Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят перший

На 21.10 споживання електроенергії в Україні на 6,3% перевищує показники 18.10. Планується імпорт із п'яти країн. США оголосили пакет військової допомоги на $400 млн

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімдесят перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Вночі 21 жовтня підрозділи Сил безпілотних систем ЗСУ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони уразили ворожий ЗРК «Бук-М3» за 60 кілометрів від лінії бойового зіткнення – Генштаб ЗСУ. Його вартість може становити $40 – $50 мільйонів.

У Брянську в ніч проти 21 жовтня було атаковано підприємство «Кремній Ел» – один із найбільших виробників мікроелектроніки в Росії – ТСН. Завдано шкоди об'єктам енергозабезпечення, перервано технологічні виробничі ланцюжки. Це вже п’ята атака на підприємство.

***

Неанонсований візит до української столиці 21 жовтня міністра оборони США Ллойда Остіна

- Президент Володимир Зеленський зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Сторони обговорили можливості протиповітряної оборони України, підготовку до зимового періоду та розширення використання далекобійної зброї проти російських військових об'єктів – соцмережа Х глави держави.

- Міністр оборони США Ллойд Остін на зустрічі з Президентом Володимиром Зеленським у Києві оголосив про виділення Україні пакета військової допомоги на 400 мільйонів доларів.

- Міноборони України презентувало представникам Міноборони США доповіді командувачів Військово-морських, Військово-повітряних сил та міністра з питань стратегічних галузей промисловості – Рустем Умєров, міністр оборони України.

- На зустрічі з українськими студентами Ллойд Остін заявив, що на початку повномасштабного вторгнення українці користувалися коктейлями Молотова, щоб захиститися від техніки окупантів. А тепер в Україні виробляють одні з найкращих безпілотників у світі.

***

У понеділок Рада Безпеки ООН має обговорити безпекову ситуацію в Україні, пов’язану, зокрема, з військовою підтримкою Росії з боку Північної Кореї, Ірану, а також Китаю – Укрінформ. Засідання проводиться на запит США та Словенії, які консультувалися з українським постпредством.

Країни-члени Європейського Союзу прагнуть відновити в січні дискусії про нові обмежувальні заходи, які вдарять по економіці Росії, після головування Угорщини – Politico.

ЦИТАТИ

Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ: «Нам терміново потрібна спільна з ЄС стратегія, що і, головне, як ми маємо спільно зробити, щоб зупинити російський плацдарм в Молдові, чого б це не коштувало. Молдова може стати західною або піти шляхом Західних Балкан і бути російським анклавом в нашому тилу. Тут немає ніяких «але» чи «або».

Петер Стано, речник зовнішньополітичної служби ЄС: «Це (перекидання солдатів КНДР до Росії для участі у війні проти Україні – ред.) лише ілюструє те, наскільки рішуче Росія налаштована до ескалації своїх незаконних дій проти України, і що Росія зовсім не зацікавлена розглядати мирні рішення».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Від початку доби на лінії фронту відбулося 67 боєзіткнень, більш як третина з них – на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ.

Бійці 150-ї окремої механізованої бригади за допомогою безпілотників знищили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка засіла в будинку на околицях Торецька – фейсбук бригади.

На Курахівському напрямку десантники відбили атаку росіян у районі Максимільянівки, знищені та пошкоджені 4 танки ворога та 5 БМП – ОСУВ «Хортиця».

20 жовтня ворог окупував село Желанне Друге у Покровському районі. Також окупанти просунулися у Вишневому Ізюмського району Харківської області, Гірнику на Донеччині, біля Ольгівки та Любимівки у Курській області – DeepState.

Міноборони кодифікувало і допустило до постачання багі «Варан», український транспортний засіб підвищеної прохідності призначений для надскладних умов експлуатації – Міноборони.

Сили оборони збили 59 із 116 безпілотників, які росіяни запустили по Україні, 45 – локаційно втрачені – Повітряні сили ЗСУ. У Київській області внаслідок атаки російських дронів пошкоджені два багатоквартирні та один приватний будинки, гараж, три автомобілі і ринок. Унаслідок падіння уламків у двох районах столиці зазнали пошкоджень житлові будинки – приватний та дев'ятиповерхівка. Постраждала людина. У Сумах були прильоти «Шахедів» по об’єктах критичної інфраструктури та житлового сектору. Наслідки атаки уточнюються.

Бійці Військово-морських сил України на навчаннях НАТО REPMUS 24 за допомогою бойової системи DELTA скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів – Міноборони України.

Батькам загиблого у боях під Бахмутом чеського добровольця Карела Кучери вручили орден «За мужність» ІІІ ступеню. Вічна пам'ять Герою...

                                                                            ***

Поблизу Селидового Донецької області російські військові розстріляли двох полонених бійців ЗСУ, правоохоронці розпочали розслідування – Донецька облпрокуратура. Лубінець звернувся до ООН і МКЧХ у зв'язку з новими фактами страти росіянами українських військовополонених біля Селидового.

***

У Харкові відомо про щонайменше 13 постраждалих внаслідок російських авіаударів ввечері у неділю, 20 жовтня. Пошкоджено 47 житлових будинків – приватних і багатоповерхових – ДСНС.

В Одеській області внаслідок російської ракетної атаки на припортову інфраструктуру виникла пожежа, постраждалих та загиблих немає – Олег Кіпер, голова Одеської ОДА.

У Кривому Розі внаслідок ракетного удару, який стався вночі, постраждали четверо людей, серед них 12-річна дитина – Дніпропетровська ОВА.

Внаслідок атаки РФ по Запоріжжю загинули 3 людей, поранено 15, з яких троє у тяжкому стані. Пошкоджено велику кількість громадських обʼєктів – будинки, дитячий садок, гуртожиток – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Енергетика

Через російські обстріли знову пошкоджена одна із двох ліній електропередачі, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію. Якщо буде пошкоджена і ця лінія, на Запорізькій АЕС станеться черговий повний блекаут, який створює загрозу для радіаційної безпеки – Міненерго.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський заявив, що з російського полону загалом повернули 3767 українців та українок – телеграм глави держави.

Головнокомандувач Збройних сил України генерал Сирський заявив, що у грудні прийматиме рішення щодо нової моделі базової загальної військової підготовки. У нараді взяли участь керівний склад ЗСУ, представники навчальних центрів та бойових бригад – фейсбук Сирського.

Президент України Володимир Зеленський

- провів нараду з міністром оборони Рустемом Умєровим, головкомандуючим Олександром Сирським та начальником Генштабу Анатолієм Баргилевичем і заслухав доповідь щодо ситуації на всіх напрямках ведення бойових дій;

- підписав закон про обов'язкову публікацію кошторисів при публічних закупівлях, відомий також як закон про «прозоре будівництво».

- відзначив державними нагородами 282 військовослужбовців.

Новий посол Японії в Україні Масаші Накаґоме прибув до Києва – Укрінформ.

Кабінет Міністрів України призначив Олександра Перцовського головою правління АТ «Укрзалізниця» – фейсбук Укрзалізниці.

Оновлений меморандум Міжнародного валютного фонду за результатами пʼятого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) не включає зобовʼязань для України щодо підвищення тарифів на енергоносії – Мінфін.

Україна веде перемовини з Угорщиною про зведення ще одного вантажного пункту пропуску – Віктор Микита, заступник керівника ОП.

Кирило Буданов залишиться на посаді начальника ГУР Міноборони після скандалу навколо компанії Спецтехноекспорт, яка накопичила перед державою понад 800 млн грн боргу. Про це в інтерв’ю виданню The Washington Post сказав міністр оборони Рустем Умєров.

За минулий тиждень до центрів рекрутингу надійшли 956 нових звернень – Міноборони.

Генеральним директором акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» став Олег Гуляк – Укроборонпром.

Міжнародне агентство з атомної енергії продовжило свою місію на одній із високовольтних підстанцій, важливій для ядерної безпеки – Міненерго.

У Чернівецькій області від початку цього року відбулося 6 голосувань про перехід із підпорядкування УПЦ (МП) до ПЦУ. П'ять громад уже оформили офіційний перехід – Чернівецька ОВА.

У ДТП у Солом’янському районі Києва на вулиці Вадима Гетьмана загинула 72-річна пасажирка та ще п’ятеро людей були травмовані – поліція Києва.

До суду передана справа Гринкевичів – львівського бізнесмена, його сина – і директорів підприємств щодо постачання неякісного одягу для Збройних сил України на понад ₴1 мільярд – Офіс генпрокурора.

Служба безпеки та Національна поліція запобігли незаконному продажу трофейного озброєння та боєприпасів у чотирьох регіонах України – СБУ.

***

Через похолодання станом на 21 жовтня споживання електроенергії в Україні на 6,3% перевищує показники 18 жовтня. Планується імпорт із п'яти країн – НЕК «Укренерго».

Від старту грантової програми «Власна справа» переможцями стали вже 1150 ветеранів та членів родин учасників бойових дій; у їхній бізнес держава інвестує загалом 540 млн грн – Мінагро.

З початку 2024 року фахівці ТОВ «Газорозподільні мережі України», що є частиною Групи Нафтогаз, відновили газопостачання 58 тис. домогосподарств – Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України».

Станом на 21 жовтня в Україні відкрито 651 справу про банкрутство фізичних осіб. За останні чотири місяці кількість справ зросла майже вдвічі – Опендатабот.

За девʼять місяців 2024 року Державна служба фінансового моніторингу виявила фінансових операцій, які можуть бути повʼязані з легалізацією коштів та із вчиненням кримінального правопорушення, на суму 53,1 млрд грн – Держфінмоніторинг.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга розпочав офіційну програму візиту в Туреччину з відвідання мавзолею Ататюрка. Сьогодні відбудуться зустрічі з міністрами закордонних справ, оборони та торгівлі Туреччини – Укрінформ.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на спільній з главою МЗС Туреччини Хаканом Фіданом пресконференції в Анкарі: Туреччина здатна відіграти важливу роль у відновленні справедливого миру, безпеки судноплавства у Чорному морі та визволенні українців із російського полону.

Візит Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука до Литви

  • На спільному засіданні парламентів Литви та України Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив переконання, що новий склад литовського парламенту продовжуватиме підтримку України – LRT.

  • Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук і президент Литовської Республіки Гітанас Науседа обговорили підтримку союзниками Плану перемоги та запрошення України до НАТО – фейсбук Стефанчука.

На ІІІ Парламентський саміт Кримської платформи, який відбудеться 24 жовтня в столиці Латвії, прибудуть делегації близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей – пресслужба Сейму Латвії.

У Молдові на референдумі за включення європейського вектора до Конституції опрацьовано 98,33% протоколів. Вступ до ЄС підтримують 50,03% виборців, проти – 49,97% – Point.md. ЦВК Молдови заявила, що 3 листопада у країні пройде другий тур президентських виборів. Санду заявила про «безпрецедентне» втручання у процес голосування.

Президентські вибори в Молдові, як і голосування на референдумі щодо європейської інтеграції крани, відбулися в умовах безпрецедентного втручання та залякування з боку Росії та її проксі – Пітер Стано, речник Євросоюзу.

В уряді РП наголошують, що відсутність запрошення представника Польщі на зустріч лідерів Німеччини, США, Великої Британії і Франції до Берліна щодо майбутнього України є «помилкою» – Адам Шлапка, міністр з європейських питань в уряді Польщі.

У США помер 83-річний Фетхуллах Гюлен, екстрадиції якого Туреччина вимагала від США через нібито його причетність до спроби державного перевороту 15 липня 2016 року – BBC.

Ліва албанська Партія свободи заявила в понеділок, що її лідер і колишній президент Албанії Ілір Мета заарештований за звинуваченням у відмиванні грошей – Express.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль зустрівся у Сеулі з главою МЗС Великої Британії Девідом Леммі та обговорив зміцнення безпеки і співпраці в оборонній промисловості для протидії загрозам, що становить поглиблення військових зв’язків між КНДР і Росією – Yonhap.

МЗС Південної Кореї викликало в понеділок російського посла у Сеулі з приводу відправки Північною Кореєю своїх солдатів для ведення війни Росії проти України – Yonhap.

Президент Франції Еммануель Макрон засудив дії ізраїльської армії проти тимчасових миротворчих сил ООН на півдні Лівану (UNIFIL) – Укрінформ із посиланням на комюніке Єлисейського палацу.

Вдова російського опозиціонера Олексія Навального Юлія планує бути кандидатом на президентських виборах у Росії після режиму Путіна – ВВС.

ВОРОГ

У Росії ліквідували воєнного злочинця, пілота Дмітрія Голєнкова, причетного, зокрема, до ракетного удару по торговому центру «Амстор» у Кременчуку Полтавської області 27 червня 2022 року – ГУР Міноборони.

Прессекретар Пєсков прокоментував повідомлення щодо перекидання військових з Північної Кореї до Росії для розгортання в Україні, він не заперечив цю інформацію, але назвав її «суперечливою» – росЗМІ.

За даними ГУР Міноборони України, 18 військовослужбовців Північної Кореї здійснили спробу втечі з позицій російських військ на Курщині. Росіяни затримали їх на Брянщині – Укрінформу повідомили джерела у військовій розвідці.

Кремль застосовує схему з фальшивим транзитом, яка дозволяє поставляти санкційні товари з країн ЄС, призначені для Центральної Азії та Кавказького регіону – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента. Для отримання західних електронних компонентів подвійного призначення використовуються посередницькі компанії, створюються фіктивні підприємства для формування «тіньового флоту» ЗПГ-танкерів і транспортування зрідженого природного газу.

Путін віддав металургійний комбінат у Маріуполі на розграбування клану Кадирова – The Wall Street Journal. Окупанти демонтували і відправили в Росію виробничу лінію вартістю 220 млн дол, яка була встановлена незадовго до Великої війни.

Кінопродюсер Олександр Роднянський, який відкрито виступає проти війни в Україні, заочно засуджений у РФ до 8,5 року колонії за антивоєнні публікації. Роднянський пожартував, назваши вирок «кіноматографічним», натякуючи на хрестоматійний фільм Федеріко Фелліні «8 з ½».

Російська поліція через суд позбавила громадянства щонайменше 12 натуралізованих росіян за те, що вони не стали на військовий облік – «Важные истории». За даними влади РФ, «відловили» понад 30 тисяч іноземних громадян, які отримали паспорти, але не стали на військовий облік. 10 тисяч із них відправили на війну в Україні «копати окопи» та будувати укріплення.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ