Зеленський: Ми не хочемо замороження конфлікту зараз - це ризик ще однієї війни

Відео

Президент Володимир Зеленський заявив, що припинення вогню та замороження конфлікту в Україні може призвести до чергової ескалації.

Про це глава Української держави сказав у інтерв’ю для індійського видання The Times of India, передає Укрінформ.

«Стосовно припинення вогню: ми не хочемо замороження конфлікту, не хочемо третьої війни. Бо у 2014 році почалася одна війна, була окупація наших територій. У 2022 році — повномасштабна війна, хоча до 2022 року був заморожений конфлікт, припинення вогню, була Нормандія (переговори у форматі Україна, Франція, Німеччина, Росія — ред.) і мінські процеси. Були тисячі перемовин з РФ та іншими партнерами на різних майданчиках, і потім — повномасштабна війна», - зазначив Зеленський.

За його словами, ризиковано без належних безпекових гарантій заморожувати конфлікт.

«Якщо зараз заморозити конфлікт, без розуміння, що буде завтра, які гарантії безпеки будуть в українських людей, у наших дітей, то я вважаю це дуже великим ризиком», - наголосив Зеленський.

Читайте також: Від результату виборів у США залежить багато, але не все - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, для наближення миру Володимир Зеленський представив План перемоги, який включає п’ять пунктів: перший - геополітичний, другий і третій - військові, четвертий - економічний, п’ятий - безпековий.

Перший пункт передбачає отримання запрошення до НАТО. Другий стосується оборони, зокрема передачі чіткого переліку зброї, що здатна підтримувати силу українських воїнів. Третій пункт зумовлює створення сил стримування. У четвертому йдеться про стратегічну економічну співпрацю та посилення санкційного тиску на агресора. П’ятий пункт розрахований на повоєнний час і зумовлює можливість заміщення окремих військових контингентів Збройних сил США, які дислоковані у Європі чи на інших континентах, українськими підрозділами.

Фото: ОП