Треба виключити Росію з усіх міжнародних установ, пов'язаних із культурою - В'ятрович

Необхідно виключити Росію та росіян з усіх міжнародних організацій та установ, які займаються питанням культури та культурної спадщини.

Про це заявив народний депутат України, екс-голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович під час міжнародної конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню у збройному конфлікті: нові виклики та досвід України», передає Укрінформ.

"Треба виключити Росію та росіян з усіх політичних, культурних, наукових та освітніх структур, які пов'язані із культурою та культурною спадщиною", - заявив депутат.

В'ятрович додав, що західним партнерам необхідно усіляко обмежували присутність російських дослідників у науково-освітньому просторі Заходу. "Нашим західним партнерам необхідно не приймати росіян на міжнародних конференціях, не публікувати їх у солідних економічних виданнях", - зазначив він.

Парламентарій вказав на те, що необхідно притягнути до відповідальності осіб, які пов'язані із вивезенням чи нищенням української культурної спадщини. "Необхідно також притягти до відповідальності тих, хто причетний до розкрадання чи знищення культурної спадщини. Цю справу необхідно розглядати як на національному, так і міжнародному рівнях", - зазначив В'ятрович.

Він підкреслив, що єдиною умовою притягнення злочинців, що знищують українську культурну спадщину є військова поразка Росії. "Мілітарна поразка Росії - запорука притягнення винних до відповідальності, які нищать українське культурне коріння", - підкреслив народний обранець.

Читайте також: Росія призупинила участь у Парламентській асамблеї ОБСЄ

Як повідомляв Укрінформ, вперше в історії Росію виключили з Виконавчої ради ЮНЕСКО.