Окупанти у Криму хочуть брати воду в України для військових потреб — Резніков

Україна не постачатиме до Криму воду з материкової частини для військових потреб РФ.

Про це віцепрем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив у п'ятницю в ефірі телеканалу "Україна 24", повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Води для цивільного населення в Криму абсолютно достатньо за нормального її використання. Воду, яку хочуть брати з материкової частини України, хочуть брати для забезпечення, в першу чергу, військових потреб, тому що там мілітаризація Криму відбувається повністю, збільшення чисельності військового контингенту – це «авіаносець». Ми це точно знаємо, ми ж не сидимо собі, і розвідка наша дуже, повірте, добре працює. Ми знаємо в деталях і дрібницях, де що є і для чого їм потрібна ця вода. Так от – поїти окупанта ми не будемо», – запевнив Резніков.

Читайте також: Еколог вважає малоймовірним опріснення морської води для окупованого Криму

Віцепрем'єр Резніков раніше неодноразово заявляв про те, Російська Федерація не отримає воду для тимчасово окупованого Криму з материкової України навіть у силовий спосіб.

До 2014 року основним джерелом постачання води до Криму був Північно-Кримський канал із забором води з Каховського водосховища, спеціально побудованого в нижній течії річки Дніпро. Канал починається від Каховського водосховища, проходить через Перекопський перешийок, йде повз Джанкой і далі на південний схід, доходячи до околиць Керчі. Довжина — 402,6 км, протяжність у межах Криму — 294 км.

Читайте також: Київ не змінить своєї позиції щодо постачання води в окупований Крим - МЗС

Через Північно-Кримський канал забезпечувалося до 85% потреб Криму в прісній воді. З початком окупації півострова Росією у квітні 2014 року постачання води з Дніпра на Кримський півострів було перекрито.