Захист культурної спадщини: МЗС України працює над трьома блоками питань

Міністерство закордонних справ працює над трьома блоками питань у сфері захисту культурної спадщини у збройному конфлікті - адаптація застарілого міжнародного законодавства, притягнення Росії до відповідальності за злочини в галузі культури і зменшення впливу країни-агресора в ЮНЕСКО.

Про це заявила заступниця міністра закордонних справ Ірина Боровець у виступі на відкритті міжнародної конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Міністерство закордонних справ працює над трьома блоками питань. Перший – це адаптація трошки застарілого чи не готового до умов нової війни міжнародного права зі збереження культурної спадщини. … Коли воно писалося, ніхто не був готовий до того, що якась країна буде навмисно знищувати об’єкти культурної спадщини… Це важка надскладна довгострокова робота, але вона вже почалася», - сказала Боровець.

Другий блок – це відповідальність Росії за військові злочини в галузі культури, наголосила вона.

У цьому контексті заступниця міністра нагадала, що в Україні вже 25 об’єктів культурної спадщини отримали тимчасовий посилений захист ЮНЕСКО. За її словами, вся документація щодо цих злочинів буде передана відповідним органам для притягнення агресора до відповідальності.

Третій блок – зменшення впливу Росії в рамках ЮНЕСКО.

«Ми всі хотіли б, щоб Росія припинила бути членом ЮНЕСКО. На жаль, це неможливо. Але можливо блокувати різними методами її участь в організації. Україні вдалося зробити багато. Ми в 2022 році заблокували проведення 45-ї сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО на території країни-агресора, а в 2023 році заблокували обрання Росії до дев’яти керівних органів ЮНЕСКО, одним з яких є Виконавча рада ЮНЕСКО. Ця робота триватиме й надалі», - запевнила заступниця очільника МЗС.

Читайте також: У Києві презентували посібник ЮНЕСКО «Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»

Як повідомляв Укрінформ, Комітет ЮНЕСКО із захисту культурної спадщини у випадку збройного конфлікту в грудні 2023 року в затвердив рішення внести ще п’ять об’єктів культурної спадщини України до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під тимчасовим посиленим захистом. Таким чином, на сьогодні вже 25 об’єктів культурної спадщини України користуються найвищим рівнем захисту від військових атак та загроз.