Медики закликають вживати гриби відповідально: у Києві шестеро осіб в реанімації
У столиці з гострим отруєнням грибами у токсикологічній реанімації столичної Лікарні швидкої медичної допомоги опинилися шість осіб.
Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров'я КМДА Валентина Гінзбург, передає прес-служба міської влади.
«Важливо, що всі пацієнти не просто мають кишкові та інші розлади через неправильне приготування чи вживання грибів, а страждають на справжні гострі отруєння неїстівними грибами», – зауважила Гінзбург.
За її словами, одну особу вже переведено до стаціонарного відділення у задовільному стані, стан інших п'ятьох - досить тяжкий.
Вона закликала киян ставитися до споживання грибів відповідально.
«Пам’ятаймо, що симптоми отруєння можуть бути різними. Це залежить від виду грибів, способу вживання та навіть від загального стану здоров’я людини», – розповіла директор Департаменту охорони здоров’я КМДА.
Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явиться нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
За пів– дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунка, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Лікарі радять, що якщо після вживання грибів відслідкували в себе чи рідних схожі симптоми – негайно викликайте «швидку». До її приїзду можете зробити:
- промивання шлунка: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
- очисну клізму;
- вживання великої кількості рідини: чай, кава, або злегка підсолена вода, аби відновити водно-сольовий баланс.
Але, навіть, якщо ви вже почуваєтеся краще – не відмовляйтеся від огляду лікаря!
«Ще одна надважлива порада: не давайте куштувати гриби дітям! Повірте, навіть їстівні вони не корисні та напрочуд важкі для дитячого шлунка. Те саме стосується і вагітних жінок!» – наголосила Валентина Гінзбург.