Політув’язнену Ірину Данилович етапують до Краснодара – Лубінець

Політув’язнену громадянську журналістку Ірину Данилович 17 липня етапують із тимчасово окупованого Криму до м. Краснодар (Росія).

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Отримав інформацію, що політув’язнену громадянську журналістку, кримську активістку Ірину Данилович, незаконно засуджену до майже 7 років позбавлення волі, етапують 17 липня з тимчасово окупованого Криму до російського Краснодара. При цьому факт погіршення стану її здоров’я та необхідність негайної медичної допомоги адміністрація Сімферопольського СІЗО до уваги не взяла», - написав він.

Зазначається, що упродовж більш як року перебування в СІЗО Данилович жодного разу не отримала кваліфікованого лікування. Внаслідок цього у неї загострилася хвороба вух, через що вона може повністю втратити слух. Жінка також страждає на постійний головний біль та порушення координації рухів.

«Вкотре звертаю увагу міжнародної спільноти – РФ продовжує зухвало порушувати Женевську конвенцію, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до тортур і катування», - наголосив Лубінець.

Він також звернув увагу на незаконне етапування з Криму до міста Балашов Саратовської області Росії двох інших кримських політв’язнів - Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова.

Читайте також: Омбудсмен закликає ООН і МКЧХ втрутитися у ситуацію з бранкою Кремля Данилович

«Такими діями Росія порушує норми міжнародного гуманітарного права: статті 49 IV Женевської конвенції, яка забороняє державі-окупанту примусове переміщення цивільних осіб з окупованої території на свою. Світова спільнота має активізувати зусилля та вимагати від РФ доступу до місць утримання всіх незаконно ув’язнених громадян України та негайного їх звільнення!», - заявив Лубінець.

Як повідомлялося, 28 грудня 2022 року Данилович у Криму засудили до 7 років колонії загального режиму та штрафу у сумі 50 тис. рублів за нібито носіння вибухового пристрою. Жінка неодноразово заявляла про тиск з боку співробітників ФСБ РФ, тортури та залякування.