До реєстру нерухомих пам’яток можуть внести ще близько 70 тисяч об'єктів

Ексклюзив

До Державного реєстру нерухомих пам’яток України (єПам’ятка) ще може бути внесено близько 50-70 тисяч об'єктів культурної спадщини.

Про це сказала заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар в коментарі Укрінформу.

"Ми цей реєстр почали розробляти ще до повномасштабного вторгнення, і та інформація, яку ми могли зібрати десь на січень 2022 року, вона туди внесена. На жаль, ті території, які вже були окуповані на той момент, про них інформація в реєстр не попала. Але ми розуміємо, що це ще десь близько 50-70 тисяч пам'яток", - сказала Бондар.

Вона зазначила, що наразі в міністерстві працюють над реєстром видавців та розповсюджувачів друкованої продукції, реєстром мережі закладів культури, реєстром майстрів народних та художніх промислів та над реєстром надавачів фінансової підтримки від держави в сфері культури.

За її словами, загалом реєстр нерухомих культурних пам'яток та реєстр музейної спадщини на сьогодні є найнеобхіднішими, щоб мати можливість документувати усі злочини РФ та доводити на міжнародній арені, що всі ці об'єкти належать до українського музейного фонду.

Читайте також: До Держреєстру нерухомих пам’яток внесли вісім археологічних об’єктів Києва

Як повідомлялося, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (єПам’ятка) вже було внесено дані щодо 105 532 об'єктів культурної спадщини.

У Міністерстві культури та інформаційної політики найближчим часом планують запустити електронний реєстр об'єктів музейної спадщини.