План перемоги України: що про нього думають лідери Євросоюзу

Президент України презентував План лідерам ЄС та європарламентарям. Реакція була різною, без однозначного «так», але й без «ні»

План перемоги України очікувано злякав Віктора Орбана, але отримав беззаперечну підтримку від країн Балтії. Прем'єрка Данії визнала, що план містить багато перспективних ідей. Тим часом, канцлер Німеччини вкотре наголосив, що його позиція залишається незмінною. Щодо інших впливових партнерів, які володіють далекобійною зброєю та значним авторитетом у НАТО, то вони залишилися обережними та стриманими у своїх оцінках.

Отже, які підсумки візиту Президента до Брюсселя та чи готові в ЄС підтримати План перемоги України?

РЕАКЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ЛІДЕРІВ

Марк Рютте, генсек НАТО, сказав, що поки не може однозначно висловитися щодо Плану перемоги, оскільки є багато моментів, у яких ще треба розібратися.

«План має багато аспектів і багато політичних і військових питань, які нам потрібно обговорити з українцями, щоб зрозуміти, що за ним стоїть, побачити, що ми можемо зробити, а що не можемо», – заявив він.

Жозеп Боррель, високий представник ЄС із закордонних питань, наголосив, що Україна потребує потужніших безпекових гарантій.

«Це не тому, що ми хороші друзі України, а тому, що безпека України є нашою безпекою. Європейці мають зрозуміти, що ми забагато вагалися в минулому, щоб забезпечити необхідну військову спроможність України. Тепер нам не треба вагатися. Не можемо допустити, щоб Україну спіткала затяжна війна, що триває роками. Єдиний спосіб змусити Путіна сісти за стіл переговорів – це перемогти на полі бою. Іншого шляху немає», – підкреслив пан Боррель.

Шарль Мішель, очільник Європейської ради, зазначив, що дуже важливо, що Україна має чітку позицію щодо того, що їй потрібно. А європейські партнери, зі свого боку, мають бути послідовними й виконувати обіцянки.

«Слова – це добре, але цього недостатньо. Необхідне ось що: більше військового обладнання, більше технологій, щоб Україна могла захищати себе від цього жахливого та явного порушення міжнародного права», – сказав глава Євроради.

Очільники МЗС Литви та Латвії Ґабріелюс Ландсберґіс та Байба Браже назвали План Перемоги надійним і реалістичним.

Ландсберґіс: «Ми можемо реалізувати план Зеленського. У нас є можливість прискорити постачання і зняти обмеження. У нас є можливість надати гарантії безпеки, щоб Росія більше не намагалася. Все це можливо. Вибір іншого плану був би вибором, про який ми б пошкодували».

Браже: «Це надійний план перемоги України».

Робочий візит Президента України до Бельгії

Метте Фредеріксен, прем'єр-міністерка Данії, зазначила, що в запропонованому Плані перемоги є дуже, дуже хороші ідеї: «Я згодна із Зеленським, що центральним пунктом для цього є членство в НАТО. Це найважливіше страхування життя, яке ви можете дати країні».

Маргус Цахкна, глава МЗС Естонії, заявив, що План перемоги дійсно містить стовпи перемоги.

«У Плані перемоги України перераховані чіткі елементи, необхідні для перемоги та реалізації плану миру президента Зеленського, що складається з 10 пунктів. Естонія повністю підтримує цей план, і ми переконані, що план перемоги може бути реалізований», – вважає пан Цахкна.

Олаф Шольц, канцлер Німеччини, вкотре наголосив, що виступає проти постачання Україні німецьких далекобійних ракет Taurus і що «ніщо не змусить» його змінити раніше ухвалене рішення з цього питання. Крім того, політик додав, що не підтримує перший пункт Плану, який передбачає швидке запрошення України до НАТО. І – послався на резолюцію останнього саміту Альянсу у Вашингтоні, в якій зазначено, що запрошення буде видано лише після одноголосного рішення всіх союзників та за умови виконання всіх умов для членства.

Віктор Орбан, прем'єр-міністр Угорщини, вважає, що План перемоги України не спрацює, а тому потрібно починати негайні переговори з Росією: «Ми цього не підтримуємо. Цей конфлікт не можна вирішити на фронті. Треба сідати за стіл переговорів».

Інших реакцій, принаймні публічних, поки що немає. Втім, за словами Володимира Зеленського, більшість лідерів ЄС підтримала план під час закритої зустрічі.

«Була дуже продуктивна розмова з усіма членами Європейського Союзу, з усіма колегами. 18 із них коментували План перемоги. Я дуже вдячний, що у мене була закрита частина розмови з союзниками, і після нашої дуже відвертої розмови більшість тих, хто виступав, повністю підтримали План перемоги», – сказав Президент.

«План перемоги презентовано, і це добре. Але не варто очікувати на якісь конкретні рішення вже й зараз. Партнерам потрібен час»

«Вочевидь, для нас зараз важливо, щоби Євросоюз надалі міг підтримувати нашу державу. Перш за все, ми говоримо про фінансову підтримку. А з цим поки що не дуже втішні для нас результати», – коментує Укрінформу експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

Продовжується блокування з боку Угорщини, яке не дає можливості отримати 35 мільярдів. Це частина того кредиту, який окремо нам хочуть виділити європейські держави, а разом із США сума становитиме 50 мільярдів. Виплачувати цей кредит Київ не повинен, його погасять за рахунок заморожених російських активів.

Крім того, каже експерт, Угорщина не підтримує виділення пакета військової допомоги розміром 6,5 мільярда – це кошти, які мали б надійти у межах європейського фонду миру та фонду підтримки України. Орбан дав зрозуміти, що до 5 листопада, себто до виборів у США, ніяких зрушень з його боку очікувати не варто.

«Водночас під час візиту Президента ми почули багато політичних заяв на підтримку України. Зокрема, з боку Жозепа Борреля, Шарля Мішеля та інших єврочиновників різного калібру, – перелічує пан Желіховський. – Вони запевнили, що попри вищезгадані перешкоди, підтримка буде, що вони зроблять усе можливе, аби Україна, зрештою, таки отримала обіцяні кошти як для підтримки економіки, так і для військових потреб. Це перший момент».  

Робочий візит Президента України до Бельгії

Другий – це реакція на План перемоги з боку європейських лідерів.

«Насправді публічно офіційних позицій з реакцією на презентований План вкрай небагато. Але зі слів Президента, багато хто висловився позитивно. І це обнадіює. Також Зеленський говорив про позитивні сигнали щодо застосування далекобійної зброї вглиб РФ. Серед європейських партнерів є багато думок, які схвалюють це рішення. Але всі очікують «зеленого світла» від США. А з цим у нас найбільша проблема, – вважає експерт-міжнародник. – І поки що ми не знаємо, чи готова нинішня адміністрація піти на такий крок. Можливо, щось проясниться згодом, зокрема, після зустрічі Байдена з «європейською трійкою» в Німеччині. Хоча в мене таке враження, що відповідь ми отримаємо радше після виборів у США».

В будь-якому разі, те, що План перемоги був представлений європейським партнерам – це дуже добре: «Сподіваємося, що знайдеться відгук хоча б щодо деяких його положень. Щодо членства або запрошення до членства в НАТО як суто політичного рішення – скоріше ні. З цим наразі велика категоричність існує, мовляв, обіцяти щодо цього Україні зарано. Відносно пункту про неядерне стримування – 50 на 50. А от другий пункт про зміцнення оборони – найбільш реалістичний. Тут реакція партнерів, гадаю, була зі знаком "плюс"».

Загалом же не варто очікувати на якісь конкретні рішення вже й зараз.

«Усе ще обдумуватиметься й обговорюватиметься. План презентовано. Тепер партнерам потрібен час», – наголосив Станіслав Желіховський.

«Крок у правильному напрямку зроблено. Тепер треба перевести все це в практичну площину»

«Це вже другий етап представлення Плану. Раніше, причому в більш повному форматі, цей План був доведений до ключових наших партнерів – США, Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії. Але оскільки йдеться про всіх, то безумовно всім треба про нього розказати. Чи були там надто глибокі деталі? Думаю, що ні. Тому що серед усіх там є відверті представники Московії, і там розкривати таємниці було б нелогічно. Мені здається, що це такий правильний піар-хід, адже про План повинні знати всі члени Європейського Союзу й НАТО», – каже дипломат Володимир Огризко.

З того, що пишуть ЗМІ – близько 20 країн висловилися в позитивному дусі. Якщо це справді так, то це дуже непогано. Але чи готові вони цей План підтримати?

«Ніхто ж не скаже, що я підписуюся під цим Планом і завтра почну його реалізовувати. Це все трошки по-іншому відбувається. Нам головне на цьому етапі мати підтримку Плану загалом. Тобто ось зібралися лідери країн Європейського Союзу й НАТО, і сказали, що так, ми підтримуємо ідею, розуміємо чому План потрібний, і будемо працювати. Про це, власне, сказали і в Америці, і різного рангу чиновники ЄС. А реалізація Плану – це вже трошки інше. Не буде ж його реалізовувати Орбан. Що б ми не говорили й не робили, не буде його реалізовувати й Фіцо. І ще, мабуть, з десяток країн, які займають нейтрально-позитивну позицію і які мало долучені до того, щоб щось, так би мовити, рухати серйозно в наш бік. Все одно рішення повернеться до тих країн, які нам сьогодні справді дуже-дуже допомагають, за що ми їм щиро вдячні, і які можуть зробити оцей рішучий крок уперед, – акцентує пан Огризко. – Що б ми не хотіли, а Греція нам з «Таурусами» не допоможе. Немає у Греції «Таурусів». Немає так само «Штормшедов» в умовній Португалії. Є  країни, з якими ми будемо обговорювати оці всі практичні речі. І цей підхід є абсолютно правильним».

Очевидний висновок: оці три підпункти, які називають таємними, прихованими, тобто непублічними – не для всіх.

«Є речі, про які говорять публічно, наприклад, про те, що наші балтійські союзники, я б їх назвав братами, справді віддають останнє, що в них є для того, щоб ми захищалися. Нам передають Ф-16 багато країн саме північно-балтійського регіону й роблять це щиро, тому що розуміють, що вони так само під загрозою. Але є речі, про які ми публічно говорити не можемо, і це дуже правильно. Ми не повинні давати інформацію ворогу. Реалізація непублічних домовленостей буде проходити вже на двосторонньому, чи, можливо, тристоронньому рівні. Там, де будуть задіяні лише ті країни, які можуть нам реально допомогти в реалізації нашого Плану. Такий підхід є абсолютно адекватний», – підкреслив дипломат.

«В одному з пунктів йдеться про те, що ми хочемо залучити якісь країни до того, щоб спільно розробляти унікальні природні ресурси України. І ми будемо звертатися саме до тих, хто в цьому плані а) має відповідні технології і б) має відповідні ресурси фінансові. Якщо якась країна не має ні того, ні іншого, то ми можемо говорити лише в загальних рисах, але ж від цього справа вперед не зрушиться. Тож розмова тут прагматична, чітка, зі зрозумілими розкладками, розрахунками. Саме у такий спосіб треба й діяти», – стверджує наш співрозмовник.  

Робочий візит Президента України до Бельгії

Якщо підсумувати…

«Я думаю, що йдеться саме про переважну більшість країн, які схвалюють такий підхід. При цьому є країни, які План, безумовно, не схвалюють, і я думаю, ми їх знаємо й не будемо показувати пальцями. І є кілька країн, які в силу своїх військових, економічних та інших можливостей його просто взяли до відома. І це теж абсолютно нормальна реакція. Але якщо говорити в цілому, то мені здається, що крок у правильному напрямку зроблено. Тепер треба перевести його в таку практичну співпрацю», – додав пан Огризко.

Водночас експерт розповів, що особисто йому не вистачає в Плані: «Немає пункту про те, що робити потім із Росією, і яким чином її треба приводити до адекватності після її поразки. І друге – це те, що повинні зробити ми, щоб цей План був реалізований. І про це, до речі, дехто говорив з певною навіть образою на Заході, мовляв, що їм тільки висувають нові й нові вимоги, але не говорять про те, що ми робитимемо самі. А за цим багато речей, на які нам треба звернути увагу. Наприклад, щоб деякі злодії припинили спати на матрацах, набитих мільйонами доларів».

«Стримана реакція європейських партнерів на План перемоги обумовлена виключно одним чинником – нерозумінням, як закінчаться вибори у США»

Дипломат Вадим Трюхан також наголошує на тому, що візит Зеленського в Брюссель був безперечно важливим: «Президенту треба показувати, що він продовжує боротьбу за консолідацію наших партнерів, продовжує боротися за більш якісну зброю, за можливість бити вглиб РФ. Він мав поїхати. І зрозуміло, що в команді Зеленського було чітке усвідомлення того, що проривного результату не буде. Втім, говорити, що він з пустими руками повернувся, як поспішають деякі аналітики, я б не став».

Цей візит можна розглядати як підготовчий до майбутніх серйозних перемовин стосовно того, яким чином далі працювати, щоб зупинити Росію уже після президентських виборів у США.

«Не дарма ж речниця Білого дому вже оголосила, що зустріч у форматі «Рамштайн» відбудеться в наступному місяці, в листопаді. Тож Президент провів підготовчу роботу, отримав певні запевнення, що партнери нас підтримують. Під час візиту навіть уже пролунали деякі оголошення про нові пакети військової допомоги, зокрема від Канади й від США про черговий пакет на 425 мільйонів», – акцентує пан Трюхан. 

На План перемоги, на думку експерта, партнери відреагували нейтрально. Так, щоб усі підтримали і сказали «за» – ми не почули. Водночас, ми також не почули й ствердного «ні».

«Окрім маріонетки Кремля Орбана. Зрештою, є ще реакція німецького канцлера Шольца, який чітко заявив, що його позиція в питаннях членства України в НАТО та по «Таурус» не змінилася. Втім, гадаю, така реакція наших європейських партнерів обумовлена виключно одним чинником, а саме – їхнім нерозумінням, чим закінчаться вибори за океаном», – додав дипломат.

Але той факт, що візит до Брюсселя відбувся – це безперечний позитив.

«Це означає, що Президент Зеленський не здається, що навіть у не зовсім сприятливій ситуації він намагається боротися за те, щоб наші партнери не видалили Україну з перших рядків порядку денного. А зараз залишається лише сподіватися, що після виборів у США ця певна апатія мине. Завдання №1 – вистояти, дочекатися, коли вибори в США пройдуть, коли все утрясеться й знову почнеться нормальний дипломатичний процес», – резюмував Вадим Трюхан. 

Мирослав Ліскович. Київ