Супрун розповіла, що таке "суперфуди" і з чим його "їдять"
Ідея, що деякі харчові продукти можуть мати величезну користь виглядає дуже привабливою. Це часто змушує витрачати великі кошти на певні популярні продукти, користь від яких не завжди є настільки унікальною, як стверджують її популяризатори.
До таких продуктів відносяться й так звані “суперфуди“, повідомила на своїй сторінці у Facebook в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"Суперфуди - це продукти, які містять високу концентрацію поживних речовин та збагачені великою кількістю мікроелементів, вітамінів та мінералів. Зазвичай це екзотичні фрукти, овочі, ягоди, насіння чи зерна, які начебто здатні принести величезну користь для здоров‘я", - пише вона.
Науковці ж стверджують, що цінність цих продуктів значно перевищена, а їх виробники використовують маркетингові хитрощі задля збільшення прибутків.
Європейське агентство з безпеки харчових продуктів (EFSA) переглянуло дослідження щодо поживності таких продуктів та не знайшло настільки реальних доказів їх користі для здоров‘я, як стверджують її виробники. Так, наприклад, Cancer Research UK зазначає, що поки існує мало наукових доказів, що саме ці продукти здатні зменшувати ризики появи онкологічних захворювань. Втім, виробники суперфудів часто вказують, що це навпаки.
Натомість попит на такі корисні продукти зростає глобально у великих темпах. За даними одного з досліджень, у світі з 2011 по 2015 роки попит на супер-їжу зріс на 202%(!). В багатьох країнах світу люди купують такі продукти лише через напис на них “суперфуд“. У Великій Британії - це 61% опитаних, в США ця тенденція також досить поширена: з 2015 року їх продаж зріс на 36%. Популярними вони є і в Німеччині, Австралії, Канаді та Франції. Такі результати - зайве підтвердження того, що модні тенденції та реклама суттєво впливають на вибір споживачів, і за “здорові” продукти вони готові платити більше.
Урядовець зазначає, що в Україні суперфуди лише нещодавно почали набувати популярності. На полицях в магазинах можна побачити продукти з екзотичними назвами, наприклад, ягоди годжі, чіа, кіноа, спіруліна чи фізаліс. Деякі з них справді мають високу поживність, вміст вітамінів та мінералів та є потенційно корисними. Втім, не можна стверджувати, що вони мають беззаперечну користь для всіх.
"Тому якщо ви вирішили додати до свого раціону щось нове та екзотичне - будьте уважні. Варто зважати на те, що продукти, які називаються суперфудом, не завжди мають очікувану поживну цінність, а для когось можуть бути навіть протипоказані", - застерігає Супрун.
Очільниця МОЗ радить консультуватися зі своїм лікарем, щоб уникнути будь-яких ризиків для здоров’я.