У Криму вже поховали понад сотню солдат армії рф

Після 24 лютого в тимчасово окупованому Криму поховали щонайменше 108 солдат армії рф, що свідчить про приховану мобілізацію на українському півострові.

Про це повідомляє у Телеграмі Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим, передає Укрінформ.

"За інформацією з відкритих джерел, станом на 4 липня 2022 року у тимчасово окупованому Криму вже відбулося поховання не менш як 108 солдатів російської армії, 57 із яких, ймовірно, є громадянами України. Кількість поховань може бути більшою, оскільки частина з них відбувається без висвітлення. Інформація оперативно уточнюється", - йдеться у повідомленні.

У Представництві нагадали, що підготували детальну інструкцію, як громадяни України з окупованого Криму, яких незаконно мобілізували до армії рф, можуть здатися у полон і цим зберегти своє життя та не виконувати злочинних наказів.

Читайте також: російські дезертири втікають до Криму через Арабатську стрілку – розвідка

Як повідомляв Укрінформ, раніше з'явилася інформація, що на ресурсах окупаційної адміністрації рф у тимчасово окупованому Криму оприлюднено указ так званого “глави республіки крим”, яким створено так звану “призовну комісію з мобілізації громадян у республіці крим” у новому складі, затверджено положення про неї та доручено створити в “муніципальних районах та міських округах” відповідні комісії нижчого рівня.

Такі кроки окупаційної адміністрації свідчать, що російська федерація готується до проведення мобілізації на тимчасово окупованій території.

Читайте також: Українців у Криму закликають саботувати мобілізацію

Призов і мобілізація громадян України до збройних сил держави-окупанта є грубим порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема положень IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.