Битва за Україну. День дев’ятсот сімдесят шостий

Країни G7 дійшли згоди щодо надання Україні $50 мільярдів із заморожених російських активів. Україна в ніч на 27 жовтня перейде на зимовий час

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 26 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Держави «Групи семи» дійшли згоди щодо надання Україні 50 млрд доларів із заморожених російських активів – Укрінформ. Ці позики виплачуватимуться й повертатимуться за рахунок відсотків на заморожені російські кошти відповідно до національних законів держав G7 та міжнародного права.

***

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга у Єгипту:

- закликав африканські й арабські держави протидіяти російським «вагнерівцям», оскільки Росія експортує до регіону нестабільність та хаос,

- мав у Каїрі двосторонні переговори з міністром закордонних справ, міграції та у справах єгиптян за кордоном Арабської Республіки Єгипет Бадром Абдель Ати.

***

25 жовтня Україна передала до секретаріату ООН ратифікаційну грамоту стосовно долучення до Римського статуту. Це означатиме повноправну участь країни в Міжнародному кримінальному суді – Укрінформ. З початку року Україна долучиться до роботи в ключовому органі міжнародного правосуддя й матиме можливість впливати на пріоритезацію наших питань у МКС.

25 жовтня в ООН заявили, що продовжують працювати над погодженням візиту генсека ООН Антоніу Гутерреша до Києва – Укрінформ. Водночас генсек ООН Антоніу Гутерреш стверджує, що на саміті БРІКС у Казані наголошував на необхідності підтримання цінностей Статуту ООН – соцмережа Х Антоніу Гутерреша.

Друга партія північнокорейських військових найближчим часом буде відправлена до Росії з КНДР – Bloomberg.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Після всього, сказаного в Казані, російські вбивці повернулись до своєї звичної справи. І це ще раз доводить, що не розмовами може бути зупинена агресія, а тільки рішучими діями на захист держави і народу, проти яких розв’язано війну».

Маркус Райснер, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії: «Реакція США та Європи на план перемоги президента Зеленського була стриманою. Вони запропонували подальшу допомогу та задекларували свою вербальну підтримку, але ключові зобов'язання відсутні. З одного боку, щодо необхідних гарантій безпеки, а з іншого – щодо засобів і дозволу чинити тиск на російські війська за допомогою далекобійної зброї. Без цих зобов'язань Україна не зможе вести переговори з Росією на рівних».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

На фронті від початку доби відбулися вже 90 бойових зіткнень, на семи напрямках бої досі тривали, найгарячіша ситуація нині під Покровськом – Генштаб ЗСУ.

Вдень дрони атакували аеродром у російському Липецьку – Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації (ЦПД) при РНБО України.

На Харківщині ворог використовує більше снарядів із КНДР й Ірану, ніж власних – Євгеній Романов, речник ОТУ «Харків». Понад 60% снарядів калібру 122, 152 мм мають північнокорейське чи іранське походження.

Бійці прикордонної бригади «Гарт» з РСЗВ і артилерії уразили укриття та склади боєприпасів російських загарбників на Вовчанському напрямку – ДПСУ.

Бійці Національної гвардії України за допомогою FPV-дронів зупинили штурм ворога на Донецькому напрямку – Центральне територіальне управління Нацгвардії.

***

Сили оборони збили 44 ворожі «Шахеди» – Повітряні сили ЗСУ.  Ще 44 російських безпілотники локаційно втрачено, один БпЛА вийшов з повітряного простору в напрямку Білорусі.

Наслідки нічної дронової атаки:

- Сили ППО знищили близько 10 російських дронів, які загрожували столиці – КМВА,

- У Києві в Соломʼянському районі ударний дрон влучив у багатоповерховий житловий будинок, загинула дитина 2009 року народження, 6 людей постраждали, пошкоджені квартири з 17 по 21 поверхи – КМВА,

- На Київщині загинула жінка, постраждала дитина 2011 року народження, у чотирьох районах області пошкоджені приватні будинки, цивільна інфраструктура  – Руслан Кравченко, голова Київської ОВА,

- У Дніпрі загинули 5 людей, серед них дитина 2010 року народження, 21 людина постраждала, пошкоджені багатоповерхові та приватні будинки, корпуси медичного закладу, гараж, три десятки цивільних автомобілів – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА. 217 людей звернулися до поліції щодо пошкодження майна через ракетну атаку РФ –поліція Дніпропетровської області.

***

На Херсонщині за минулу добу внаслідок російських ударів троє людей загинули, семеро поранені, серед них – дитина – Олександр Прокудін, голова Херсонської ОДА. Двоє загинули людей у Кіндійці й Білозерці, у Херсоні важко поранено чоловіка – Офіс Генерального прокурора. Російські загарбники вдарили з артилерії по Станіславу на Херсонщині, двоє людей загинули, ще двоє поранені – Херсонська ОВА.

У селі Радькове Харківської області рятувальники деблокували тіло чоловіка, який загинув через влучання ворожого боєприпасу у приватний будинок – Харківська ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Жертви

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні за офіційною інформацією ювенальних прокурорів 583 дитини загинуло та понад 1655 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Найбільше постраждало дітей в областях: Донецькій – 595, Харківській – 454, Дніпропетровській – 183, Херсонській – 181, Запорізькій – 145, Київській – 133 – Офіс Генерального прокурора.

Енергетика

В Україні через бойові дії і технічні порушення знеструмлені 543 населені пункти – Міненерго.

На Харківщині через обстріли РФ пошкоджені газогін і трансформатор, понад 1000 абонентів без світла – Олег Синєгубов, начальник Харківської ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський: 

- 25 жовтня призначив секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Литвиненка на посаду голови Ради експертів із питань енергетичної безпеки,

- 25 жовтня призначив першого заступника міністра оборони Івана Гаврилюка на посаду голови Міжвідомчої комісії з політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю,

- 25 жовтня доручив уряду запровадити з 1 грудня нову програму, що передбачає виплату тисячі гривень на людину, яку, зокрема, можна буде витратити на оплату комунальних послуг.

- підписав закон про дозвіл іноземцям та особам без громадянства проходити службу в Збройних силах України за контрактом на офіцерських посадах.

***

Уряд частково відновив бронювання військовозобов’язаних – департамент комунікацій секретаріату Кабінету міністрів. Працівники, які отримали статус заброньованих до 31 травня 2024 року, зможуть безперешкодно подовжити термін бронювання на аналогічний термін. Це забезпечить стабільну роботу стратегічно важливих галузей економіки, що працюють на оборону.

У застосунку «Армія+» вже авторизувалися 340 тисяч військових – Міноборони. Більше ніж 1 тис. військових частин почали опрацьовувати електронні рапорти і понад 10 тис. з них вже подані через застосунок.

Україна в ніч на 27 жовтня перейде на зимовий час переведенням стрілки годинника на одну годину назад – Укрінформ.

25 жовтня заяви на звільнення написали шість керівників обласних і спеціалізованих прокуратур, які отримували підвищені пенсії – Офіс генерального прокурора. Заяви про звільнення з посад написали керівники Запорізької, Рівненської, Тернопільської, Харківської, Черкаської обласних прокуратур та керівник спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону.

У Покровському районі Донецької області маршрутне таксі зіткнулося з вантажівкою, водій маршрутки загинув, десятеро пасажирів постраждали – Головне управління ДСНС    у Донецькій області.

В Одесі на ринку «7 кілометр» стався бунт через нібито приїзд ТЦК. Співробітники ТЦК і СП та поліції нібито затримали там кількох чоловіків. Пізніше з'явилося повідомлення, що військові нібито залишили ринок – Соцмережі.

***

Перші кошти з кредиту від країн «Групи семи» у 50 млрд доларів, який обслуговуватиметься за рахунок доходів від заморожених російських активів, надійдуть у грудні – Ірина Констанкевич, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Цьогоріч збори з продажу спецдозволів на користування надрами сягнули 3 млрд гривень – Держгеонадра.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

США в ОБСЄ підтвердили рішучість притягнути Росію до відповідальності за звірства в Україні – Кетрін Брукер, тимчасова повірена у справах США при ОБСЄ. США виділили понад $30 млн задля притягнення до відповідальності винних у злочинах, скоєних в Україні у ході російської агресії.

Україна під час засідання 10-ї наради сторін Конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер заблокувала участь Росії у складі бюро Водної конвенції – Міндовкілля.

Українські оборонні компанії представили свої стенди на одній з найбільших міжнародних оборонних виставок SAHA EXPO в Стамбулі – Укрінформ. Оборонно-промисловий комплекс України був представлений двома стендами, десятком найвідоміших та найбільших українських оборонних підприємств та компаній.

США, Південна Корея та Японія серйозно занепокоєні відправкою військ КНДР до Росії – Білий дім.

Китай запровадить обмеження щодо постачання дронів до Росії з 1 грудня – CNBC.

У Будапешті відбулася велика хода української та угорської молоді проти російської загарбницької війни в Україні, проведена до річниці Угорської революції 1956 року – Укрінформ.

У Польщі викрили міжнародну диверсійну групу, члени якої готували підпали та вибухи – Національна прокуратура Польщі.

У Нідерландах відбувся міжнародний форум зі сталого розвитку – Укрінформ. Форум має на меті об'єднання зацікавлених сторін з бізнесу та фінансового сектору України й ЄС задля відновлення України.

У Грузії сьогодні проходять парламентські вибори, які можуть стати вирішальними для країни – News Georgia. Виборчі дільниці відкрилися на всій території країни, окрім окупованих Абхазії та Цхінвальського регіону. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі проголосувала на парламентських виборах – Эхо Кавказа. На виборах у Грузії зафіксували на камеру вкид пачки бюлетенів – NewsGeorgia. Поліція відкрила кримінальне провадження через масовий вкид бюлетенів на виборчій дільниці №69 в окрузі Марнеулі, процес голосування на дільниці припинено. Біля однієї з виборчих дільниць Тбілісі сталась масова бійка, процес голосування призупинили – SOVA.

***

Ізраїль заявив про нанесення ударів по Ірану. Атака ЦАХАЛу була спрямована на іранські заводи з виробництва ракет та системи протиповітряної оборони – Times of Israel. Даніель Хагарі, речник Армії оборони Ізраїлю поінформував, що всі цілі були досягнуті.

Росія передала Ірану розвідувальні дані за кілька годин до початку атаки Ізраїлю на Іран – Sky News Arabia. РФ повідомила Ірану про переміщення американських та ізраїльських військових.

ВОРОГ

Російським платникам податків підготовка до путінського саміту БРІКС у Казані обійшлася у чверть мільярда доларів – РБК. На підготовку об'єктів та інфраструктури Казані до саміту БРІКС виділили близько 25 мільярдів рублів (майже $258,5 млн) із федерального та республіканського бюджетів. На маршруті, яким делегації прямували з аеропорту до місць проживання, оновили освітлення, відремонтували зупинки громадського транспорту та фасади житлових будинків, упорядкували дорожнє покриття, а також побудували та модернізували надземні та підземні пішохідні переходи.

Із виправної колонії №2 у Липецьку (Росія) втекли шестеро ув'язнених, які зробили підкоп. Усі втікачі, ймовірно, є громадянами Узбекистану та Таджикистану, двох із них вдалося затримати – росЗМІ.

До Білорусі вночі залітали сім «Шахедів» – «Беларускі Гаюн». Дрони проходили через «коридор» Славутич-Прип'ять, залітали у напрямку Брагіна, а також Пінська/Століна на південному заході країни. Літаки Повітряних сил Білорусі не піднімалася.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ