Індія заблокувала Туреччині вступ у БРІКС - Bild

Реджеп Тайїп Ердоган напередодні 16-го саміту БРІКС подав заявку на асоційоване членство в групі, але на підсумковій пресконференції другого дня саміту на цю тему не було зроблено жодних заяв.

На це звернуло увагу німецьке видання Bild, передає Укрінформ.

Експерт із зовнішньої політики Туреччини в аналітичному центрі США «Фонд Карнегі за міжнародний мир» Сінан Юльген стверджує, що не було навіть голосування з цього питання. За даними турецького ексдипломата, приєднанню Туреччини до БРІКС заважає Індія, мовляв, через хороші відносини Анкари з ворожим для Делі Пакистаном.

Юльген пояснив, що є кілька причин бажання Ердогана доєднатися до БРІКС. Перш за все, йдеться про посилення «стратегічної автономії» за допомогою цієї платформи. Окрім того, Анкара в такий спосіб може хотіти продемонструвати своє розчарування через позицію ЄС, який гальмує питання членства Туреччини, а також модернізацію митного союзу ЄС.

Читайте також: Саміт БРІКС у Казані: як Росія провалила спробу створити дієздатну опозицію Заходу

«Політичний престиж» — ще один із мотивів Ердогана. Президент хоче показати, «що він може сидіти за столами НАТО і БРІКС одночасно», - каже експерт.

Критики, втім, кажуть, що такими маневрами Ердоган, який вважає себе «посередником» на міжнародній арені, навпаки загнав свою країну в зовнішньополітичну ізоляцію.

Заявка Туреччини розлютила її західних партнерів, насамперед, союзників по НАТО, йдеться у замітці.

За словами Юльгена, найближчим часом розширення не буде. «Є кілька країн, які проти чергової хвилі розширення», - прокоментував він ситуацію.

Зовсім недавно до блоку БРІКС приєдналися Іран, Єгипет, Ефіопія, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія. Офіційно подали заявку на членство Туреччина, Азербайджан і Малайзія.

Як повідомляв Укрінформ, в російській Казані відбувся саміт БРІКС.