Незаконна анексія Криму має припинитися - Могеріні

Позиція Європейського Союзу щодо Росії не змінюється, для якихось істотних змін мають бути повністю реалізовані Мінські угоди, а незаконна анексія Криму має припинитися.

Про це Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні сказала в інтерв'ю УНІАН. 

"Немає жодних змін у дуже чіткій політиці ЄС у відносинах з Росією: для якихось істотних змін мають бути повністю реалізовані Мінські угоди, а незаконна анексія Криму повинна припинитися. Це перший з п'ятьох принципів, які на даний час визначають наші відносини з Росією, що одностайно узгоджено всіма урядами ЄС", - сказала Могеріні.

За її словами, економічні санкції теж пов'язані з цією установкою. "Візити деяких політиків на незаконно анексований півострів не відображають нашої спільної позиції і не повинні ставити під сумнів нашу прихильність територіальній цілісності і суверенітету України. Згідно з міжнародним правом Крим - це Україна", - підкреслила Верховний представник ЄС.

Читайте також: Євросоюз не втомився від України - Могеріні

Могеріні зазначила, що серед п'ятьох принципів існує також виборча взаємодія з Росією по темах, де є явний інтерес ЄС: відновлення мирного процесу на Близькому Сході, збереження ядерної операції з Іраном, денуклеаризація Корейського півострова, пошук політичного рішення для припинення війни в Сирії. Важливо, щоб ці контакти продовжувалися.

"Водночас, наші очікування від Росії залишаються чіткими: виконання своїх міжнародних зобов'язань і поважання міжнародного права, у тому числі на сході України, в Криму і Севастополі", - сказала вона.

Відповідаючи на питання про те, чи ЄС переглядатиме свою політику санкцій, Могеріні висловила думку, що Мінські угоди ще повністю не реалізовані, але вони мають бути.