У Києві презентували результати мистецького проєкту для дітей з інвалідністю

Фото

У Києві представили результати культурно-мистецького проєкту для дітей з інвалідністю, які фізично та ментально постраждали внаслідок війни Росії проти України.

Учасники проєкту створили шість різнопланових аудіовізуальних творів із перекладом українською жестовою мовою, що поширюватимуться в ЗМІ, на телебаченні, у мережі Інтернет, а також демонструватимуться в столичних культурних кластерах, інклюзивно-ресурсних і реабілітаційних центрах для осіб з інвалідністю Києва, Іванкова та Димера Київської області, повідомили організатори культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча інклюзивна медіастудія. Місце сили» на пресконференції в Укрінформі.

Презентація результатів культурно-мистецького проєкту «ДІМ: Дитяча інклюзивна медіастудія. Місце сили»/Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Проєкт об’єднав дітей з інвалідністю різних нозологічних форм захворювання, дітей, які фізично та ментально постраждали внаслідок війни Росії проти України, у тому числі дітей-переселенців, дітей, що пережили окупацію, дітей з родин захисників і захисниць України, зокрема дітей із сімей загиблих українських воїнів.

Як розповіла голова ГО «Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка TБ», керівниця проєкту Діна Ібрагімова, безпосередніми учасниками проєкту стали 120 дітей з 35 населених пунктів України, зокрема, з Лимана, Маріуполя, Бахмута, Каховки, Нікополя, Бердянська, Сєверодонецька, Лисичанська, Херсона, Іванкова, Димера, Харкова, Запоріжжя тощо.

«Проєкт спрямований на розвиток безбар’єрності в українському суспільстві, розширення доступу до культури та забезпечення соціальної адаптації, інтеграції, підтримки й відновлення ментального здоров’я дітей шляхом створення та масштабування інклюзивного креативного простору – дитячої інклюзивної медіастудії, а також якісних інклюзивних культурно-мистецьких продуктів, що поширюватимуться засобами медійного простору», - сказала Ібрагімова.

Діти спробували себе в ролі телеведучих, радіоведучих, тележурналістів, блогерів, аніматорів, акторів, операторів, фотографів, художників, сценаристів, митців. За три місяці вони встигли відвідати безліч креативних воркшопів, творчих майстер-класів і занять, психотренінгів і репетицій, зйомок і звукозаписів тощо. Також відбулися тематичні зустрічі, присвячені, зокрема, перспективам поствоєнного осмислення очима дітей, на які запрошувалися учасники бойових дій російсько-української війни, рятувальники, волонтери, медики, військовослужбовці ЗСУ для спілкування із дітьми.

Читайте також: Безбар’єрне середовище намагаються створювати самостійно 24% українців – Зеленська

Герой України, офіцер Національної гвардії України, майор Віталій Литвин, який бачив на війні багато лиха, подякував дітям за те, що вони запросили його до проєкту.

«Діти - це майбутнє нашої української ідентичності. І саме за це майбутнє ми боремося. За десять років участі у бойових діях я, мабуть, перестав відчувати прекрасне. Я бачив багато поганих речей, які можуть робити люди проти людей. Я дякую цим дітям із «Веселка NV», які відкрили мені очі, як колись у дитинстві, коли я міг бачити прекрасне в будь-яких речах», - сказав військовий.

Заступниця селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Іванківської селищної ради Оксани Кадун сказала, що у громаді добре знають ціну психологічній допомозі та інклюзії. Окупація Іванківської громади тривала з першого дня повномасштабного вторгнення, і впродовж 36 днів всі діти на території громади перебували в окупації.

Читайте також: В ОП розповіли про шість напрямів роботи над створенням безбар’єрного середовища

«Було дуже страшно дорослим, а уявляєте, як це було страшно дітям. А особливо дітям, які не могли про себе самостійно подбати. З перших днів деокупації в нашу громаду заїхало багато громадських організацій, волонтерів, щоб надати психологічну підтримку. І ми зрозуміли, що це для нашої громади надзвичайно важливо, тому що всі 5,5 тисячі дітей громади були в окупації, практично нікому не вдалося виїхати», - розповіла Кадун.

Голова Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації Кирило Фесик вважає, що війна для інклюзивних дітей та їхніх батьків є особливо тяжким випробуванням, а такі проєкти роблять їх щасливішими.

«Коли відбуваються такі екстраординарні події, то важко всім, а таким людям вдесятеро важче. У перші дні війни я бачив, як таким діткам писали на спинах номери телефонів, бо вони не можуть говорити. І бути батьками таких дітей – це окреме випробування. Завдяки таким проєктам ми всі об’єднуємося і болю стає менше. Це величезна робота, яка робить наше суспільство добрішим і всіх нас щасливішими», - наголосив Фесик.

Організаторами проєкту «ДІМ: Дитяча інклюзивна медіастудія. Місце сили» є Громадське дитяче інтернет-телебачення і радіо «Веселка ТБ», Український культурний фонд, конкурсна програми «Культура без бар’єрів».