У Києві розпочався третій Міжнародний саміт Кримської платформи

Відео

У Києві розпочався третій Міжнародний саміт Кримської платформи, присвячений баченню України щодо майбутнього тимчасово окупованого Криму і питанням безпеки у Чорноморському регіоні.

Як передає Укрінформ, саміт, який проходить у гібридному форматі, відкрив Президент України Володимир Зеленський.

Свій виступ глава держави розпочав з історії 25-річної кримської татарки Леніє Умерової, яка поїхала провідати хворого на рак батька в окупований Крим, а опинилася в московському СІЗО, а російська влада хоче засудити її на 25 років.

Відео: Офіційний Ютуб-канал Офісу Президента України

«Це лише один з численних прикладів репресій окупантів проти українських громадян у Криму, проти кримськотатарського народу, проти мусульманської спільноти Криму, проти чоловіків, жінок – зовсім юних і людей поважного віку… Від нашої з вами солідарності залежить, коли знову будуть вільними і Леніє Умерова, і Наріман Джелял, і Владислав Єсипенко, і Сервер Мустафаєв, і Ірина Данилович, і багато інших людей, яких Росія позбавила свободи в захопленому нею Криму», - зазначив Зеленський.

Для участі в саміті до Києва прибули президент Угорщини Каталін Новак, президент Литви Гітанас Науседа, президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза і Голова Президії Боснії і Герцоговини Желько Комшіч.

Читайте також: Крим, швидше за все, звільнятимемо військовим шляхом - Данілов

Як повідомлялося, минулого року до Кримської платформи приєдналися країни Глобального півдня, тобто сьогодні її учасниками є 61 країна і міжнародна організація.

Напередодні, 22 серпня, відбувся експертний переддень Третього Саміту Міжнародної Кримської платформи. Його учасники обговорили можливості України для звільнення регіону, найімовірніші сценарії деокупації півострова та ключові ризики на шляху до реінтеграції Криму. Окреме обговорення було присвячене проблематиці корінних народів Криму.

Читайте також: Рада має удосконалити законодавство, щоб видворити з Криму російських «колоністів» - Чубаров

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, відкриваючи експертний переддень, поінформувала, що, на додачу до завдань попередніх самітів Кримської платформи – підтвердити територіальну цілісність України і навколо цього консолідувати максимальну кількість партнерів, – третій матиме два додаткові сигнали. Зокрема, що жодної торгівлі навколо Криму не може бути, і що Україна сама вирішуватиме шлях деокупації півострова.

Читайте також: Стратегія відновлення Криму: заступниця постпреда в АРК розповіла про найбільші проєкти

Третій Міжнародний саміт Кримської платформи вперше включає внутрішній трек - друга панель буде присвячена повоєнному відновленню Криму, про що говоритимуть представники різних міністерств, а третя – гуманітарній політиці.

Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.