Швеція виділить Україні пакет військової допомоги на €63 мільйони

Уряд Швеції виділить Україні 720 млн шведських крон (63 млн євро) підтримки у рамках попередніх пакетів військової допомоги.

Про це йдеться у пресрелізі швецького уряду від 28 жовтня, передає Укрінформ.

«У рамках попередніх пакетів військової допомоги Україні, уряд Швеції виділить Україні фінансову підтримку в розмірі 63 млн євро або приблизно 720 млн шведських крон», - йдеться у пресрелізі.

Зазначається, що частина цих коштів - а саме 20 мільйонів євро - підуть на підтримку оборонної промисловості України, у межах датської моделі, яка спрямована на підтримку закупівель української промисловості відповідно до пропозицій України.

Також шведський уряд має намір виділити близько 43 млн євро на низку започаткованих багатосторонніх ініціатив з метою надання швидкої та ефективної підтримки Збройним силам України.

Читайте також: Хорватія планує передати Україні 60 танків і БМП у межах угоди з Німеччиною

Приклади ініціатив, які можуть бути підтримані, включають деякі коаліції, створені в рамках Контактної групи з питань оборони України («формат Рамштайн»):

- Коаліція з розширення можливостей Повітряних сил, закупівля ракети «повітря-повітря» для української програми F-16;

- Морська коаліція готує українську морську піхоту;

- Коаліція з розмінування, яка закуповує обладнання для розмінування наземних мін;

- ІТ-коаліція, членом якої нещодавно стала Швеція, закуповує обладнання для зв’язку.

Також у межах цієї підтримки Швеція зробить свій внесок до натівського Пакету комплексної допомоги (CAP) для України, який закуповує військове обладнання.

Як повідомляв Укрінформ, Міністерство оборони України запропонувало Швеції та Фінляндії інвестувати в український оборонно-промисловий комплекс за прикладом «данської моделі», тобто шляхом прямого фінансування виробників.