У Зеленського відреагували на вирок Шихаметову у так званій справі «Хізб ут-Тахрір»

Окупаційний суд у Криму виніс вирок щодо Яшара Шихаметова у справі, відомій під назвою “Хізб ут-Тахрір”: громадянина України незаконно засудили до 11 років позбавлення волі.

Про це повідомило у Телеграмі Представництво Президента України у АР Крим, передає Укрінформ.

"Окупаційний суд у Криму виніс незаконний вирок щодо громадянина України, представника корінного кримськотатарського народу Яшара Шихаметова до 11 років позбавлення волі нібито за звинуваченням у тероризмі – справі, відомій під назвою “Хізб ут-Тахрір”", - сказано в повідомленні.

Зазначається, що Яшар Шихаметов працював кухарем у кафе в тимчасово окупованому Криму. Справа проти Яшара має всі обвинувальні елементи з аналогічних процесів «Хізб ут-Тахрір».

Приводом для затримання й арешту став обшук у будинку з нібито виявленням забороненої літератури без відбитків пальців. Доказами провини є так звані свідчення співробітників фсб, які складали цю справу, а також допит так званих анонімних свідків, чиї слова неможливо підтвердити у суді. Ще одним важливим фактором є так звана слідча експертиза.

Читайте також: В рф двох кримськотатарських активістів засудили до 17 і 13 років в’язниці

Як повідомляє Кримська солідарність, 9 вересня окупаційний суддя Олексій Магомадов ухвалив обвинувальний вирок за частиною 2 статті 205.5 КК рф і засудив Яшара Шихаметова на 11 років у колонії суворого режиму, а перші 4 роки ув'язнення він мусить відбути у більш суворих умовах.

Попри слабкий стан здоров'я, окупаційний суд регулярно продовжував Шихаметову запобіжний захід під вартою. Через хвороби Шихаметов так і не зміг виступити в дебатах, проте так званий “суд” вирішив, що підсудний добровільно відмовляється давати свідчення.

Співробітники фсб на допитах пояснювали, що Шихаметов під час роботи в кафе насправді вів «ідеологічну роботу»: нібито брав участь у заборонених зборах і залучав нових прихильників.

"Звертаємо увагу правоохоронних органів України та Прокуратури Автономної Республіки Крим і міста Севастополя на чергове порушення прав і свобод громадянина України, представника корінного кримськотатарського народу. Репресії та переслідування громадян України в окупованому Криму мають негайно припинитися, що неможливо без деокупації всіх територій України!" - наголосило Представництво Президента України у АР Крим.

Читайте також: Російський суд продовжив на три місяці арешт кримського татарина Шихаметова

Нагадаємо, 17 лютого 2021 року в окупованому Криму пройшли нові масові обшуки, після чого окупанти затримали шістьох кримських татар: Азамата Еюпова, Яшара Шихаметова, Ленура Сейдаметова, Тимура Ялкабова, Ернеста Ібрагімова й Олега Федорова. Їм усім інкримінують звинувачення у тероризмі за членство в політичній партії «Хізб ут-Тахрір».

Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт і не закликали до цього інших. Фактично єдиним доказом так званого “слідства” є аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні та політичні теми, та свідчення так званих прихованих свідків, які неможливо перевірити.