Кераміка Слов’янська має стати елементом культурної спадщини ЮНЕСКО - Карандєєв

Кераміка Слов’янська потребує державної та міжнародної підтримки для її збереження й надання статусу елемента культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв сказав сьогодні під час зустрічі з представниками сфери культури Слов’янської територіальної громади на Донеччині, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МКІП.

«Ця кераміка – душа регіону. Ми дуже зацікавлені в збереженні унікальних речей, які, зокрема, виробляються на підприємстві («Керамфарфор» - ред.). Нині ми активуємо контакти з міжнародними партнерами, ЮНЕСКО для збереження нематеріальної культурної спадщини. Буду пропонувати колегам-управлінцям створити спільну програму підтримки та збереження унікальних креативних форм діяльності», - сказав Карандєєв.

Він підкреслив, що саме збереження етнічної складової регіону, самих майстрів керамічної галузі може підтримати й економіку області.

Читайте також: Карандєєв на Донеччині: Працюємо над визнанням закладів культури критичними для регіону

Зазначається, що загалом розвиток виробництва кераміки у Донецькій області був зумовлений доступністю сировини, а також наявними в окремих районах області традиціями. Нині, за оперативними даними міської ради, у Слов’янську залишилося близько 150 керамістів.

Відтак МКІП розгляне питання про створення робочої групи щодо підтримки кераміки Слов’янська та ініціювання надання їй статусу елемента культурної спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомляв Укрінформ, захист культурної спадщини України від агресії РФ став серйозним викликом для ЮНЕСКО.

Фото: МКІП