Українська піаністка отримала золоту медаль Global Music Awards

Українська піаністка, директорка Українського інституту у Швеції Наталія Пасічник отримала золоту медаль Global Music Awards у категорії "Класична музика" за платівку із записом інтерпретацій творів для фортепіано німецького композитора Йоганна Себастьяна Баха "Добре темперований клавір".

Про це Укрінформу повідомили у пресслужбі Українського інституту у Швеції.

Зазначається, що Global Music Awards — престижний міжнародний музичний конкурс, який заснували у США 2011 року. Конкурс ще називають “золотою печаткою схвалення музики”. Основним критерієм для нагородження Global Music Awards є саме якість виконання музичних творів.

Презентація платівки "Переосмислення "Добре темперованого клавіру" відбулася в січні 2024 року. Альбом складається з двох частин по 48 композицій. Його названо найкращим релізом 2024 року за версією американського радіо WRTI.

"Переосмислення "Добре темперованого клавіру" вийшло на всіх основних музичних платформах – Spotify, Amazon Music, Apple Music, YouTube, Deezer, Tidal.

У коментарі Укрінформу Наталія Пасічник наголосила, що нагорода є дуже важливою для неї.

“Крім того, що вона охоплює дуже багато країн, її дають базуючись винятково на якості, а не на цифрах продажу, як багато інших призів. Тому, звичайно, мені дуже приємно. Це абсолютно новий погляд на дуже відому річ. Я пропоную поціновувачам класичної музики фактично нові твори й нове аранжування, яке має українську основу. Для моєї, може, трохи радикальної для піаністів інтерпретації, цього дуже відомого твору я надихнулася теорією українського музикознавця Болеслава Яворського, тому “український слід” присутній і тут. Експериментуючи з переплетенням мотивів, створюючи свого роду музичний колаж, я хотіла показати своє розуміння цього твору, керуючись твердженням Баха про те, що кінцева мета музики – прославляти Бога та омолоджувати дух. Віра Баха породила його музику, і я дуже сподіваюся, що ця музика, у свою чергу, може породити віру, яка потрібна в наш час як ніколи”, - зазначила Пасічник.

Читайте також: Латвійський піаніст Осокінс: У ці часи треба слухати «Мелодію» Скорика чи твори Лятошинського

Наталія Пасічник – відома українська піаністка, яка понад 30 років проживає у Швеції. Вона є лауреаткою багатьох міжнародних конкурсів піаністів.

Шведський журнал класичної музики OPUS magazine двічі (2014-го й 2022 року) вносив її до списку найвпливовіших культурних діячів Швеції.

2014 року піаністка заснувала Український інститут у Швеції – платформу для зустрічей шведів та українців. Організація працює над зміцнення шведсько-українських культурних зв'язків.