Важливо не перестаратись: Супрун розповіла все про клітковину
В. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла, як правильно споживати клітковину.
Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.
"Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину майже на чверть нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі", - зазначає Супрун.
Це фрукти, овочі, цільнозернові продукти, горіхи, насіння, соя та боби. Вони збагачують організм поживними речовинами та дають тривале відчуття насичення.
За словами очільниці МОЗ, регулярне вживання багатої на клітковину їжі суттєво знижує ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті. Науковці дійшли висновку, що вживання клітковини впливає на тривалість життя, після аналізу харчових звичок близько 400 тисяч людей протягом 9 років. Рівень смертності людей, що постійно вживали клітковину був в середньому на 22% нижчий, ніж серед тих, які вживали мінімальну кількість або ж не вживали її взагалі.
Що цікаво, результати дослідження суттєво не змінилися навіть після того, коли дослідники врахували й інші чинники, які впливають на ризик смерті людини — включно з рівнем фізичної активності, курінням, вживанням алкоголю та показником індексу маси тіла.
"Що регулярніше ми споживаємо клітковину, то менші ризики появи серцево-судинних хвороб, діабету 2-го типу, ожиріння та деяких видів раку", - відмічає урядовець.
Середня добова норма клітковини (за висновком Управління продовольства і медикаментів США) — 25 грамів на день. Це її приблизна кількість, якщо ви споживаєте близько 2 тисячі калорій на день. Денна норма може бути більшою або меншою в залежності від загальної потреби в споживанні калорій.
Зокрема науковці визначили й інший орієнтир за кількістю клітковини в раціоні, що базується на наявності певного хронічного захворювання:
- для діабету – 30-50 г на добу — сприятиме зниженню рівня цукру в крові
- ожиріння – 20-27 г на добу — через тривале насичення сприятиме зменшенню спожитих калорій
- хвороб серця – 13-33 г на добу — може покращити рівень жиру в крові та зменшити запалення
Супрун дає поради, як можна збільшувати споживання клітковини з максимальною користю для здоров‘я:
Збільшуйте кількість клітковини в раціоні поступово. Адже лікарі не рекомендують споживати одразу занадто багато клітковини. Через це можуть виникнути здуття та навіть біль в животі. Тому якщо ви прагнете нормалізувати денну норму споживання багатих на клітковину продуктів, втім до цього їли їх мало – намагайтесь робити це поступово та відчувайте свій організм.
Пийте достатньо рідини. Це сприятиме процесу травлення та засвоєнню поживних речовин, і запобігатиме пов‘язаним із клітковиною закрепам.
Намагайтесь їсти на перекус горіхи, якщо у вас немає на них алергії. Вони багаті на клітковину, водночас містять здорові ненасичені жири. Горіхи дають тривале відчуття насичення та запобігають переїданню. Важливо також не перестаратись, адже горіхи досить калорійні.
Додавайте висівки та насіння до домашньої випічки. Ви можете використовувати також й цільне борошно замість білого.