Супрун порадила, як знизити рівень холестерину

Зміна способу життя та здорове харчування допоможуть знизити рівень холестерину. У випадку проблем зі здоров'ям контролювати холестерин можна за допомогою статинів, які призначаються виключно за порадою лікаря.

Про це в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун написала у Facebook.

"Що робити, якщо ви отримали свій результат і рівень холестерину підвищений? Є два основних способи його зменшити: дієта плюс висока фізична активність; ліки, серед яких, головним чином, це статини — засоби, що впливають на синтез холестерину", - написала Супрун.

Вона наголосила, що розпочинати приймання статинів слід за призначенням лікаря. Водночас потреба у лікуванні статинами може зникнути, якщо людина змінює свій спосіб життя — кидає палити, зловживати алкоголем, покращує харчування, нормалізує вагу та збільшує рівень фізичної активності.

Вона навела приклади, коли призначення статинів має сенс: якщо ризик серцево-судинних захворювань (інфаркту, інсульту, смерті від судинних хвороб) у найближчі 10 років перевищує 7,5%; якщо високий рівень ліпопротеїнів низької щільності (“поганого” холестерину) — 4,9 ммоль/л чи вище. Оптимальний його рівень становить менше за 2,6 ммоль/л. Якщо вже є захворювання, що пов’язані з атеросклерозом (ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, ішемічний інсульт, звуження артерій ніг тощо); якщо є фактори ризику — куріння, цукровий діабет, рівень “поганого” холестерину — 1,8-4,9 ммоль/л, звуження судин, гіпертонія, вік 40-75 років.

Супрун наголосила, що дорослі повинні робити аналіз на визначення холестерину кожні 4-6 років. Ті, хто знаходиться в групі ризику (має сімейну історію серцево-судинних захворювань, надмірну вагу чи діабет), мають робити це частіше.

Читайте також: Супрун назвала абсолютно несумісні з алкоголем ліки

Тримати рівень холестерину на нормальному рівні, за словами Супрун, допоможе щоденна фізична активність. А також здорове харчування, основу якого становлять: цільнозернові злаки, овочі, фрукти, рослинні олії, бобові і горіхи; насіння, оливкова та ріпакова олія, скумбрія, оселедець; яблука, гарбуз, корінь селери, вівсянка, нут, сочевиця. Окрім цього, варто відмовитися від солодощів, ковбасних виробів, шкідливих жирів, копченостей і алкоголю.

Також необхідно слідкувати за власним параметрами: здоровий індекс маси тіла (до 25) та адекватний обхват талії (до 80 см для жінок, до 94 см в чоловіків).