокорейської розвідки, їм уже видали російську військову форму, зброю і фальшиві посвідчення.