Грибок та клопи: Денісова обурена умовами тримання Яцкіна у СІЗО Сімферополя

Омбудсмен Людмила Денісова вимагає від уповноваженої з прав людини в РФ Тетяни Москалькової терміново вжити заходів з відновлення прав українського політв'язня Івана Яцкіна.

Як передає Укрінформ, про це вона повідомила у Фейсбуці.

“Після закінчення проведення досудового слідства по сфабрикованій справі за надуманим звинуваченням Івана Яцкіна у державній зраді країні-окупанту РФ його етапували на територію тимчасово окупованого Криму та помістили в СІЗО Сімферополя у камеру з нелюдськими умовами. У камерному приміщенні, що розташоване у підвалі, повна антисанітарія - на стінах грибок та цвіль, а також наявні гризуни та клопи”, - написала омбудсмен.

Читайте також: Денісова розповіла заступниці держсекретаря США про політв'язнів та заблоковані КПВВ

Крім того, наголосила Денісова, у порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод керівництво СІЗО Сімферополя відібрало в нього частину одягу та харчових продуктів і всі ліки, у тому числі знеболювальні, чим позбавили його можливості лікувати захворювання серцево-судинної системи та наслідки від обмороження ніг.

Також Яцкіну відмовляють у побаченні з сім’єю – дружиною та 4 неповнолітніми дітьми, зокрема з дочкою, яка народилась, коли він перебував у незаконному ув’язненні на території РФ.

“Своїми незаконними діями керівництво СІЗО Сімферополя порушило права Івана Яцкіна на життя, на належні умови утримання та на повагу до приватного і сімейного життя, які закріплені статтями 2, 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктами 10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і Соціальною радою ООН”, - наголосила Денісова.

Читайте також: Денісова вимагає від РФ провести повне медобстеження політв'язня Приходька

Вона звернулася до Москалькової з вимогою терміново вжити заходів для відновлення прав громадянина України Яцкіна, зокрема забезпечити його належними умовами тримання, повернути особисті речі та ліки, надати побачення з сім’єю і невідкладно провести повне медичне обстеження з подальшим призначенням відповідного лікування.

Також Денісова просить верховного комісара ООН з прав людини Мішель Бачелет, комісара Ради Європи з прав людини Дуню Міятович, голову ОБСЄ Анн Лінде, а також голову Європейського комітету з питань запобігання катуванням Алана Мітчела вжити відповідних заходів для відновлення порушених прав Яцкіна і сприяти звільненню усіх незаконно ув’язнених Росією громадян України.

Читайте також: В ОБСЄ шоковані повідомленнями про тортури журналіста Єсипенка в окупованому Криму

Як повідомляв Укрінформ, 13 квітня "суд" у тимчасово окупованому Криму почав розгляд "справи Яцкіна", обвинуваченого у державній зраді і співпраці з СБУ. За версією російського слідства, перебуваючи в Сімферополі з 14 лютого до 30 березня 2016 року, Яцкін нібито за завданням СБУ спілкувався зі своїми знайомими з числа правоохоронців, "збираючи персональні дані співробітників оперативно-пошукового бюро МВС по Республіці Крим". Перебуваючи з квітня по липень 2016 року на території України, "через мережу Інтернет, а також при особистих зустрічах зі співробітниками СБУ" він нібито передав їм ці дані, які становлять державну таємницю.

Яцкін був затриманий 16 жовтня 2019 року і перебував у московському СІЗО "Лефортово". За словами адвоката Миколи Полозова, взимку цього року він отримав обмороження ніг через те, що його тримали на сильному морозі без взуття близько 40 хвилин.