Радянська політика гонінь почалася з депортації кримських татар - Порошенко

Трагедія депортації кримських татар у травні 1944 року стала початком багаторічної радянської політики гонінь цілого народу.

Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на заходах, присвячених Дню боротьби за права кримськотатарського народу та Дню пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Біль кримських татар – це біль усіх українців. Трагедія 1944 року була лише прелюдією, початком багатолітньої політики гонінь", - сказав він.

Порошенко підкреслив, що спогади про влаштований Москвою геноцид залишаються в історичній пам’яті кримських татар і пам’яті усього українського народу.

Глава держави також зауважив, що цієї неділі, 20 травня, за традицією буде вшановано пам’ять жертв політичних репресій.

"Цього року цей день особливий, бо виповнюються 85-ті роковини Голодомору і минає 80 років від "Великого терору". Ми, українці, як ніхто інший знають, що таке потрапити під смертельний каток кремлівської імперії. Врешті-решт, сам Хрущов переповідав про мрії Сталіна вивезти усіх українців до Сибіру", - підкреслив він, але додав, що український народ "врятувала лише кількість".

Разом з тим Президент наголосив, що примусове виселення кримських татар було однією з "найбільш злочинних і брутальних операцій тоталітарного комуно-московського режиму".

Як повідомлялося, 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: У Києві почався Вечір пам'яті жертв геноциду кримських татар

18-20 травня 1944 року бійці НКВС зігнали до залізничних вагонів майже всіх кримських татар і відправили в бік Узбекистану.

У результаті етнічної чистки за наказом Сталіна було депортовано 191 044 кримських татар у віддалені регіони Радянського союзу – від північного Приуралля до республік Середньої Азії. У дорозі померла 191 людина, протягом першого року депортації, за різними оцінками, від 15% до 46% від загальної кількості. Після депортації була знищена матеріальна та духовна спадщина кримських татар, конфісковано все їхнє нерухоме й рухоме майно, запаси продовольства, ліквідовані книгозбірні, закриті бібліотеки, школи, мечеті. Було змінено тисячі історичних назв місцевостей.