У Росії «дєті Сталіна» масово виготовляють фанерні дрони для військових - ГУР

Відео

Головне управління розвідки Міністерства оборони України провело розслідування і виявило, що в Росії старшокласники та учні професійно-технічних училищ масово виготовляють фанерні безпілотники.

Як передає Укрінформ, про це повідомило ГУР та оприлюднило відео, на якому воїн спецпідрозділу розвідки "Артан" "Сова" розповідає, як з гвинтівки збив кілька таких російських дронів.

“Ми провели невеличке розслідування: виготовляють їх російські старшокласники ПТУ, 9-11 класи; є у них така група “дєті Сталіна”, - зазначив Сова.

За його словами, такі "самопальні БПЛА" масово запускають росіяни по позиціях українських військ.

Розвідники дослідили будову і вміст цих безпілотників.

Читайте також: СБУ затримала агентурну пару ФСБ, які коригували удари по п'яти областях України

Фанерний дрон несе 150-200 грамів тротилу і близько 20 кульок. "Значної шкоди чи якоїсь тактичної переваги воно, грубо кажучи, не дає. Це така психологічна зброя - щоб налякати", - пояснив Сова.

Але, як зауважили в ГУР, за 700-1000 метрів до цілі у фанерного дрона вимикають двигун, що дозволяє йому безшумно продовжувати політ у режимі планера.

Бойова частина такого БПЛА незначна, а собівартість становить близько 300 доларів.

Як повідомляв Укрінформ, під Новосибірськом для школярів з тимчасово захопленої території Луганщини росіяни провели "курс молодого бійця".