Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят четвертий

ГУР: Перші підрозділи військових з КНДР прибули до Курської області. Речник ЄС Стано: Саміт БРІКС не дозволив Путіну вийти з міжнародної ізоляції

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 24 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Перші підрозділи військових з КНДР, які пройшли навчання на східних російських полігонах, вже прибули в зону бойових дій – 23 жовтня їх помітили у Курській області РФ – ГУР МОУ.

Президент Володимир Зеленський не планує підписувати проєкт закону «Про обчислення часу», що скасовує подальше переведення годинникових стрілок після переходу на зимовий час 27 жовтня – ВВС.

Путін спробував скористатися головуванням РФ у БРІКС, щоб продемонструвати нібито вихід своєї країни з міжнародної ізоляції у зв’язку з війною проти України, але підсумкові документи цієї зустрічі свідчать, що ця спроба вкотре провалилася – Пітер Стано, речник ЄС.

***

Третій Саміт Кримської платформи

У Ризі відкрився парламентський саміт Кримської платформи за участі близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей – Укрінформ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу на ІІІ саміті міжнародної Кримської платформи сказав, що Україна ніколи не відмовиться від Криму, як не відмовиться і від жодного клаптика тимчасово окупованої української землі – Укрінформ.

Україна може перемогти у розв’язаній Росією загарбницькій війні, якщо міжнародні партнери нададуть їй вирішальну політичну та військову підтримку – прем’єрка Латвії.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук

  • і президентка німецького Бундестагу Бербель Бас обговорили питання пришвидшення постачання зброї від партнерів
  • і голова Конгресу депутатів Іспанії Франсіна Арменголь обговорили пункти Плану перемоги, зокрема запрошення України до НАТО.
  • І очільниця Національних зборів Франції Яель Брон-Піве обговорили запрошення України до НАТО в рамках реалізації Плану перемоги.

ЦИТАТИ

Ллойд Остін, міністр оборони США: «Сполучені Штати вважають ефективними інвестиції у виробництво в Україні засобів далекобійного ураження, зокрема, безпілотних літальних апаратів, для того, аби забезпечити ЗСУ наявністю таких спроможностей зараз і в майбутньому».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті від початку доби відбулося 101 бойове зіткнення, найактивніше російські загарбники атакують на Покровському напрямку – Генштаб ЗСУ.

Уночі безпілотники атакували мобільний радіолокаційний пункт 31-ї російської дивізії ППО, розташований за кілька кілометрів від села Оленівка в Криму. Пошкоджено мобільну РЛС – Телеграм-канал «Крымский ветер».

На Харківському напрямку ворог дев’ять разів штурмував поблизу населених пунктів Вовчанськ та Тихе. За добу Сили оборони знищили 115 окупантів, 73 одиниці ОВТ ворога – ОТУ «Харків».

На Куп'янському напрямку фронту ворог намагається наводити переправи біля річки Оскіл – Руслан Музичук, речник Нацгвардії України.

Російські окупанти намагаються заходити в Селидове на Донеччині, Сили оборони тримають оборону, вибиваючи групи піхоти з околиць міста – Руслан Музичук, речник НГУ.

В Силах оборони обговорили питання створення Кіберсил у структурі Збройних сил України – Генштаб ЗСУ. Створення Кіберсил дозволить значно посилити спроможності українського війська, забезпечить ефективне планування та реалізацію повного спектру завдань в кіберпросторі.

***

Сили оборони України вночі 24 жовтня збили 40 із 50 російських ударних безпілотників. 7 БПЛА локаційно втрачено, два дрони повернули у напрямку Росії та Білорусі – Повітряні сили ЗСУ.

У Київській області внаслідок падіння уламків збитих російських дронів пошкоджені корпус трансформатора і вікна в будівлях двох підприємств – ОВА.

***

Окупанти вдарили авіабомбами поблизу магазину та ринку у місті Куп'янськ, частково зруйнована двоповерхова будівля на ринку, пошкоджено 12 торгівельних кіосків, дитсадок, житлові будинки, адміністративна будівля, 1 людина загинула, 11 отримали поранення – ОВА.

Російські загарбники пошкодили колії між Миколаєвом і Херсоном. Для забезпечення перевезень пасажирів залучать автобуси – Укрзалізниця у Telegram.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Воєнні злочини і людські втрати

Російські окупанти в районі міста Селидове на Донеччині захопили в полон чотирьох бійців Нацгварідї ЗСУ, допитали їх на камеру, а потім вбили – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський провів засідання Ставки, серед ключових тем – підготовка до опалювального сезону та розробка Плану внутрішнього посилення України – сайт президента.

Аудитори Міноборони України у взаємодії з Офісом Генерального інспектора Департаменту оборони США дослідили процес обліку та використання американських запасних частин, що замовляються та постачаються до Збройних сил України як міжнародна військова допомога (МВД) – МОУ.

Міжнародний інститут свободи (ILI) представив концепцію національної економічної безпеки України та індекс економічної безпеки. Ці інструменти покликані сприяти економічному зростанню країни на рівні 7% ВВП протягом наступних 20 років – Укрінформ.

Державне бюро розслідувань викрило працівників Голосіївського районного ТЦК, які допомогли ухилитись від мобілізації тисячам військовозобов'язаних. Під час обшуків у них знайшли 1,2 млн доларів готівкою – ДБР.

Перша аптека в Україні отримала дозвіл на проведення вакцинації від грипу безпосередньо в аптечному пункті. Одними з перших послугою скористались міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт – МОЗ.

Акціонерне товариство «Укрпошта» презентувало лімітований випуск поштових марок, присвячених підрозділу активних дій Головного управління розвідки Міністерства оборони України Kraken – Укрпошта.

***

На Тернопільщині цукрові заводи переробили 931 тисячу тонн цукрових буряків та виготовили понад 130 тисяч тонн цукру. Обсяги виготовленого цукру у цьому сезоні на близько 30% більші, аніж у цей же час торік – Володимир Стахів, директор департаменту агропромислового розвитку області.

АТ «Укрзалізниця» у 2024 році перевезе до 175 млн тонн вантажів, що на 15% перевищить минулорічний показник – Укрзалізниця.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти керівника спеціалізованого підрозділу суданської армії, що керував закупівлями зброї, зокрема, через Іран і Росію, для підживлення конфлікту в країні – Офіс контролю за іноземними активами Міністерства фінансів (OFAC).

США попросили союзників по «Групі семи» розглянути можливість запровадження санкцій проти російського паладію і титану – Bloomberg.

Президент США Джо Байден висловив тверде переконання в перемозі України та назвав останні рішення щодо залучення активів РФ на її підтримку нагадуванням Путіну, що світ – на боці українців, а тирани мають платити за свою агресію – заява президента США.

Південна Корея може розглянути варіант із постачанням Україні летальної зброї у відповідь на відправку солдатів КНДР до Росії – Юн Сок Йоль, президент країни.

Інформація у ЗМІ про те, що сім країн виступають проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності – Сергій Никифоров, речник Президента України. Раніше Politico з посиланням на американських і натівських чиновників повідомило, що сім країн НАТО гальмують запрошення України до Альянсу. Зокрема, Німеччина і США є одними з найбільших держав, які не поспішають запрошувати Україну в НАТО. Угорщина та Словаччина також нібито чинять опір такому рішенню, а Бельгія, Словенія та Іспанія «ховаються за США та Німеччиною».

Розвідка США та Пентагон вважають, що дозвіл Україні завдавати дальніх ударів по території РФ принесе Києву більше проблем, ніж переваг – Fox News.

Експерти ООН з прав людини вимагають від Росії негайного підтвердження повідомлень про смерть української журналістки та правозахисниці Вікторії Рощиної, яка не виходила на зв'язок з початку серпня 2023 року, коли працювала на окупованому Росією сході України – Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини.

Голова комітету з питань розвідки Палати представників Конгресу США, республіканець Майкл Тернер вважає, що якщо військові Північної Кореї вступлять у російсько-українську війну, США мають розглянути можливість вжиття «прямих воєнних дій» – газета The Hill.

За оцінками розвідки США, Північна Корея переправила до Росії щонайменше 3 тисячі військових, які наразі проходять підготовку на російських полігонах на Далекому Сході – Білий дім.

Делегація Командування ВМС ЗСУ на чолі з командувачем, віцеадміралом Олексієм Неїжпапою відвідала Королівство Данія та ознайомила партнерів з безпековою ситуацією в Азово-Чорноморському басейні – управління комунікацій Командування Військово-Морських сил ЗСУ.

Військово-повітряні сили Туреччини провели повітряні операції проти терористичних цілей на півночі Іраку та Сирії, загалом було знищено 32 цілі – міноборони Туреччини.

Казахстан не вводив санкції проти Росії, і не приєднався до санкцій проти Росії. Водночас ми не хочемо, щоб наша територія використовувалася для обходу санкцій – Роман Василенко, заступник глави МЗС Казахстану.

ВОРОГ

Російська Держдума ухвалила в першому читанні проєкт федерального бюджету РФ на 2025 рік та плановий період 2026-2027 років. Військові витрати у ньому знову збільшені і перевищать 6% ВВП. У проєкті бюджету минулого року передбачалося, що вони скоротяться – росЗМІ.

Глава ВЕБ Ігор Шувалов за підсумками зустрічі розширених делегацій країн БРІКС заявив, що з банком розвитку ПАР (Development Bank of Southern Africa, DBSA)  було погоджено «рамкову угоду про співпрацю», а також кредитні лінії в національних валютах – ЗМІ. Банк розвитку ПАР (Development Bank of Southern Africa, DBSA) спростував заяви Росії про те, що з Південною Африкою на саміті БРІКС досягнуто домовленості стосовно залучення кредиту в південноафриканських рандах для держкорпорації ВЕБ.

В Іркутській області Росії трьох підлітків звинувачують у теракті за «спробу підпалу двох бомбардувальників ТУ-22М». Підлітків затримали 18 вересня, вони перебувають у СІЗО. За статтею про теракт їм може загрожувати до 20 років позбавлення волі – телеграм-канал Baza.

На засіданні ради федерації РФ констатували поглиблення економічних проблем у промисловій сфері. За прогнозами, політика центробанку призведе до стагфляції та зупинення експорту високотехнологічної продукції вже у 2025 році – Служба зовнішньої розвідки України.

У Москві затримано колишнього заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського, а також чинного Сергія Мочальникова – росЗМІ. Чинному заступнику глави Міненерго інкримінують зловживання посадовими повноваженнями,  затримання Яновського пов'язане із справою про махінації у вугільній галузі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ