Чверть заявок на тендер у межах Коаліції дронів подали українські компанії

Українські виробники БпЛА стали другими за кількістю поданих заявок у другій серії тендерів, оголошених Великою Британією у межах Коаліції дронів.

Про це заявила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МОУ.

Як зазначається, українських виробників вперше допустили до серії міжнародних тендерів, що складається з двох лотів: на виробництво вдосконалених FPV-дронів з автономними функціями й стійким зв'язком та дронів-перехоплювачів.

«26% поданих пропозицій по вдосконалених FPV-дронах надходить саме від наших винахідників. І це тішить, тому що ми досягаємо своєї мети — масштабувати виробництво дронів як в Україні, так і на Заході. Це допоможе створити асиметричну технологічну перевагу над ворогом у довгостроковій перспективі», — зазначила Черногоренко.

За її словами, порівняно з першою серією тендерів цього разу заявок надійшло менше, проте якість запропонованих рішень набагато вища, що пов'язано зі зміною підходу до тендеру.

До опису технічних вимог також додали сценарії користувачів, де викладено проблему, яку треба вирішити технологічно. Такий підхід спонукає до пошуку найкращого, а тендер у цьому сенсі стає інкубатором для нових технологій, зазначають у МОУ.

Міністр оборони України Рустем Умєров, коментуючи у Фейсбуці результати другої серії тендерів, зауважив, що українські компанії "показали вражаючий результат".

За його словами, це демонструє, що вітчизняні розробники готові масштабувати виробництво не лише в межах України, а й на міжнародному рівні.

Умєров подякував Великій Британії за організацію тендеру, а також Латвії за ініціативу створення Коаліції дронів. «Це яскравий приклад того, як підтримка партнерів трансформується у посилення нашої оборони», - зазначив міністр.

Читайте також: Люксембург став 17 учасником «коаліції дронів»

Прийом заявок на виробництво вдосконалених FPV-дронів завершився минулого тижня, водночас збір пропозицій щодо створення дронів-перехоплювачів триває до 11 листопада. Подати заявку можна на сайті Міністерства оборони Великої Британії.

Як повідомлялося, Коаліція дронів була створена у лютому 2024 року під час 19-ї зустрічі у форматі "Рамштайн". Ініціатива була запропонована Латвією та координується спільно з Великою Британією. У Коаліцію дронів входять 16 країн-партнерів.

Україна вже отримала тисячі дронів у межах ініціативи. Очікується, що на акумульовані коаліцією кошти на спільні закупівлі (71 мільйон євро) буде закуплено та поставлено ще від 20 000 до 30 000 дронів.

Фото: de.freepik.com