Цукор vs аналоги: Супрун розповіла, як зекономити гроші та зберегти зуби
Цукор краще замінити фруктами, а не медом, патокою, фруктозою, коричневим цукром, кленовим або агавовим сиропом.
Про це написала у Facebook в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.
"У тому, що цукор - це справжнє зло, сумнівів уже не виникає. Все більше людей стараються зменшити його споживання або й взагалі відмовитися. І часто заміняти цукор вирішують медом, патокою, фруктозою, коричневим цукром, кленовим чи навіть агавовим сиропом. Мовляв, вони абсолютно корисні, бо ж натуральні. Чи дійсно це так?" - зазначила вона.
За словами Супрун, обираючи їжу, передусім важливо враховувати не тип вуглеводів, а їхню кількість. "Адже як би ми не тікали від глюкози, саме на неї рано чи пізно перетворюються всі вуглеводи, які ми споживаємо. Так влаштований наш організм. Глюкоза - головна енергетична валюта, якою обмінюються між собою печінка, мозок та клітини імунної системи. Це багато продуктів: і картопля, і макарони, і цукор, і мед, і фруктоза", - пише в.о.міністра.
За словами Супрун, на користь фруктози часто можна почути такий аргумент: вона не спричиняє різкого викиду інсуліну. "Це правда. Саме тому продукти з цим вуглеводом їдять люди з діабетом. Але в решти людей надмірне споживання фруктози може спричинити здуття та хронічні захворювання, наприклад, діабет. Крім того, фруктозу в нашому організмі може перетравлювати лише печінка. Якщо ж цього цукру забагато - печінка перетворює його на жир", - зазначила вона.
Водночас агавовий сироп, як повідомила Супрун, містить 85% фруктози - більше, ніж звичайний цукор. Звісно, він здається солодшим за цукор, але споживаючи його, із вищою ймовірністю можна набрати зайву вагу чи набути проблем зі здоров’ям.
Замінити білий цукор часто пропонують коричневим тростинним. Хоча насправді він не натуральніший за цукор із буряків з Вінниччини. Просто буряковий цукор кристалічний і білий, а в тростинному - домішки. Тростинний цукор може здаватися менш солодким, але ж у чай його додають, доки не стане солодко, констатує Супрун.
Мед, за її словами, не кращий за інші джерела простих вуглеводів. "Він так полюбився і надійно закріпився на наших кухнях, бо тривалий час просто не мав альтернатив. Людство довго могло смакувати лише мед та патоку, які, крім того, були ще й дорогими. Мед дає швидкий заряд енергії виснаженій людині. І справді дослідження довели, що швидкі вуглеводи корисні в разі вірусної інфекції. Такий цукровий заряд ми отримуємо, з’ївши морозиво чи вівсянку з сиропом або випивши чай із цукром", - зазначила в.о. міністра.
Вона також нагадала, що солодкі газовані напої містять мальтдекстрозу - цукор, отриманий із крохмалю. Він дешевий і шкідливий - як і всі прості цукри, які миттю підвищують рівень глюкози в крові. Систематичне споживання солодких напоїв збільшує ризики ожиріння або діабету.
"Час, коли швидкі вуглеводи рятують, майже минув. На тлі переїдання вони не творять див і не зцілюють, скоріше - навпаки. Водночас швидкі вуглеводи можуть стати в пригоді, якщо ви виснажені марафоном, сильними фізичними навантаженнями чи голодом", - повідомила Супрун.
З огляду на те, що мед та коричневий цукор не такі вже й корисні, вона радить привчати себе до несолодких смаків. "Відмовтеся від солодких чаю та кави, не підсолоджуйте нічим млинці та вівсянку. Краще додайте до них трохи ягід чи кілька шматочків банану. Клітковина зменшує глікемічний індекс страви, хоч глікемічне навантаження не змінюється. Так ви не наберете зайвої ваги, а ще зекономите купу грошей на кленових сиропах і лікуванні зубів", - зазначила чиновниця.
Вона також підкреслила, що гідна альтернатива цукру, меду та сиропам - фрукти. "Звісно, вони теж містять багато фруктози, але ще й - вітаміни, актиоксиданти та клітковину і багато води. Їсти фрукти на десерт - хороша ідея. Адже вони містять ще й волокна, які краще насичують організм та допомагають залишатись ситими протягом дня. Якщо ж фруктів мало і хочеться чогось солодшого, обирайте чорний шоколад чи горіхи. Вони також можуть замінити шкідливі тістечка та батончики", - додала Супрун.