Огляд «Війна в Україні за тиждень» з 21 по 27 жовтня

Перші підрозділи військових з КНДР РФ застосує у бойових діях вже 27-28 жовтня. Україна отримає $50 млрд від G7 та ЄС вже цьогоріч

ГОЛОВНЕ ЗА ТИЖДЕНЬ

Головком Сирський сказав, що заява, оприлюднена Путіним на саміті БРІКС, щодо оточення українських військ у Курській області не відповідає дійсності. Українські війська продовжують активні дії на Курському напрямку, третій місяць поспіль знищуючи бойовий потенціал ворога.

Європарламент підтримав резолюцію про Створення Механізму кредитного співробітництва з Україною та надання виняткової макрофінансової допомоги. ЄС виділяє Україні 35 млрд євро як внесок в ініціативи G7 із подальшим погашенням за рахунок заморожених активів РФ. Цей механізм допоможе Україні у погашенні кредитів на суму до 45 мільярдів євро, наданих ЄС та партнерами з G7.

25 жовтня Україна передала до секретаріату ООН ратифікаційну грамоту стосовно долучення до Римського статуту. Це означатиме повноправну участь країни в Міжнародному кримінальному суді.

24.10 в ГУР повідомили, що перші підрозділи військових з КНДР вже прибули в зону бойових дій – 23 жовтня їх помітили у Курській області РФ. 23.10 глава Пентагону Ллойд Остін офіційно підтвердив, що північнокорейські військові прибули до РФ. Речниця НАТО Фара Дахлалла сказала, що члени Альянсу підтвердили розгортання військ КНДР в Росії. МЗС Північної Кореї 25.10 вперше прокоментувало повідомлення про направлення військ КНДР до Росії заявивши, що якщо це правда, то «відповідає міжнародному праву».

КОМЕНТАР: Борис Бабін, юрист-міжнародник: «За будь-яких обставин «вояки» КНДР, навіть як найманці, є комбатантами, як у форматі законної цілі, так і гарантій щодо військовополонених».

Генеральний прокурор Андрій Костін після історії з виявлення фальшивих інвалідностей в обласний прокуратурах заявив, що вважає правильним заявити про звільнення з посади генпрокурора.

Близько $1,1 млрд від МВФ вже надійшли до бюджету України. Кошти будуть спрямовані на покриття важливих бюджетних видатків невійськового характеру – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрівся Путіним на на полях саміту в останній день – Голос Америки. У МЗС України розкритикували поїздку Гутерреша на саміт БРІКС у Росії, нагадавши, що генсек ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, однак прийняв запрошення від військового злочинця Путіна. Це лише шкодить репутації ООН.

КОМЕНТАР: Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «Оксиморон. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, організації, яка покликана відстоювати і зміцнювати міжнародне право, їде до Казані до міжнародного злочинця».

Президент Зеленський не планує підписувати проєкт закону «Про обчислення часу», що скасовує подальше переведення годинникових стрілок після переходу на зимовий час 27 жовтня.

На саміті БРІКС у Казані Путін спробував скористатися головуванням РФ у БРІКС, щоб продемонструвати нібито вихід своєї країни з міжнародної ізоляції у зв’язку з війною проти України, але підсумкові документи цієї зустрічі свідчать, що ця спроба вкотре провалилася. Міністерство закордонних справ України вважає, що Росії на саміту БРІКС у Казані не вдалося нав’язати уявлення про нібито альтернативну позицію т. зв. «Глобального Півдня» щодо агресії РФ проти України.

КОМЕНТАР: Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив»: «Цей саміт став корисним тим, що він посилив розкол і непорозуміння всередині клубу, хоча б за тим фактом, що перетягування ковдри Росією в регіональних пріоритетах Китаю дало зрозуміти Сі Цзіньпіню, що з-під його ніг вибивають підлогу на його власній кухні. Як в такій ситуації діятиме лідер Піднебесної? Ну, точно не на користь ні Путіну, ні Ину».

У Ризі відкрився парламентський саміт Кримської платформи за участі близько 50 країн, а також делегації шести міжнародних парламентських асамблей. Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час виступу на ІІІ саміті сказав, що Україна ніколи не відмовиться від Криму, як не відмовиться і від жодного клаптика тимчасово окупованої української землі. Учасники Третього парламентського саміту міжнародної «Кримської платформи» ухвалили спільну заяву, в якій заявили про підтримку реалізації Плану перемоги і Формули миру.

ВІЙНА ВИГЛЯДАЄ ТАК

21.10/ Інтерв’ю Командири нашої перемоги: сапер Артем Євтушенко: Підірвати Кримський міст мріє кожен сапер

22.10/ Інтерв’ю Нація непереможних: Кінорежисер Олесь Санін про війну і кіно, міцний тил та життя після перемоги

23.10 / Інтерв’ю Станція Краматорськ: Андрій Отчиченко: «Чичен» у Станції Краматорськ про артилерію| батальйон «Айдар»| п’яну ДТП і недосконале правосуддя

24.10/ Джигун_Шортс: Чому деякі члени НАТО проти вступу України до Альянсу?

21.10 Благодійна акція з плетіння маскувальних сіток «Закриймо небо сітками» у Вінниці

24.10/ У дніпровському сквері Героїв відкрили алею зі світлинами полеглих бійців

25.10/ У Києві внаслідок російського обстрілу дронами загинула дівчинка

25.10/ Наслідки російського обстрілу у Новокадацькому районі Дніпра

26.10/ У Дніпрі пошукові собаки знайшли тіло загиблої

НА ФРОНТАХ

Верховний головнокомандувач

  • 21.10 провів нараду з міністром оборони Рустемом Умєровим, головкомандуючим Олександром Сирським та начальником Генштабу Анатолієм Баргилевичем;
  • 24.10 провів засідання Ставки, серед ключових тем – підготовка до опалювального сезону та розробка Плану внутрішнього посилення України
  • 25.10 заслухав доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, який озвучив дані розвідки про те, що Росія застосує північнокорейських військових у зонах бойових дій вже 27-28 жовтня.

***

Атаки по РФ

24.10 безпілотники атакували мобільний радіолокаційний пункт 31-ї російської дивізії ППО, розташований за кілька кілометрів від села Оленівка в Криму. Пошкоджено мобільну РЛС.

26.10 дрони атакували аеродром у російському Липецьку.

22.10 БПЛА атакували російське підприємство «Біохім» у Тамбовській області та промислове підприємство у Воронезькій області РФ, а аеропорт у Нижньому Новгороді закрили. Дрони атакували два місцеві спиртзаводи у Тульській області. Також повідомлялося про вибухи вибухи та пожежу в районі Єфремівської теплоелектростанції в РФ.

21 жовтня підрозділи Сил безпілотних систем ЗСУ у взаємодії з іншими складовими Сил оборони уразили ворожий ЗРК «Бук-М3» за 60 кілометрів від лінії бойового зіткнення – Генштаб ЗСУ. Його вартість може становити $40 – $50 мільйонів.

27.10 Тамбовську область Росії атакували безпілотники, один із них спричинив пожежу. Жителі повідомляють, що пожежа виникла на диспетчерській станції «Транснефть-Дружба» у селі Новомикільське. У цьому ж селі знаходиться Мічурінський нафтопереробний завод.

У Брянську в ніч проти 21 жовтня було атаковано підприємство «Кремній Ел» – один із найбільших виробників мікроелектроніки в Росії. Завдано шкоди об'єктам енергозабезпечення, перервано технологічні ланцюжки. Це вже п’ята атака на підприємство.

Бойові дії

За даними британської розвідки, з початку жовтня 2024 темпи просування російських сухопутних військ до Покровська значно сповільнилися, росіяни залишаються приблизно в 7 км від міста.

ГУР перехопило розмови російських окупантів, які готуються зустрічати солдатів КНДР на Курському напрямку. Для організації взаємодії загарбники планують закріпити одного перекладача і трьох військовослужбовців РФ за кожними 30-ма військовими КНДР.

22.10  пресслужба 24-ї окремої механізованої бригади імені Короля Данила спростувала інформацію про те, що окупанти змогли вклинитися в українську лінію оборони в районі міста Часів Яр Донецької області.

21.10 МОУ кодифікувало і допустило до постачання багі «Варан», український транспортний засіб підвищеної прохідності призначений для надскладних умов експлуатації.

21.10 бійці 150-ї окремої механізованої бригади за допомогою безпілотників знищили російську диверсійно-розвідувальну групу, яка засіла в будинку на околицях Торецька.

21.10 на Курахівському напрямку десантники відбили атаку росіян у районі Максимільянівки, знищені та пошкоджені 4 танки ворога та 5 БМП.

23.10 на Краматорському, Торецькому, Сіверському напрямках кількість штурмових дій ворога дещо зменшилась. Ситуація в місті Торецьк стабілізувалася, Сили оборони не дають ворогу просунутись далі східної частини міста.

23.10 ситуація в Часовому Ярі складна, однак ворог не зміг пройти канал, як це заявляє видання Bild. Деякі штурмові групи забігають за канал, однак подібні спроби одразу блокуються, і групи знищуються. Лінія каналу контролюється нашою артилерією і дронами, і тому техніка не може пройти, оскільки для того потрібне наведення мостів.

24.10 російські окупанти намагаються заходити в Селидове на Донеччині, Сили оборони тримають оборону, вибиваючи групи піхоти з околиць міста.

24.10 на Харківському напрямку ворог дев’ять разів штурмував поблизу населених пунктів Вовчанськ та Тихе. За добу Сили оборони знищили 115 окупантів, 73 одиниці ОВТ ворога.

24.10 на Куп'янському напрямку фронту ворог намагається наводити переправи біля річки Оскіл.

ТИЖДЕНЬ В ЦИФРАХ І КАРТИНКАХ

Внаслідок обстрілів російськими окупантами з 21.10 по 27.10 Донецької, Херсонської, Запорізької, Сумської та Харківської областей 32 людей загинуло, 98 отримали поранення.

За даними британської розвідки, протягом вересня 2024 року Росія запустила по Україні понад 1300 безпілотників-камікадзе. Це найбільша кількість запущених дронів за місяць з початку війни. Виходячи з поточних показників, майже напевно Росія перевищить цю цифру в жовтні 2024 року.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Втрати. Воєнні злочини

Станом на 26.10 російські загарбники від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні щонайменше 583 дитини, ще не менш як 1655 дітей поранили.

Російські загарбники під час окупації частини Київської області навесні 2022 року вивезли щонайменше 250 цивільних громадян.

Російські окупанти в районі міста Селидове на Донеччині захопили в полон чотирьох бійців Нацгварідї ЗСУ, допитали їх на камеру, а потім вбили.

Економіка

Через російські обстріли знову пошкоджена одна із двох ліній електропередачі, які живлять тимчасово окуповану Запорізьку атомну електростанцію.

Екологія

З початку повномасштабного вторгнення росіяни вчинили понад 6 тисяч злочинів проти довкілля.

Збитки України через міни та інші вибухонебезпечні предмети становлять $11,2 млрд щорічно. Це еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році.

У ґрунтах на звільнених від російських загарбників територіях Миколаївської області виявили підвищений вміст важких металів, залишків вибухових речовин та отрутохімікатів.

Соціальна сфера

За даними ООН, населення України скоротилося на 10 мільйонів осіб, або приблизно на чверть, з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Від початку повномасштабної війни станом на кінець жовтня 2024 року окупанти пошкодили в Україні 1680 об’єктів медичних закладів та зруйнували вщент ще 226.

УКРАЇНСЬКИЙ ТИЛ

Президент Зеленський

  • 22.10 провів засідання Ради нацбезпеки і оборони щодо ситуації з Медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.
  • 22.10 ввів у дію рішення РНБО – підписав указ «Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів».
  • підписав закон про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, який наближає українське законодавство до європейських стандартів;
  • підписав закон про зміни до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв’язку з ратифікацією Римського статуту.
  • 25.10 не підтвердив візит в Україну генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша після того, як він відвідав саміт країн БРІКС у Казані
  • 25.10 за результатами наради з військовими та представниками влади сказав, що до роботи над внутрішнім Планом перемоги планують залучити громадянське суспільство.
  • 25.10 доручив уряду запровадити з 1 грудня нову програму, що передбачає тисячу гривень на людину, яку, зокрема, можна буде витратити на оплату комунальних послуг.

Під час спілкування з журналістами 22.10:

  • Україна не обговорює з союзниками вступ до НАТО в обмін на те, щоб віддати окуповані території Росії. Однак деякі партнери можуть мати таку думку, тому «вкиди» в пресі не випадкові.
  • До кінця 2024 року Німеччина виконає укомплектування однієї бригади.
  • Гроші від заморожених російських активів і були планом Б на випадок, якщо, наприклад, США зменшать фінансову підтримку України.

***

ВІЗИТИ ДО УКРАЇНИ

21.10 Президент Зеленський в Києві зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Ллойд Остін оголосив про виділення Україні пакета військової допомоги на 400 мільйонів доларів.

26.10 члени підкомітету Європейського парламенту з безпеки й оборони, які увійдуть до нового скликання, здійснили візит до Києва для обговорення зміцнення європейської оборони шляхом інтеграції України.

***

Кирило Буданов залишиться на посаді начальника ГУР Міноборони після скандалу навколо компанії Спецтехноекспорт, яка накопичила перед державою понад 800 млн грн боргу. Про це в інтерв’ю виданню The Washington Post сказав міністр оборони Рустем Умєров.

СБУ у співпраці з іншими правоохоронними органами у 2024 році викрила масштабні корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях, внаслідок чого 64 посадовці МСЕК отримали підозру, скасовано 4106 фіктивних висновків про інвалідність.

Глава МОУ Умеров сказав, що Україна та Росія вели таємні переговори весь 2022 рік. Результатом діалогу став «гуманітарний коридор», завдяки якому приблизно 400 000 осіб змогли виїхати з окупації. Також вдалося домовитися про обмін полоненими та експорт зерна.

Міністерство оборони кодифікувало та дозволило до використання у війську безпілотний наземний роботизований комплекс «Тарган», який розробили українські інженери.

25.10 відбувся Радіодиктант національної єдності-2024. Його авторкою у 2024 році стала Оксана Забужко. Назва радіодиктанту – «Магія голосу». Текст читав поет і військовий Павло Вишебаба. Українські військові на фронті долучились до написання Радіодиктанту національної єдності.

КОМЕНТАР: Дмитро Соловйов, актор Театру драми і комедії на лівому березі Дніпра:  «Головне у радіодиктанті не скільки ми допустили помилок, а наша єдність, те, що ми всі зібралися і підтримали цей важливий нині флешмоб єднання».

Підприємства, установи й організації пройдуть повторну перевірку на відповідність критеріям для бронювання працівників від мобілізації.

Під час брифінгу щодо ліквідації МСЕК та виконання рішення РНБО України щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко сказав, що центральну МСЕК планується ліквідувати до кінця тижня. МСЕК станом на 1 січня 2025 року як окремі юридичні особи призупинять свою діяльність, і їхні функції буде передано лікарням.

Авіакомпанія «СУПЕРНОВА ЕЙРЛАЙНЗ» групи компаній NOVA («Нова пошта») отримала лише комерційні права на використання повітряних ліній, повітряний простір над Україною залишається закритим. Раніше повідомлялося, що літакам «Нової Пошти» дозволили рейси зі Львова та Києва до Праги. На обох напрямках передбачено по сім рейсів на тиждень. Компанія SuperNova Airlines виконуватиме регулярні міжнародні рейси за маршрутами Львів – Прага та Київ – Прага з частотою сім рейсів на тиждень. Строк дій прав – з 1 листопада 2024 року на необмежений строк.

У Краматорську на Донеччині задля вирішення проблеми з водопостачанням за допомогою фонду «Милосердя і здоров'я» пробурили дві нові свердловини. У планах – буріння у місті ще трьох свердловин.

Аудитори Міноборони України у взаємодії з Офісом Генерального інспектора Департаменту оборони США дослідили процес обліку та використання американських запасних частин, що замовляються та постачаються до Збройних сил України як міжнародна військова допомога (МВД).

Міжнародний інститут свободи (ILI) представив концепцію національної економічної безпеки України та індекс економічної безпеки. Ці інструменти покликані сприяти економічному зростанню країни на рівні 7% ВВП протягом наступних 20 років.

Перша аптека в Україні отримала дозвіл на проведення вакцинації від грипу безпосередньо в аптечному пункті. Одними з перших послугою скористались міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко та голова Бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

Акціонерне товариство «Укрпошта» презентувало лімітований випуск поштових марок, присвячених підрозділу активних дій Головного управління розвідки Міністерства оборони України Kraken.

ЕКОНОМІКА ВІЙНИ

Україна за дев’ять місяців 2024 року виділила на оборону 1,3 трильйона гривень, зокрема у вересні – 146,9 мільярда гривень.

З початку 2024 року фахівці ТОВ «Газорозподільні мережі України», що є частиною Групи Нафтогаз, відновили газопостачання 58 тис. домогосподарств.

За девʼять місяців 2024 року Державна служба фінансового моніторингу виявила фінансових операцій, які можуть бути повʼязані з легалізацією коштів та з вчиненням кримінального правопорушення, на суму 53,1 млрд грн.

Мінфін 22 жовтня на аукціоні з розміщення облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) залучило до державного бюджету 25,810 млрд грн в еквіваленті.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує, що державний борг України у 2025 році перевищить 100% ВВП.

Україна у січні-вересні 2024 року експортувала 48,9 мільйона тонн агропродукції, що на 25,4% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

ДОПОМОГА: СОЮЗНИКИ І ПАРТНЕРИ

Держави «Групи семи» дійшли консенсусу стосовно процедури надання Україні 50 млрд доларів позики за рахунок заморожених російських активів.

КОМЕНТАР: Ірина Констанкевич, перша заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики: «Ми вже знаємо про терміни – перші гроші надійдуть вже у грудні цього року. Наступні будуть надходити 2025-го. Частина коштів буде скеровуватися на військові потреби, частина залучатиметься для стабільності бюджету і відбудови України».

Україна отримає від Великої Британії кредит у розмірі 2,26 млрд фунтів стерлінгів (близько $2,93 млрд – ред.) за рахунок прибутків від заморожених активів РФ.

Уряд Південної Кореї готується направити в Україну групу розвідників для спостереження за розгортанням північнокорейських військ на підтримку Росії, а також розглядає можливість передачі Києву зброї.

Швеція виділила Україні новий пакет гуманітарної допомоги на суму понад $10 млн – сайт уряду Швеції.

Євросоюз закликає РФ дотримуватися міжнародного гуманітарного права та припинити страти й катування українських полонених. Від Росії вимагають надати негайний доступ гуманітарним організаціям до ув'язнених.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Альянс буде надалі співпрацювати зі США щодо підтримки України, хто б не очолив нову адміністрацію після виборів у цій країні.

Норвегія виділила понад $100 мільйонів на відновлення української енергетики. Кошти будуть спрямовані через ПРООН на відновлення енергогенеруючих потужностей в Україні, зокрема, для встановлення сонячних панелей у школах і лікарнях.

Німецька компанія Rheinmetall передала Україні ще 20 бойових машин піхоти Marder.

Литва інвестує 10 млн євро у виробництво ракети-дрона «Паляниця» шляхом прямого фінансування українського виробника.

Канцлер ФРН не бачить можливості вже зараз запрошувати Україну до НАТО – на його думку, країна у стані війни «однозначно не може стати членом» Альянсу.

Велика Британія додатково виділить 120 млн фунтів стерлінгів (близько 155 млн дол.) на підтримку Коаліції морських сил і засобів для України.

У Великій Британії завершено підготовку ще однієї групи українських пілотів. Наступним кроком буде поглиблена підготовка на літаках F-16 за допомогою інших країн-партнерів.

Перша партія французьких літаків Mirage для України складатиметься з трьох літаків і їх планують передати «у першому триместрі» 2025 року (січень-квітень). Літаки будуть озброєні крилатими ракетами  SCALP/Storm Shadow і французькими керованими авіабомбами «повітря-земля» AASM.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга під час візиту до Туреччини зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм та членами Священного Синоду в Стамбулі.

США попросили союзників по «Групі семи» розглянути можливість запровадження санкцій проти російського паладію і титану.

Президент США Джо Байден висловив тверде переконання в перемозі України та назвав останні рішення щодо залучення активів РФ на її підтримку нагадуванням Путіну, що світ – на боці українців, а тирани мають платити за свою агресію.

Речник Президента України Сергій Никифоров сказав 24.10, що інформація у ЗМІ про те, що сім країн виступають проти запрошення України до НАТО, не відповідає дійсності. Раніше Politico, що сім країн НАТО гальмують запрошення України до Альянсу. Зокрема, Німеччина і США є одними з найбільших держав, які не поспішають запрошувати Україну в НАТО. Угорщина та Словаччина також нібито чинять опір такому рішенню, а Бельгія, Словенія та Іспанія «ховаються за США та Німеччиною».

Палата попереднього провадження МКС (Міжнародного кримінального суду) дійшла висновку, що Монголія не співпрацювала щодо арешту та видачі Путіна, і передала питання до Асамблеї держав-учасниць.

Розвідка США та Пентагон вважають, що дозвіл Україні завдавати дальніх ударів по території РФ «принесе Києву більше проблем, ніж переваг».

Експерти ООН з прав людини вимагають від Росії негайного підтвердження повідомлень про смерть української журналістки та правозахисниці Вікторії Рощиної.

27.10 Центральна виборча комісія Грузії опублікувала попередні результати голосування на парламентських виборах, згідно з якими партія влади «Грузинська мрія – Демократична Грузія» отримала 54,273%.

ВІЙНА&ЖИТТЯ

21.10/ Труднощі мобілізації: як їх подолати й поповнити військо

ЦИТАТА: «Питання мобілізації – це, передусім, питання справедливості: рівне навантаження на регіони, на різні соціальні групи, на заможних і незаможних тощо. А водночас потрібно подолати корупцію в системі роботи з військовозобов'язаними, потрібна ротація тих, хто відслужив вже кілька років, а це вимагає змін у системі управління військами».

22.10/ Що означатиме юридично агресія Північної Кореї й чим може допомогти Україні Корея Південна

ЦИТАТА: «У Південної Кореї є навіть радянська бронетехніка і снаряди, які можуть бути передані Україні для боротьби з російським ворогом… А ще Південна Корея має значний артилерійський потенціал. Зокрема, йдеться про 1,3 тис. 155-мм САУ К9 Thunder і понад 1 тис. K55/К55А1, які є корейською модернізацією М109».

23.10/ «Шахедні» тривоги: чому тривають годинами і коли закінчаться

ЦИТАТА: «Важливий дієвий спосіб – безпосередні удари по виробництву дронів-камікадзе й по складах зберігання. Завдання непросте, бо росіяни намагаються довго не тримати запаси дронів на одному місці. Але бачимо, що ЗСУ успішно відпрацьовують по місцях зберігання «шахедів». Знищення кількох таких складів вже суттєво відбилося на можливостях противника використовувати «шахеди». Бити треба й по заводах, але для того застосовувати більш дієві засоби, ніж дрони далекого радіусу дії – потрібні крилаті та балістичні ракети».

24.10/ Саміт БРІКС у Казані: Путін бажаного не отримав, але «поторгував пикою»

ЦИТАТА:  «У Казані ми побачили доволі серйозне представництво. Єдиний, хто не приїхав туди із тих, хто мав приїхати – це президент Бразилії. Але він усе одно включався онлайн. У підсумку – хоча бажаного результату Путін не отримав, він отримав красиву картинку. Відтак Україні разом з партнерами слід діяти у майбутньому більш жорстко в дипломатичній площині, аби руйнувати будь-які наміри Путіна».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ