Експерт: середня тривалість життя чоловіків в Україні — лише 66 років

Середня тривалість життя українських чоловіків — 66 років, що на 11 років менше, ніж у країнах Західної Європи.

Про це заявив заступник директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Ніколя Гігас під час національної конференції з неінфекційних захворювань, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Тривалість життя (у чоловіків - ред.) - лише 66 років. Це надзвичайно мало порівняно із країнами Західної Європи, це на 11 років менше. За статистикою стоїть людська трагедія. Це впливає і на тих людей, які продовжують жити, зокрема на жінок. Вони продовжують жити тривалий час. Жити у самотності, не отримуючи підтримки чоловіків, фінансовою підтримки, отже, живуть у бідності", - сказав Гігас.

За його словами, основними причинами високих показників смертності є неінфекційні хвороби, розвитку яких можна запобігти, дотримуючись здорового способу життя.

У свою чергу, глава бюро Всеукраїнської організації охорони здоров'я в Україні Ярно Хабіхт зазначив, що чоловіки в Україні живуть у середньому на 10 років менше, ніж жінки. "Це має величезний вплив на родини, суспільство та продуктивність", - зазначив Хабіхт.

Читайте також: Супрун радить українцям харчуватися, як “у дитинстві в селі”

Також, за словами міжнародних експертів, майже 30% чоловіків, які померли у 2017 році внаслідок неінфекційних хвороб, належали до працездатної вікової групи 30-65 років. Імовірність померти у віці від 30 до 70 років в Україні значно вища, ніж в інших європейських країнах, і майже вдвічі вища для чоловіків, ніж для жінок. За словами експертів, 9 із 10 випадків смерті зумовлені неінфекційними захворюваннями.

Як повідомляв Укрінформ, неінфекційні хвороби — рак, діабет, серцево-судинні захворювання, психічні розлади та хронічні обструктивні захворювання легень — є провідною причиною смертності в Україні. Розвитку неінфекційних захворювань можна запобігти дотримуючись здорового способу життя, зокрема, правильного харчування, активних фізичних навантажень, та при вчасному зверненні до лікарів за найменших симптомів хвороби.