В Україні відзначають День кримськотатарського прапора

Сьогодні, 26 червня, в Україні відзначають День кримськотатарського прапора.

Це неофіційне свято, що відзначається за рішенням органів самоврядування кримськотатарського народу з 2010 року, символізує єдність, наступність поколінь кримських татар та їхню боротьбу за свободу і право на самовизначення.

Кримськотатарський прапор був запроваджений у грудні 1917 року першим Курултаєм кримськотатарського народу у Бахчисараї. За радянських часів, коли кримськотатарський народ зазнав репресій, прапор не використовувався.

Прапор був відновлений 30 червня 1991 року у Сімферополі другим Курултаєм кримськотатарського народу.

Прапор кримських татар є національною символікою.

Читайте також: Ташева розповіла про кримськотатарський прапор – символ спротиву півострова з 2014 року

Це полотно блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів – використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-темга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

В Офісі Президента України привітали кримських татар з Днем кримськотатарського прапора.

"Сьогодні важливий день для корінного кримськотатарського народу – День кримськотатарського прапора. Блакитне полотнище із золотою тарах-тамгою є символом багатовікової боротьби кримських татар за свою свободу, їхньої єдності та наступності поколінь... Вітаємо кримськотатарський народ із Днем кримськотатарського прапора! Єдності та сил у боротьбі", - зазначається у повідомленні.

Читайте також: МЗС у День кримськотатарського прапора закликає світ посилити підтримку України

В Офісі Президента наголосили, що прапор кримських татар був пронесений гордим народом через усі перипетії XX століття: у моменти національно-визвольних змагань 1917-1921 років, у вигнанні після 1944 року, супроводжував народ на батьківщину в кінці 1980-х – на початку 1990-х. У 2014 році блакитний стяг із золотою тамгою став символом не лише кримських татар, а й спротиву окупації. А зараз поряд із державним прапором кримськотатарський стяг з гордістю носять на шевронах українські воїни, які борються за нашу незалежність і можливість повернутися додому в Крим, йдеться у вітанні.

Читайте також: Деокупація Криму йде не лише на полі бою, але й у сфері духовного життя - Точицький

В ОП наголосили, що українська влада робить усе можливе, аби Крим знову став вільним від окупації і прапори знову могли майоріти вільно там, де їм належить.

Як повідомлялося, 26 червня заплановані церемонії підняття кримськотатарського прапора біля будівель КМДА та МЗС України.