Через кальян легко “підчепити” туберкульоз - експерт
Куріння кальяну у громадських місцях, зокрема, ресторанах та барах, може спричинити зараження небезпечними інфекціями.
Про це у коментарі Укрінформу розповіла фахівець з профілактики споживання тютюну та алкоголю Центру громадського здоров'я МОЗ України Катерина Римаренко.
“Бувають кальяни з нікотином та без нікотину. Основний ризик вживання кальяну у тому, якщо людина вживає кальян з нікотином, вона не може контролювати ту дозу, яку отримує організм. За даними ВООЗ, один сеанс куріння кальяну з нікотином прирівнюється до ста викурених цигарок. Основний ризик, що пов’язаний із курінням кальянів це, насамперед, - неналежна стерилізація. Якщо ви курите кальян у громадському місці, то маєте розуміти, що колби та трубки, які використовуються, не стерилізуються належним чином. Тобто усі мікроби, зокрема, з організму людей, які до вас курили кальян, вони розмножуються, “живуть” у колбах та трубках. Отже, існує значний ризик заразитися інфекційною хворобою. Наприклад, дуже легко “підчепити” туберкульоз, інфікувавшись мікобактерією туберкульозу. Відповідно кальян — це дуже сумнівне задоволення. ВООЗ та МОЗ України наголошують, що вживання кальянів становить ризики для здоров’я”, - зазначила Римаренко.
Експерт підкреслила, якщо курити кальян з нікотином дуже часто, може розвинутися залежність. “Усе залежить від особливостей організму — у когось залежність розвивається швидше, у когось повільніше. Потрібно усвідомлювати усі ризики від куріння кальяну”, - наголосила Римаренко.