Провокації і стукацтво: у Междлісі розповіли про обстановку в окупованому Криму

У тимчасово окупованому Криму навіть прості люди, які не виявляють політичної активності, перебувають під постійним контролем.

Про це заявила член Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель в ефірі телеканалу "Дом", передає Укрінформ.

"Люди знають, що є донощицтво, що є стукацтво, що є так звана передача інформації, і людина так чи інакше береться на замітку. Ми знаємо, що ось навіть на якихось заходах, які не мають відношення до громадської діяльності — на молебнях, на дуа, на поминках, — люди намагаються не говорити багато про те, що вони думають. Навіть говорять про те, що були випадки, коли просто збирали в щось, в якусь місткість телефони для того, щоб ніхто нічого не міг фіксувати, і таким чином проводили ось ці ось громадські заходи", — наголосила Юксель.

Читайте також: Україна закликає ОБСЄ розпочати дистанційний моніторинг ситуації в окупованому Криму

За її словами, у публічній сфері ситуація не краща.

"Я не беру, припустимо, такі місця, як мечеті, де понатикані камери, людей вираховують за тим, як вони поводяться, розмовляють, моляться. Потім ці люди потрапляють у якісь групи або списки. Фіксуються факти провокацій, коли людину намагаються вивести на розмову та зрозуміти, що вона думає та як взагалі ставиться до тих чи інших подій", — зазначила член Меджлісу.

Вона підкреслила, що така нездорова атмосфера спостерігається в усіх сферах життєдіяльності.

Читайте також: Ще одному активісту в окупованому Криму продовжили арешт на три місяці

Щодо "справи" незаконно заарештованого в тимчасово окупованому Криму першого заступника голови Меджлісу Нарімана Джелялова, Юксель не має сумніву, вона буде доведена до вироку.

"А ось потім яким чином розвиватимуться події — це багато в чому залежить ще від активності України та від можливості вести якісь процеси, які пов'язані зі звільненням політичних в'язнів і в'язнів, які перебувають зараз і в Криму, і на території Російської Федерації", — наголосила вона.

За словами активістки, крім інформаційного оповіщення, допомоги рідним, юридичної консультації, в Україні необхідно активно включати важелі тиску для того, щоб вирішити ситуацію.

"Потрібно використовувати ту ж Кримську платформу для того, щоб привернути увагу та привести процес до якихось конкретних результатів. Я маю на увазі звільнення або обмін політичних в'язнів", — пояснила свою позицію Юксель.

Читайте також: «Суд» у Криму продовжив на три місяці арешт імама Февзієва

На її думку, також можуть використовуватися ресурси країн-партнерів, як-от Туреччина і США, для того щоб вплинути на процес, що відбувається на тимчасово окупованій території.

Як повідомлялося, 3 і 4 вересня у Криму після незаконних обшуків затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза і Асана Ахтемова, Шевкета Усеінова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова і братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеінов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно, після закінчення якого були звільнені.

Джелялова спочатку обвинуватили у пособництві у диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували обвинувачення на «вчинення диверсії» (частина 1 статті 281 КК РФ). Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

1 жовтня так званий Верховний суд Криму на закритому засіданні розглянув апеляційну скаргу на арешт Джелялова і ухвалив рішення про тримання його під вартою до 3 листопада.